Articles by "Review"
Showing posts with label Review. Show all posts
hai assalammualaikum

Pump It Milkbooster Hanya Sapu Sahaja - Alhamdulillah, syukur sangat nad masih menyusukan Fariza yang sekarang berusia 1 tahun 5 bulan. Mungkin nad akan berterusan susukan dia sampaila Fariza bersedia nak minum susu tepung. Sangat indah pengalaman susukan anak ni. Bila dia susu kita, rasa kita sebagai ibu memang rapat dengan dia. Masa mula-mula bersalin, nad ingat mudah je susukan anak, rupanya tak. Nad fikir, disebabkan susu dah ada, anak tinggal sedut je, rupanya menyusukan anak ni memang melalui pelbagai cabaran dan rintangan.





Masalah Penyusuan Yang Dihadapi Oleh Ibu Menyusu

Antara masalah yang berlaku ialah:
1) Terasa sakit dan pedih ketika anak menyusu.
Masa mula-mula anak hisap tu, rasa lain macam la kan. Pulak tu asyik nak merap je kejenya. Mana tak sakit puting kita ni. Nak tak nak kena biarkan bagi dia diam.

2) Puting susu sakit dan melecet.
Ok!!, yang ni paling seram..hahaa. Baru nad tau, masa mula-mula, anak hisap je boleh melecet puting kita. Aduh seriau nengoknya, bila dia nak susu lagi puting yang melecet tu. Sakit oo!!

3) Bengkak susu.
Payudara akan jadi bengkak bila susu kita banyak. Nad ni jenis tak pam susu, jadi akan bengkak la susu ni. Sepatutnya tak elok bagi di abengkak, korang kena pam susu tu, tapi cara nad, nad kejutkan Fariza dan susukan dia.

4) Susu Ibu tak banyak
Memang dilema mak-mak bila susu kurang. Lepas tu sedih sebab tak dapat susukan anak. Yela kita, kalau boleh nak susukan anak kita dengan susu badan ibu ni. Susu ibu banyak khasiat.

5) Stress
Ibu yang menyusukan anak ni sebenarnya tak boleh stress, tapi dah masalah keliling kadang hadir, masalah rumah, masalah kerja, sebab tu susu boleh rudum. Ibu menyusu ni kena relaks, tenang.


Pump It Breastfeeding Survival Kit 

Itulah antara masalah-masalah yang dihadapi ibu menyusu. Nad sendiri pernah menghadapi masalah diatas.  Namun, setiap masalah itu ada jalan penyelesaiannya dan ibu perlu tahu bagi memastikan proses penyusuan berjalan lancar dan ibu tidak mudah berputus asa. Salah satu cara untuk menyelesaikan masalah ni ialah dengan Pump It Breastfeeding Survival Kit.


Apa tu Pump It??

Pump It Breastfeeding Survival Kit digubal oleh kaunselor laktasi bertauliah yang juga seorang ibu yang menyusukan bayi untuk membantu ibu untuk mempunyai perjalanan penyusuan indah. Setiap ibu mahu menyediakan khasiat yang paling sihat yang terbaik untuk bayi mereka

Bila ada masalah penyusuan ni, perkara paling penting korang perlulah kenal pasti dulu mengapa dan apa punca susu  merudum dan cara untuk mengatasinya. Paling penting kena tahu apa hormon-hormon yg terlibat dalam penghasilan susu ibu. PUMP IT adalah satu-satunya milk boosters yg tackle kedua2 hormon penghasilan(prolaktin) dan pengeluaran(oxytocin) susu ibu dgn extrak tumbuhan 100% semulajadi, herba dan bunga berasaskan minyak. Tiada sintetik, tiada parabens, tiada sulfat, tiada tiruan, wangian. Takder bahan kimia dan selamat untuk mommy dan baby.

Fungsi dan Cara Penggunaan Pump It Breastfeeding survival Kit

Pump It ni ada tiga jenis botol iaitu Milk Up, Relax Mama dan Sore Away. Ketiga-tiga jenis ni mempunyai fungsi yang berbeza. Selalunya untuk milkbooster atau untuk bagi susu kita bertambah, korang mesti makan, minum atau telan pil ubat milkbosster kan. Hah!!, Pump It ni, bukan makan, dan bukan minum. Ia hanya sapu sahaja.


1. MILK UP 
- Membantu dalam merangsang penghasilan susu ibu melalui herba2 natural
- Merangsang hormon prolaktin yg lebih tinggi untuk menghasilkan lebih bnyk susu
- Boleh digunakan untuk membantu melegakan kesakitan ketika haid

Cara penggunaan:
Hanya Sapukan pada payudara mengelakkan kawasan puting selepas menyusukan atau mengepam atau urutan pada tulang belakang tentang kawasan payudara.

.

2. RELAKS MAMA
- Membantu ibu untuk kekal tenang tanpa stress sekaligus melancarkan pengeluaran susu ibu
- Merangsang hormon oxytocin yg lebih tinggi untuk pengeluaran susu yg lebih lancar

Cara penggunaan:
Mengusap di belakang leher dan tulang di belakang telinga atau gosokkan pada tapak tangan dan sedut.


3. SORE AWAY
- Membantu melegakan masalah puting melecet atau puting luka
- Boleh digunakan untuk menganjalkan payu dara

Cara Penggunaan
Urut pada puting dua kali sehari.


Jangan fikir panjang. Nak bagi yang terbaik untuk anak, kena ada penyelesaiannya. Tak salah mencuba kan. Kalau berminat boleh pergi ke
Website: www.milkwithlove.com.my
Facebook: www.facebook.com/Milkwithlove
Contact: +60127718784







hai assalammualaikum

Hah!!, bengkung ni memang benda wajib untuk ibu-ibu yang lepas bersalin ketika waktu berpantang. Pentingnya Bengkung untuk mengempiskan perut, mengecutkan rahim bengkak dan merapatkan faraj yang telah regang dan longgar. Yela kau ingat senang, lepas bersalin nak dapatkan badan yang kurus, nak jaga dalam semua. Ni la perempuan, banyak nak kena jaga tau.

Bengkung Moden Shapee Untuk Berpantang dan Kurus

Macam nad, walaupun dah habis pantang, anak pun dah besar, tapi nad juga memerlukan bengkung. Ingat, nad kurus, perut pun kurus ke. Oh no!!, sejak ada anak, nyusukan anak, makan jela nad ni..hahaa. Sudahnya perut pun membuncit. Jadi kaedahnya, pakai la bengkung untuk dapatkan perut yang kempis dan badan yang solid gitu.

Bengkung Moden Shapee 

Kalau orang dulu punya bengkung, dia jenis bertali. Susah oo..nad ada guna masa berpantang. Nak pakai satu hal, nak pergi buang air pun satu hal, yela kena buka tali..haha. Bila dah terbuka tali, nak pasang balik, dah tak ketat pulak. Macam mana tu. Sekarang tak perlu susah-susah, mana-mana je ada jual Bengkung Moden. Salah satunya ialah Bengkung Moden Shapee ni. Suka dengan produk Shapee, macam-macam dia jual. Sebelum ni nad dapatkan nursing bra dekat Shapee juga. Ni Bengkung Moden pulak..hehe.

Dua jenis Bengkung dari The shapee

Bengkung Moden dari Shapee  ada dua jenis, iaitu Belly Wrap Plus dan juga Hips Wrap Plus. Bengkung ni memang memudahkan para ibu dan wanita di luar sana yang nak kurus dan jaga penampilan diri. Harga pun murah oii. Menariknya bengkung moden Shapee ni, dia tak bertali, hanya perlu lekat sahaja. Hanya perlu zap, zap je.

Tak perlu risau tentang saiz, sebab bengkung moden ni boleh dilaras mengikut bentuk badan korang. Boleh diketatkan dan boleh dilonggrakan. Mengikut keselesaan korangla kan.

Shapee Belly Wrap Plus+

Belly Wrap ni untuk bahagian perut korang. Macam nad pakai, sangat selesa sekali. Belly Wrap ni diperbuat daripada bahan elastik yang membolehkan anda untuk bergerak bebas. Kadang ada bengkung tu, nak duduk pun serba salah..hahaha. Tapi Belly Wrap ni ok je, tak rasa terbuka bila pakai. Bengkung ni terbaik kerana tidak menyakitkan malah memberi ruang pernafasan. Maknanya, bila pakai, tak rasa panas atau berwap di badan. Yela kadang ada bengkung, kita pakai, panas dan tak selesa, sampai boleh buat badan kita rasa gatal.

Belly Wrap Plus

Sesuai untuk mereka yang bersalin normal dan Czer ( pembedahan )

Belly Wrap Plus+ membantu sokongan, meningkatkan, dan Membantu meningkatkan penyusuan postur. Kalau korang pakai ni, konfirm duduk tegak je, takde bongkok-bongkok dah. Kan cantik bentuk badan kita nanti. Menyokong otot abdomen teras dan membantu kembali rahim kepada saiz asalnya lebih awal.

Juga boleh dijadikan korset. Hah!!..kan, pergi mana-mana tengok badan cantik je. Rupanya pakai Belly Wrap Plus je..hehe.

Shapee Hips Wrap Plus+

Hips Wrap Plus

Nak kuruskan pinggul. Bengkung jenis bergetah, dan hanya lekat sahaja

Masalah perempuan lagi ialah bahagian pinggul. Semestinya pinggul akan membesar apabila lepas bersalin. Shapee Pinggul Wrap Plus + membantu untuk mengecilkan pinggul. Ia direka dengan pelbagai peringkat supaya boleh mengawal jumlah tekanan pada pinggul dan memberi perubahan yang terbaik. Menyokong semua dua belah pelvis, lantai pelvik, bahagian bawah abdomen, pinggul dan belakang yang lebih rendah.

Auch, bolehla lepas ni dapat bentuk yang solid gitu. Korang yang tercari-cari bengkung moden ni bolehlah pergi ke website www.theshapee.com. Bengkung yang mudah, praktikal dan selesa untuk dipakaiuntuk mereka yang berpantang dan ingin menguruskan badan.

Harga:
Belly Wrap Plus+ ; RM 65
Hips Wrap Plus+ : RM 45

Website : http://www.theshapee.com/product-category/compression-wrap/
Facebook : https://www.facebook.com/shapeeMY/
Instagram : https://www.instagram.com/shapeeMY/

hai assalammualaikum

Aloevera Fresh Soothing & Moisturising Gel

Sememangnya kita tau tumbuhan Aloevera banyak kebaikannya. Hampir 100%  pokok Aloevera mengandungi air. Bahagian pelepahnya mengandungi gel yang mempunyai banyak kegunaan dan khasiat dari segi kecantikan dan kesihatan. Jayaone Cosmetic telah mengeluarkan satu produk terbaru mereka mereka iaitu Aloevera Fresh Soothing & Moisturising Gel.

ALOEVERA FRESH SOOTHING & MOISTURISING GEL

Fungsi Kandungan Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel

- Rosemary Leaf : Anti bakteria, membaiki dan meratakan warna kulit
-Green Tea Leaf : Antioksidan
-German Chamomile Flower / Leaf : Melegakan dan melembutkan kulit
- Aloe baradensis Leaf : Melembutkan dan melembapkan kulit
- Byungpul Extract : Membaiki dan melegakan kulit
- Licorice Root : Antioksidan, melegakan dan mencerahkan kulit
- Mulberry Root : Mencerahkan, melembapkan dan melegakan kulit
- Artemisia Absinthium (wormwood) Extract : Anti bakteria dan melegakan kulit

Sentuhan Kasih Sayang Bersama Aloevera Fresh soothing & Moisturising Gel

Harga RM 19.90

Masa nad dapat, cantik je dibungkus dengan kotak yang berlove-love. Ada maksudnya. maksudnya sentuhan kasih sayang kita dengan orang yang kita sayang tak kira, mak, ayah, suami, anak atau adik beradik. Kawan pun ia juga. Bila adanya Aloevera Fresh soothing & Moisturising Gel, bolehlah buat urutan dan sentuhan kasih sayang dengan mereka. Urutan dan sentuhan ni bukan sahaja mampu meredakan kesakitan, memberikan kelegaan malah dapat melembapkan kulit dengan penggunaan Aloevera Fresh soothing & Moisturising Gel ni.

Urutan kasih sayang dari anak kepada mak

Ni lah tangan yang dari kecil sampai nad besar tak berhenti melakukan sesuatu. Mak!!..ye, ni lah tangan mak. Nampak kasar dan semakin berusia. Untuk hilangkan penat lelah dia, nad buat urutan sedikit dengan menggunakan Aloevera Fresh soothing & Moisturising Gel ni. Terasa lega mak. Mak pun suka, sebab dia kata produk ni sangat bagus. Sampai terlena hah bila dapat urutan lembut dari si anak.

Sentuhan manja

Dekat Fariza pun nad beri sentuhan kasih sayang bersama Aloevera Fresh soothing & Moisturising Gel. Sentuhan ibu kan sentuhan yang memberi ketenangan kepada si manja. Urutan memberikan si manja berasa selesa dan selamat. Disamping mengalakkan deria rangsangan dan perkembangannya. Sentuhan sebegini mampu merapatkan lagi hubungan dengan anak.

Aloevera Fresh soothing & Moisturising Gel mampu berikan kesegaran pada kulit tanpa meninggalkan rasa melekit. Gel ini boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan termasuk sebagai pelembap, penyegar, pelindung sinaran matahari dan juga sesuai digunakan untuk tubuh badan dan rambut. Banyak kegunaan satu bol gel Aloevera ni. Bagus, tahan lama mengikut penggunaan kita. Gel ini amat sesuai untuk semua jenis kulit serta kulit sensitif
Bagi kulit kering, sapukan gel pada waktu pagi dan malam untuk mendapat keputusan yang lebih memuaskan.

Sila layari laman sosial Jayeon untuk mendapatkan informasi lanjut tentang produk ini :

Jayeon membawa maksud "nature'" dan "kind" dalam bahasa Korea. Ia merupakan brand peribadi wanita untuk mendapatkan kecantikan ideal. Dengan keunikan kecantikan mereka, Jayeon Cosmestics Sdn Bhd melancarkan Jayeon Aloe Vera Fresh Soothing & Moisturising Gel produk terbaru mereka pada Disember 2016 yang lepas.

Website: www.jayeoncosmetics.com
Facebook: www.facebook.com/jayeoncosmetic
Instagram: @jayeoncosmetic

Sebarang pertanyaan sila hubungi:
Yeong Huey Miin
E-mail: hueymiin@jayeoncosmetics.com
hai assalammualaikum

Selalu bercerita pasal baju nursing je kan, hah!!, ni nak cerita salah satu pakaian khas untuk ibu menyusu yang wajib korang ada, iaitu bra nursing atau nursing bra. Sebelum ni, nad tak tau pun nursing bra ni penting, sampaila nad rasa kan sendiri bila ada anak ni, baru tau payahnya bila pakai bra biasa. Jadi, kesimpulannya, sila masukkan dalam list senarai barang yang wajib dibeli untuk ibu mengandung.

Sassy Nursing Bra dati Theshapee

Lepas kejadian yang menyeksakan tu, nad ada beli nursing bra jenis murah je. Memang mudahkan nad nak menyusukan Fariza, tapi ada benda yang membuatkan nad tak selesa. Punyalah usha nursing bra yang best dan murah, susah nak jumpa. Sampaila nad diperkenalkan dengan brand Shapee ni.

Laman web Theshapee

The Shapee adalah sebuah laman web online shopping yang menjual produk dalam kategori maternity dan shapewear seperti Nursing Bra, Shaping Tights, Waist Shaper, Long Arm Shaper dan macam-macam lagi. Korang boleh tengok sendiri laman web dia www.theshapee.com

Sassy Nursing Bra Beri Keselesaan Ketika Penyusuan

Kalau sebelum ni, nad beli nursing bra memang jenis kain yang tak berapa selesa, yela murah kan, tapi untuk brand Shapee ni, memang best sangat. Dekat Theshapee ni ada dua jenis nursing bra, iaitu Sassy Nursing Bra dan Seamless Nursing Bra. Pilihan nad ialah Sassy Nursing Bra.

Kain selesa, dan bergetah

Ngam-ngam dekat badan kita

Sassy Nursing Bra ni jenis bergetah seakan-akan jenis sport bra. Hah!!, memang betul-betul selesa. Bila pakai tu, dia betul-betul ngam dekat badan kita. Takdela longgar sana sini. Ia diperbuat daripada material nylon dan spendex. Kalau cuaca panas pun selesa je pakai. Sebab dia serap peluh. Tali tu pulak, boleh dibuat silang, ikut keselesaan korang la kan.

Kelebihan Sassy Nursing Bra


Banyak lagi kelebihan Sassy Nursing Bra ni antaranya:
- 3D seamless design (non-wired)
- 360° comfortable support
- Improved non-slip straps for maximum support
- Innovation nursing clip design for convenience + flexibility
- Greater adjustability for versatile
- Removable bra pad for easy replacement
- Full cup design to fit comfortably
- Made by breathable material (nylon and spandex)
- Free extender hook

Sassy Nursing Bra ni banyak saiz, hah korang pilih la mana korang saiz ape.
- S :32B/32C/32D/32E/34B/34C/34D/34E
- M :36B/36C/36D/36E/38B/38C/38D/38E
- L : 40B/40C/40D/40E/42B/42C/42D/42E
- XL:44B/44C/44D/44E/46B/46C/46D/46E

Klip memudahkan penyusuan

Extra cangkuk.

Kalau nak menyusukan baby, mudah je, buka je klip tu, tak perlu tarik bra tu sekali. Cangkuk pulak dia bagi extra kau. Suka giler.

Bra Pad, boleh ditanggal

Menariknya bra Sassy ni, dia ada bra pad. Pad tu boleh dicabut kalau korang tak selesa guna. Tapi bagi nad, takde bra pad, lagi tak selesa..huhuhu..Paham-paham jela, susu bila banyak, kang melimpah keluar habis basah bra. Tak sukanya. Bila ada bra pad ni mudahla, dia serap air tu. Bgaus betul kualiti Sassy Nursing Bra ni dari Theshapee.

Pink Sassy Nursing Bra

Black Sassy Nursing Bra

Sassy Nursing bra ni ada dua jenis warna sahaja setakat ni iaitu warna hitam dan pink. Nad ambil keduanya sebab dah selesa kan..Kita beli untuk memudahkan kita, harga pun mampu milik. Cuma RM55 je oii..Takde la mahal mana. Kualiti pun bagus. Selesa semestinya.

Korang yang dah jadi ibu-ibu, bakal ibu, atau belum pun boleh je pakai bra dari Theshapee ni. 100% nad jamin memang selesa sangat. Nad ni rasa nak tambah lagi bra nursing ni dari Theshapee. Tak menyesal kalau beli. Kalau berminat korang boleh beli secara online. Boleh layari;
Website: http://www.theshapee.com/
Facebook: https://www.facebook.com/shapeemy
Instagram: https://www.instagram.com/ShapeeMY/
Youtube: https://www.youtube.com/c/Theshapee
Email: info@theshapee.com
Contact No.: 07-554 7488
hai assalammualaikum

Wah, syok cuti nampak korang Chinese New Year ni. Ada pergi bercuti, ada pergi balik kampung. Ada juga yang duduk rumah je, macam nad..hehee. Tapi tu tak membosankan nad pun, sebab aktiviti nad dekat rumah, main dengan Fariza dan memasak untuk keluarga. Dengan memasak la kita boleh eratkan hubungan kasih sayang antara keluarga..kann..Macam tu jugak la bagi masyarakat Cina yang menyambut Chinese New Year. Kemeriahan menyambut raya diraikan dengan makan bersama keluarga dengan pelbagai juadah. Makan besar adalah aktiviti  yang paling penting ketika sambutan Perayaan Tahun Baru Cina. Semua ahli keluarga tak kira dekat atau jauh akan datang berkumpul untuk makan besar bersama-sama.

TNB Chinese New Year 2017


Cerita bab perayaan Chinese New Year ni, korang dah tengok belum webfilm daripada TNB sempena Sambutan Chinese New Year 2017 kali ni. Kalau belum, korang boleh klik dekat video yang nad post tu. Tengok tau..hehe..Siap berkungfu lagi..

Memang banyak maksud tersirat yang nak disampaikan dalam webfilm ni. Video mengenai aktiviti dilakukan semasa perjumpaan makan malam. Seperti nad kata tadi, makan malam merupakan aktiviti penting bagi mereka. Masa ni la mereka dapat berkumpul satu keluarga. Tahun baru Cina adalah masa untuk keluarga mengenepikan segala perbezaan dan merapatkan hubungan keluarga. Masa ni la mereka dapat berborak, bercerita, dan bergelak ketawa.

Bila korang lihat video tu, bukan main berusaha mereka membuat makanan yang sedap untuk menggembirakan hati orang yang disayangi. Sebenarnya bukan juadah yang paling penting, tapi ahli keluarga yang hadir untuk makan besar adalah jauh lebih penting. Masa ni la, kita dapat menghabiskan masa yang panjang bersama keluarga, duduk di sebelah meja makan malam perjumpaan, dan makan bersama-sama. Tidak kira juadah apa yang disediakan.

Pertemuan dalam keluarga boleh menjadi sedikit tertekan terutama apabila personaliti atau karakter setiap ahli keluarga amat berbeza. Namun, perbezaan ni perlu diraikan dengan pelbagai cara bukannya diketepikan. Setiap hidangan Tahun Baru Cina datang dalam pelbagai bentuk, warna dan rasa, ia adalah perbezaan  yang memberikan majlis itu rasa yang unik, begitu juga dengan sikap yang berbeza boleh menjadikan suasana lebih meriah.

Dengan pelbagai sikap yang ada pada keluarga ni, apabila kita bekerja bersama, mampu memberikan suasana yang meriah ketika perjumpaan makan malam. Seperti peribahasa " bersatu kita teguh, bercerai kita roboh". Walaupun macam-macam ragam dalam keluarga, kalau selalu saling bantu-membantu, pasti mendapat hasil yang terbaik. Tidak ada yang lebih penting daripada keluarga. Kebahagiaan tercipta apabila kita semau bersatu hati dan mera antara satu sama lain.

Table Of Harmony

Hah!!..banyakkan maksud tersirat yang nak disampaikan dalam webfilm TNB Chinese New Year tu. Hah!!..sekarang masa untuk korang turut serta main Table Of Harmony ni. Table Of Harmony ni nak tau korang punya hidangan perayaan mewakili apa tahun ini? Macam nak tau personaliti korangla.. Jomla sertai.saja nak seronok-seronok..hehee..mudah je..

1. Log masuk ke https://betterbrighter.my/tableofharmony .


2. Klik di " Unveil Mystery Dishes ", kemudian " Discover What Mystery Dish You Are & Join The Table ".


3. Pilih jawapan korang. A, B, C atau D.


4. Klik " Unveil Your Dish".


5. Akhir sekali " Share Result " atau " Post as GIF ". siapp..hehee..ni la nad punya unveil misteri dish tu " Treasure Party Pot" bawa maksud " anda adalah harta untuk rakan-rakan anda terima kasih kepada kemahiran perancangan parti dan acara yang hebat anda"..hahaa.. Hebat sangatla nad ni erk..korang cuba juga yee,.boleh kongsi korang punya misteri hidangan tu.

Untuk keterangan lanjut sila ke :
Website :http://www.tnb.com.my/
Website Mystery Dishhttps://betterbrighter.my/tableofharmony .
Facebookhttps://www.facebook.com/TNBCareline
Instagram : https://www.instagram.com/tenaga_nasional/






hai assalammualaikum

Sebelum ni, tak pernah pun ambil tahu dan tak pernah dengar pun berkenaan penyakit ekzema dan psoriasis. Biasalah, tak pernah terjadi dekat diri, keluarga dan anak buah. Bila ada anak ni, barula nak tau penyakit ni semua. Sebab, semuanya dengar dari kaum ibu dan bapa di perbualan whatsup. Alhamdulillah, anak nad, Fariza tidak mengalami penyakit ekzema atau psoriasis ni, tapi tu tak bermakna, nad tak perlu ambil tahu berkenaan penyakit ni. Masa ni la kena cari info sedalamnya tentang penyakit ini, punca dan cara merawat penyakit kulit ekzema dan psoriasis pada bayi ni.

Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis

Anak Anda Ada Ekzema, Ruam dan Psoriasis, Macam mana Nak atasinya??

Kedua-dua penyakit iaitu ekzema dan psoriasis adalah penyakit kulit yang kronik, menyebabkan kulit akan menjadi merah dan kasar serta kering. walaupun begitu, terdapat perbezaan yang jelas membezakan antara keduanya. Penyakit psoriasis biasanya tebal, merah, kering dan kasar. sementara penyakit ekzema pula biasanya menyebabkan kulit menjadi lembap dan agak berair.

Rupanya, penyakit ekzema dan psoriasis ni bukan pada bayi sahaja, malah orang dewasa pun ada. Lazimnya, penyakit ekzema dan psoriasis bagi bayi jelas dilihat di bahagian pipi, dahi, leher, lengan, betis dan kulit kepala. Manakala orang dewasa eczema ini akan menyerang di bahagian leher, muka, siku, buku lali dan lutut. Bila nad baca info ni, sambil tengok gambar, allahuakbar, memang nampak menakutkan jugak, dan memberi ketidakselesaan, lagi-lagi kalau bayi yang kena. Yela, bayi mana tau apa-apa kan. Mesti nangis je kan, lagi-lagi kalau bila masa cuaca panas dan berpeluh.

Punca Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis

Punca sebenar berlakunya serangan penyakit eczema dan psoriasis ini tidak dapat dipastikan dengan tepat.Namun terdapat beberapa kajian yang dibuat, menyatakan antara faktor-faktor yang menjadi punca kepada eczema ini termasuklah:

Faktor-Faktor Dalaman ( Fizikal )
- Ahli keluarga yang mempunyai serajah yang mengalami penyakit eczema, asma dan allergi.
-Perubahan emosi ketara atau stress.
-Pemakanan atau minuman spt alkohol, produk tenusu , gandum , telur , makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.

Faktor - Faktor Luaran ( Persekitaran )
- Bahan- bahan Iritasi : asap rokok, bahan kimia, Cuaca yang terlalu panas dan lembap atau sebaliknya.
- Alahan ( Allergens ) : Sabun , Syampu , serbuk bahan pencuci , kosmatik , kulat , debunga, haiwan peliharaan dan hame habuk rumah.

Cara merawat Penyakit Kulit Ekzema Dan Psoriasis

Masa ni la kena ambil tahu cara rawatan penyakit ekzema dan psoriasis untuk langkah penjagaan awal. Bila tiba-tiba terjadi, takda la kita terkial-kial kan.Penting untuk kita tahu terlebih dahulu tentang penyakit ini supaya kita faham bagaimana cara rawatannya. Kulit adalah tisu yang melindungi seluruh tubuh. Kulit sangat sensitif terhadap sebarang perubahan sekeliling.Ekzema atau psoriasis merupakan penyakit kulit yang sangat kritikal kerana amat sukar untuk disembuhkan serta kesannya boleh berlanjutan keperingkat kanak-kanak malah ada juga berlarutan hingga dewasa. Bagaimana pun melalui kaedah kawalan dan cara rawatan susulan yang berkesan mampu memulihkan penyakit kulit ini daripada menjadi lebih serius sebelum kanak-kanak meningkat remaja. 

Terdapat 5 cara berkesan yang sebenarnya mampu untuk merawat penyakit kedua-dua penyakit ini agar dapat disembuhkan atau mengelakkan menjadi lebih kronik ini jika dilakukan secara konsisten dan teratur.

1) Krim atau losyen sapuan
Selain antibiotik, kaedah rawatan yang baisa dan popular tetapi hanya pada peringkat awal apabila munculnya tanda-tanda penyakit kulit tersebut seperti ruam-ruam pada bahagian tertentu. Pastikan krim atau losyen tersebut sesuai serta tidak berlaku alahan lain pula kepada bayi atau menjadikan situasi lebih buruk.

2) Ubatan Steroid
Dalam sesetengah keadaan atau kes-kes tertentu, doktor akan memberikan ubat-ubatan samada dalam bentuk losyen sapuan, suntikan atau pil yang mengandungi steroid mengikut dos yang perlu. Krim kortikosteroid topikal dan salap adalah sejenis ubat anti-radang untuk melegakan gejala utama ekzema seperti keradangan kulit dan gatal. Jika tidak berkesan, kortikosteroid sistemik boleh digunakan sama ada disuntik atau dimakan tetapi biasanya hanya digunakan untuk jangka masa yang singkat serta mengikut keperluannnya sahaja.

3) Ujian patch serta diagnostik
Kaedah rawatan ekzema dan psoriasis peringkat ketiga jika penyakit kulit tersebut semakin buruk atau menunjukkan simpton-simpton yang semakin berlarutan pada kulit bayi anda. Bayi tersebut perlulah dirujuk kepada doktor pakar kulit untuk melakukan ujian saringan tersebut bagi menentukan punca sebenar serta tahap keseriusan masalah kulit tersebut. Seterusnya rawatan susulan akan dilakukan serta dipantau oleh doktor pakar tersebut bagi mengelakkan sebarang kejadian lebih buruk berlaku.

4) Rawatan laser dan fototerapi
Kaedah rawatan moden yang semakin popular serta sering digunakan untuk kes-kes tertentu mengikut nasihat pakar kulit. Fototerapi boleh dilakukan untuk merawat penyakit kulit ringan dan sederhana serta kronik. Ia melibatkan pendedahan kepada ultraungu A atau B samada bersendirian atau digabungkan kedua-dua sekali. Keadaan kulit akan dipantau dengan teliti semasa proses rawatan tersebut.

5) Rawatan Herba Tradisional 
Masih ada lagi yang akan buat rawatan tradisional sebab bahan yang mudah didapati. salah satunya ialah dengan menggunakan Aloevera .Tumbuhan ini kaya dengan bahan anti keradangan dan penyembuhan. Jadi tidak hairanlah sesuai untuk rawatan kulit ekzema atau psoriasis. Lagi satu cara ialah menggunakan tanah liat. Eh ni nad pun baru pertama kali dengar. Dulu kecik-kecik memag suka main tanah liat..hehe. Bila tanah dikorek, mula ambil tanah liat tu buat letak dekat muka. Tanah liat sesuai untuk merawat penyakit gatal ni tau..hah!! nak tau caranya nak cari tanah liat ni tanpa bersusah payah kena cangkul bagai..baca bawah ni..

Rawatan Semulajadi Bedak Asmak Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi

Bedak Asmak

Khasiat Tanah liat Bedak Asmak

Ada cara mudah, selamat dan bersih untuk anda mendapatkan tanah liat ni. Hah ni la dia!!..cara merawat penaykit kulit ekzema dan psoriasis dengan menggunakan Bedak Asmak. Produk keluaran MHAMSB ini mampu Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi dan juga diri anda sendiri jika mempunyai masalah kulit. Bedak Asmak diperbuat daripada bahan semulajadi 100% iaitu bedak tanah liat putih berkualiti tinggi. Selamat digunakan untuk semua peringkat umur. BEdak dari tanah liat telah digunakan sejak zaman-berzaman lagi dan menepati saranan Rasulullah S.A.W. berkenaan penawar dari tanah untuk masalah kulit.

Bedak Asmak Mampu Merawat Pelbagai Masalah

Bedak Asmak ni mampu merawat ruam pada bayi, ekzema, psoriasis, kudis buta, kurap, panau, kayap, gatal, cacar air, luka dan lain-lain. Banyak juga kegunaa bedak asmak ni ye. Senang dan mudah, satu botol boleh guna untuk macam-macam penyakit.

Apa Keistimewaan Bedak Asmak ?

Pelbagai Fungsi Bedak Asmak

Selain merawat masalah kulit di atas , ia juga mampu mengecutkan jerawat , mencantikkan dan mencerahkan kulit jika diguna selalu . Boleh dipakai setiap malam sebelum tidur. Penggunaan berterusan mampu merawat masalah kulit,mengelakkan kedutan,menghilangkan jerawat,melicinkan dan menjadikan kulit wajah lebih halus.

Kulit Berseri

Jerawat Hilang
Mempunyai kadar UVA ratio yang tertinggi iaitu 0.88 di dalam Boot Star Rating untuk perlindungan UVA, jadi ia mempunyai kadar perlindungan MAKSIMUM terhadap UVA yang mengelakkan kedutan. tidak menyumbat liang pori dan mampu merawat masalah kulit.

boleh dimakan untuk masalah cirit - birit dan gout. teksturnya lebih halus, mudah diserap dan sejuk bila dipakai. Bedak Asma' selamat dan suci. produk ini mesti dimiliki oleh setiap keluarga.


Tengok, penagih dadah pun apaki Bedak Asmak. Boleh tengok video ni.


Cara pemakaian:                                   

Waktu siang
Pakai sekerap yang boleh ketika masalah kulit sedang teruk.Selepas beberapa jam, jika bedak kelihatan pudar dan diserap peluh, cuci bersih dengan air, lapkan dan keringkan kemudian sapu.

Waktu Malam
Sapu sebelum tidur


💥Untuk gout dan cirit-birit :
Ambil air tapis/zamzam suku cawan @5 sudu besar.Campur dgn 1 sudu kecil bedak.
Minum sebelum sarapan dan sebelum tidur.

Harga


harga Bedak Asmak

Harga takdelah mahal sangat, dengan berat 150gram, harga untuk sebotol ni ialah RM38. Mungkin boleh tahan lama ni. Memang wajib ada dekat rumah. Yela, kita tak tau, bila kita kulit kita ni sensitif. Sentiasa buat penjagaan awal. Produk premium pada harga terendah!!. Produk ni mempunyai permintaan yang tinggi tau. Hah!!..jomla kita sama-sama beli dan simpan satu dekat rumah.

Testimoni
Ramai yang telah menggunakan Bedak Asmak ni, dan nampak keberkesanannya. Korang boleh tengok testimoni dibawah ni.

Gatal Hilang dengan Bedak Asmak

Kulit semakin Licin

Ekzema Semakin Sembuh dengan Bedak Asmak

Ruam Susu Hilang dengan Bedak Asmak

Sekiranya berminat nak mencuba atau nak menjadi agen , sila ke link di bawah atau hubungi terus :

Hotline HQ : 019 – 970 8897

Info Bedak Asmak Juga Boleh Didapati Di FB Page 

Penawar Ruam Pada Bayi : https://www.facebook.com/bedakasma
Penawar Ekzema Mujarab Terkini : https://www.facebook.com/kulitcantiktanpaekzema











hai assalammualaikum

" Cantiknya lipstik Cadeau Pure Flower Extract Lip Glow ni"..itulah kata pertama bila lipstik ni sampai di tangan. Kali pertama nampak lipstik yang unik dan cantik ni. Selalunya lipstik kita nampak, cuma warna sahaja, tapi kali ni, lipstik yang nad dapat berlainan sekali. Masa dapat lipstik ni, terus nad buka dan tengok. Amazing sangat weii!..macam tak percaya, ada bunga dalam lipstik. Macam mana dia masukkan bunga tu dalam lipstik ni, sampai nad perhati dalam-dalam, betul ke bunga..hahaha..Nad tak rabun lagi, betul ada bunga dalam gincu..hehee. Ni la keunikan lipstik yang dikeluarkan Cadeau Beauty.

Cadeau Pure Flower Extract Lip Glow


Ada banyak jenis lipstik Cadeau Pure Flower Extract Lip Glow ni kalau korang nak tau. Jenis-jenis bunga yang digunakan ialah
1) Chamomilla Recutita – Chamomile,
2) Hibiscus Sabdariffa – Roselle Hibiscus,
3) Calendula Officinalis – English Marigold/Calendula,
4) Rosa Damascena – Damask Rose,
5) Bellis Perennis – Common Daisy,
6) Magnolia Kobus – Kobushi Magnolia,
7) Lilium Tigrinum – Tiger Lily,
8) Lavandula Angustifolia – Lavender
9) Rosa Rugosa – Beach Rose




Tengok packaging dia pun dah lawa. Kotak warna putih, dengan lukisan bunga. walaupun simple, masih nampak cantik. Itu cuma kotak luar, bila buka je, nampak keemasan gincu tu. Fuh..memang nampak exclusive sangat lipstik ni. Lipstik nad dapat kod GL04 Viridiflora.


Nampak tulisan Limited Edition, yup!! produk ni sangat limited dan segala penjagaan untuk lipstik ni dijaga dengan rapi. Lagi satu, lipstik ni merupakan handmade atau produk buatan tangan dari Korea. lagilah bertambah wow!!!..patutla limited..kira nad ni orang bertuahla ye..hehee.


Tersangatla cantik lipstik Cadeau ni. Jernih macam jeli, rasa nak makan je..hehe. Bau dia dahla wangi. nampak je gincu ni jernih, tiada warna, tapi jangan tak caya bila disapu dekat bibir, terus bibir bertukar warna kepinkan. Macam gincu magik pulak kan..hehehe..Dekat lipstik ni juga ada taburan keemasan yang korang boleh nampak. Sebab tu bibir nad nampak shining gitu.


Bibir nad memang ada masalah hitam sedikit, nanti nak cari petua cara hilangkan bibir hitam tu..huhuhu. Tapi bila apply lipglow Cadeau Pure Flower Extract ni, tetap cantik.


Mula terfikir juga, kalau pakai gincu ni sampaila ke bunga tu..apa akan jadi ye..hehee. Tapi sayang nak apply hari-hari kan..dahla limited..cepat habis kang..haaha. Harga untuk satu gincu RM 95.00 tapi kalau korang beli sekotak harganya RM350.00 dengan dalamnya ada empat gincu. Korang mesti suka jugak kan bila tengok lipstik ni..Masa purchase tu jangan lupa guna CODE NADIA11..akan dapat free gift..cantik sangat weii..kalau korang nak boleh layari
website: https://www.cadeau-beauty.com/
Facebook : https://www.facebook.com/CadeauBeauty/
Instagram : https://www.instagram.com/cadeau_beauty/