hai assalammualaikum

Kempen Bebas Plastik dan Polisterina Di Selangor


Mak cakap, tadi ayah pergi beli barang, katanya sekarang, dah tak boleh pakai beg plastik. Kalau nak guna juga beg plastik, kena bayar RM0.20. Kalau sebelum ni, beg plastik tidak boleh pakai pada hari Sabtu sahaja, tapi bermula 1 Januari 2017, penggunaan beg plastik tidak boleh digunakan lagi.


Ni arahan yang telah dikeluarkan. Nak taknak kena ikutla kan. Tadi nad cakap dengan mak, " bawak jela beg sendiri, tak pun bakul mak oii "..Mak bising, " lah kalau sikit takpe, kalai beli banyak macam mana"..hahaha..paham-paham jela orang tua. Memang susah bila takda plastik.

Walaupun sememangnya apa yang dilakukan ni, adalah untuk kebaikan bumi kita. Kebaikan kita semua, tapi sebab plastik tu macam satu benda penting. Yela kadang lepas beli barang, simpan plastik, guna balik untuk bungkus sampah ke..kann..macam polisterin memang kita guna untuk makan lepas tu buang..senang..tapi takleh buat apela.

Ada terbaca, kalau beli barang basah macam ikan, daging, ayam atau sayuran masih boleh pakai plastik secara percuma. Yela barang-barang ni special sikit.




Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Betul.. Dah tak diberikan plastic bag waktu membeli belah.. Kena bawa bag macam ala2 guni tu.. Uhuhu

    Baru2 ni pergi beli barang dapur, cashier tanya awal2.. Nak plastic atau tidak. Waktu tu baru tau plastic bag dah tak diberikan sekali..

    http://www.reenri.com

    ReplyDelete
  2. salam kak.. rasanya bagus juga ,walaupun awal2 ni orang rasa leceh la apa,lama2 nanti okay la,sebab masih tak biasa lagi kan..nak buat macam mana.

    kalau beli barang pun pakai plastik,plastik tak tahan sangat.. beli shopping bag tu..jenis tahan lama ,saiz pun besar,mcm2 ada..senang nak sumbat.. hehehe..

    saya skong kempen bebas plastik ni,cuma kena perlahan2 la,dah biasa pakai plastik..lepas ni nak borong shopping bag je la..

    ReplyDelete