2017
hai assalammualaikum


Hari Jumaat ni nak share l aperkara yang kita tak pernah ambik tau walaupun kita tau..Kongsi untuk buat renungan bersama.

12 PERKARA DLM KEHIDUPAN SEHARIAN KITA YANG KITA TAHU TAPI KITA TAK PERNAH AMBIK TAU

1. Kita mengetahui, solat secara berjemaah itu adalah sunnah, mendapat lebih 27 darjat lebih berbanding solat bersendirian. Tetapi ruginya kita masih tidak mampu untuk berjemaah di masjid atau surau.

2. Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, Berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikitpun.

3. Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah, akan tetapi sayang, hari berganti hari tanpa kita melakukan solat Dhuha.

4. Kita mengetahui, bahawa orang yang berpuasa sunnah kerana Allah satu hari saja, akan dijauhkan wajahnya dari api neraka sejauh 70 musim atau 70 tahun perjalanan. Tetapi sayang, kita tidak mahu menahan lapar.

5. Kita mengetahui, bahawa siapa yang menjenguk orang sakit akan diikuti oleh 70 ribu malaikat yang memintakan ampun untuknya. Tetapi sayang, kita belum juga menjenguk satu orang sakit pun minggu ini.

6. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu membangun masjid kerana Allah walaupun hanya sebesar sarang burung, akan dibangunkan sebuah rumah di syurga. Tetapi sayang, kita tidak tergerak untuk membantu pembangunan masjid walaupun hanya dengan beberapa ringgit.

7. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu ibu tunggal dan anak yatimnya, pahalanya seperti berjihad di jalan Allah, atau seperti orang yang berpuasa sepanjang hari tanpa berbuka, atau orang yang solat sepanjang malam tanpa tidur. Tetapi sayang, sampai saat ini kita tidak berniat membantu seorang pun anak yatim.

8. Kita mengetahui, bahawa orang yang membaca satu huruf dari Al-Qur'an, baginya sepuluh kebaikan dan satu kebaikan akan di lipatgandakan sepuluh kali. Tetapi sayang, kita tidak pernah meluangkan waktu membaca Al-Qur'an dalam jadual harian kita.

9. Kita mengetahui, bahawa haji yang mabrur, tidak ada pahala baginya kecuali syurga, dan akan diampuni dosa-dosanya sehingga kembali suci seperti saat dilahirkan oleh ibunya. Tetapi sayang, kita tidak bersemangat untuk melaksanakannya, padahal kita mampu melaksanakannya.

10. Kita mengetahui, bahawa orang mukmin yang paling mulia adalah yang yang paling banyak solat malam, dan bahawasanya Rasulullah SAW dan para sahabatnya tidak pernah meremehkan solat malam ditengah segala kesibukan dan jihad mereka. Tetapi sayang kita terlalu meremehkan solat malam.

11. Kita mengetahui, bahawa hari kiamat pasti terjadi, tanpa ada keraguan, dan pada hari itu Allah akan membangkitkan semua yang ada di dalam kubur. Tetapi sayang, kita tidak pernah mempersiapkan diri untuk hari itu.

12. Kita sering menyaksikan orang-orang yang meninggal mendahului kita. Tetapi sayang, kita selalu hanyut dengan senda gurau dan permainan dunia seakan kita mendapat jaminan hidup selamanya.


hai assalammualaikum

Cara Meluruskan Rambut Dengan Mudah, Senang Dan Jimat - Ingat lagi dulu, nad suka tengok orang rambut panjang dan lurus. Cantik je rambut bila lurus ni. Kena angin pun masih rapi je, tak mengerbang atau berbentuk ikal mayang macam nad ni..haaha. Kalau yang dah panjang lurus semulajadi tu, memang beruntung la. Pernah dulu, sebab nak rambut panjang, nad pernah pergi salun nak buat rebonding. Pergh memang mahal la, sebab banyak step nak kena buat. Disebabkan nak cantik, tolak tepi duit tu. Tapi tahan berapa lama je lurus dia. Kalau nak rambut lurus lagi, kenala bayar. Adoii kopak duit.

Lepas tu, nad beli pelurus rambut elektrik tu, apa ntah namanya. Biasalah nak pakai kena pandai. Kena cucuk dekat elektrik. Kalau ada orang buatkan memang bestla. Ni kalau buat sendiri, memang tak menjadi, sebab tak teratur..hahaa. Lurus memang lurus, tapi sekejap jela. Lepas tu rambut jadi rosak dan kering. Nak cantik, makin hodoh pulak rambut kita ni. Lepas tu, eh lantak rambut kita macam mana. Tapi dalam hati, masih pandang wanita rambut lurus cantik dan teringin nak rambut lurus.


Straightpro, Produk Luruskan Rambut 

Akhirnya impian nak rambut lurus tercapai. Ada kawan kenalkan produk yang boleh luruskan rambut dengan mudah dan senang. Lagi best jimat..hehee. Sukanyaaaa kitaaa..Bila dapat produk tu, apa lagi nad pun cuba. Ya, memang lurus rambut kita wak. Sukanya kita. Mudah sangat nak gunakan. Lagipun jimat sebab boleh pakai berulang kali tanpa mengeluarkan banyak duit. Meh korang, yang teringin nak rambut lurus juga, nad nak kongsikan korang dengan produk luruskan rambut iaitu Straightpro.


Straightpro merupakan produk yang telah diformulasikan di Jerman dan telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Bahan asas Straightpro menggunakan bahan-bahan yang selamat digunakan keatas rambut tanpa kesan sampingan yang merbahaya mengikut standard & teknologi German. Straightpro merupakan pelurus rambut untuk kegunaan di rumah terdiri daripada 3 bahan utama. Straightening Cream, Neutralizer, Sleek & Shine Serum. Dekat rumah pun dah boleh buat salon luruskan rambut bila ada produk Straightpro ni tau..Lengkap 3 produk untuk luruskan rambut tanpa susah-susah pergi ke salon dekat luar tu.


Tiga Langkah Menggunakan Straightpro.

Meh nad tunjukkan cara nak menggunakan Straightpro ni. Cara penggunaan adalah sepantas 30-45minit .


1) Straightening Cream ( 120g )
- Sapukan krim straightening ke rambut sehingga hujung rambut tapi bukan sampai habis rambut,pastikan biarkan 1 cm dari kulit kepala. Selesai letak krim, sisir dengan sikat. Semasa proses ni, biarkan je terbiar, jangan tutup rambut dengan tuala ke apa.Biarkan selama 12 hingga 30 minit bergantung kepada jenis rambut. Selepas tu, bilas rambut. Straightening Cream ni bau dia macam dekat salun tau. Ala paham-paham jela bau salun..hehe..


2) Neutralizer ( 120g )
Selesai step pertama, keringkan rambut dengan teliti Selepas itu, pakai neutralizer secara merata. Biarkan selama 10 minit.  Selesai, boleh bilas rambut dengan teliti. lap dengan tuala kering. Neutralizer ni baunya sedap. Rambut pun wangi je. Iajuga boleh buat rambut korang sinar, lembut dan lurus.


3) Sleek And Shine Serum ( 30mL )
Langkah ketiga, sapukan serum rambut Sleek and Shine untuk melembapkan rambut keriting yang kering dan tidak teratur untuk kelancaran tahan lurus dan bersinar. Sapu secara rata ke rambut dari akar hingga ke hujung rambut. Sapukan Sleek & Shine dengan kerap untuk pastikan rambut sentiasa lurus. serum ni pun wangi. Suka dengan bau dia.

Pakai Sekali Seminggu

Lepas korang dah guna Straightpro ni satu hari, korang kena tunggu lepas seminggu, baru boleh pakai lagi Straightpro. Jangan korang guna, setiap hari. Cukup la buat seminggu sekali, kalau nak dapat rambut lurus yang berpanjangan. Selalunya paling lama rambut lurus pun 3 hingga 6 bulan bergantung kepada penjagaan rambut kita. Yela, bila dah pakai produk lurus, rambut dah lurus, kenalah jaga supaya sentiasa lurus. Elakkan ikat rambut dengan ketat dan topi selalu. Digalakkan iron rambut seminggu sekali jika perlu.

Hah!!, kalau korang yang jenis rambut kerinting, yang memang lahir sejak azali, kerinting yang macam bentuk megi tu, bila korang pakai straightpro ni, tiba-tiba rambut tak nampak lurus sangat atau tak kekal, jangan salahkan produk ni, sebab rambut kerinting disebabkan genetic. Rambut baru akan tumbuh mengikut jenis rambut asal. Boleh guna Starightpro selepas rambut baru mulai panjang.


Starightpro dirumuskan khas untuk meluruskan dan melembutkan rambut untuk mereka yang mempunyai rambut kering. Rambut beruban juga boleh gunakan Straightpro ni. Rambut tidak akan rosak dan tiada kesan sampingan jika gunakan dengan betul dan mengikut arahan. Elakkan meluruskan rambut atau dye rambut dalam masa seminggu dari masa penggunaan. Paling penting, sapukan Sleek & Shine dengan kerap untuk pastikan rambut sentiasa lembut, berkilat dan sihat.

Disarankan supaya tidak basahkan rambut selama 3 hari dari penggunakan StarightPro untuk mengekalkan efek rambut lurus.

Straightpro Halal Dan Selamat


BERDAFTAR DENGAN KKM
Senarai nombor pendaftaran KKM kami:
Straightpro Straightening Cream - NOT170904031K
StraightPro Neutralizer - NOT170903465K
StraightPro Sleek & Shine Serum - NOT170903466K


HALAL DAN SELAMAT
Semua kandungan StraightPro adalah Halal dan selamat digunakan. Tiada unsur-unsur yang meragukan di dalam produk ini. Gunakanlah tanpa was-was dan ia juga sah dibawa sembahyang

Hah!, mudah kan cara nak gunakan dia. Kalau korang pergi salon luar pun macam ni la cara dia kot, tapi mungkin tambah sikit servis, sebab tu bayar mahal. Beli je Straightpro ni..mudah, senang, jimat pun ye.

Sama je kalau luruskan rambut dengan salun luar. lagipun produk ni sesuai untuk lelaki dan perempuan.

Testimoni nad sendirI
Nad suka, sebab rambut memang lurus. Lepas tu kena la jaga elok-elok. Senang tak payah keluar, pergi salun. Buat sendiri je. Tiga produk ni tahan lama jugakla sebab nad guna dua minggu sekali. Kalau rambut panjang dan kerap guna, mungkin cepat habisla. Rambut nad taktau panjang mana pun.

Nad nak tunjuk tak boleh, aurat. Tapi memang lurus rambut nad. Kalau tak caya, korang boleh tengok hasilnya bila kawan nad Ayuejean pakai. Boleh tengok dekat SINI.

Testimoni StraightPro






Harga StraightPro untuk Semenanjung Malaysia:
 1 Set RM65, 2 Set RM1OO
Harga StraightPro untuk Sabah Sarawak: 
 1 Set RM75, 2 Set RM110

Untuk maklumat lanjut mengenai StraightPro sila layari laman tertera di bawah :

Facebook Page : StraightPro HQ
Instagram : StraightPro HQ
Website : StraightPro

hai assalammualaikum

Cara Hantar Gambar Tak Pecah Di Whatsapp - Selalu kalau nak hantar gambar dekat whatsapp, selalu hantar je dekat gallery. Mula-mula tekan yang ada tanda klip, lepas tu pilih gallery. Dapat je gambar terus. Macam sama cantik je takda pecah tengoknya. Tapi sebenarnya gambar yang diterima tu pecah dan tak sama saiz dengan gamabr asal. Masa nad pergi MSMW 2017, ada kawan ajar macam mana nak hantar gambar dekat whatsaap tak pecah..hahaa. Biasalah, kita memang ketinggalan.

Cara Hantar Gambar Berzaiz Penuh Di Whatsapp

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Klik Klip

1) Klik dekat icon klip kertas tu. Kemudian dia akan keluar bermacam jenis benda iaitu document, camera, gallery, audio, location dan contact.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Tekan document

2) Lepas tu nak hantar gambar kan..jangan tekan gallery, tapi tekan dekat document. Kita fikir document nak hantar word je kan..tapi boleh juga hantar gamabr.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Pergi browse

3) Lepas tu pilih browse other docs.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Pergi Images

4) Akan keluar seperti dalam gambar, dan tekan dekat mana gambar korang tersimpan. Macam phone nad dekat Images.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Pilihla mana gambar nk dihantar


5) Lepas tekan Images, macam-macam la folder gambar keluar. Yang kita ambil guna kamera, tekan camera.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Pilih gambar

6) Keluar semua gambar yang diambil guna kamera. Pilihla gambar mana yang korang nak hantar dekat whatsapp.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Gambar dihantar ke whatsapp

7) Lepas dah pilih gamabr mana yang dihantar dekat whatsapp, dia akan terus keluar perkataan cancel atau send. Semestinya send la kan.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
selesai

8) Tadaa, gambar yang dah dihantar akan keluar macam ni dekat whatsapp. Jadi kepada group atau orang yang dihantar tu kena la download dulu.

CARA HANTAR GAMBAR TAK PECAH DI WHATSAPP
Gambar yang dh didownload akan keluar di folder whatspp doc

9) Hah!!,jangan risau gamabr dekat mana, kalau telefon korang dah berupdate, dia akan keluar dekat folder gambar dengan nama whatsapp doc tu. Hah!!, gamabr yang dihantar guna document tadi akan keluar siap-siap dekat situ lepas korang download gamabr tadi..selesaiii..

Cara ni boleh hantar video juga tapi terhad 100mb sahaja. Bagi pengguna iOS, buka photos > pilih gambar > save to files > pilih icloud drive dan tekan add. Untuk hantar gambar, buka whatsapp > tekan tanda + > document > browse > pilih gambar.

Ok selamat mencuba.

hai assalammualaikum

Malaysia Sosial Media Week 2017 ( MSMW 2017 ) - Kalau sebelum ni, nad memang dah pernah dengar berkenaan MSMW ni. Sebab ada diantara kalangan blogger yang menerima award MSMW sebelum-sebelum ni. MAsing-masing blogger mintak kita undi..hehe. MSMW ni banyak kategori award dia, jadi pandai-pandaila undi. Haritu, nad pertama kali join Malaysia Sosial Media Week ( MSMW 2017 ) di Berjaya Times Square Hotel. Nad ingat kita akan tengok orang terima anugerah, tapi rupanya seminar. Tapi bagusnya seminar tu banyak manfaat yang boleh diambil. Bayangkan daripada pagi sampai ke petang event tu. Fuh!!.. Fariza kena tinggal dengan daddy dia la. Majlis formal tak boleh bawak..ehhee. Takpe dah besar, dia behave.














Majlis bermula pukul 10 pagi, dengan banyak sesi yang diadakan. Bukan dua , tiga sesi, tapi enam sesi. Tau tak berapa lama kitaorang duduk..hahaa. Tapi nasib baik seminar ni menyeronokkan dan ada info dan ilmu yang berguna yang diberi. Seminar ni bukan jemput orang yang biasa-biasa, tapi speaker yang dijemput semua hebat-hebat belaka. Bukan setakat dari dalam negara malah di luar negara juga. Dapat juag bersua muka dengan kawan-kawan alam maya.

6 Sesi Yang Bermanfaat Dengan Ilmu di MSMW 2017

Info menarik iaitu cyber buli. Selalunya dengar buli dekat sekolah je, sekarang cyber pun ada buli. Inilah zaman teknologi. Ilmu yang diberikan memang sangat berguna dengan teknologi sekarang yang menggunakan media sosial sebagai sumber pendapatan. Buat duit dengan online salah satu cara mudah nak dapat income. Tapi kena dengan cara yang betul. Inilah cara nad untuk dapatkan sumber pendapatan dengan menggunakan blog. PR atau client lebih suka menggunakan blogger untuk mengiklankan produk dan servis mereka, jadi dengan cara ni nad tingkatkan ilmu belajar lebih lagi. Sekarang pun, nad masih belajar lagi.

Nak terangkan lebih ilmu apa nad dapat pun banyak. Orang tengok je #MSMW2017 dengan twitter. Banyak dekat situ orang tweet. Bawah ni gamabr secara ringkas tentang ilmu yang disampaikan.



































Seminar ni bukan setakat mereka yang bekerja di media sosial sahaja, malah orang perseorangan dan syarikat besar.


Gambar sekitar MSMW 2017



















































Hebat memang hebat semuanya..Haritu juga ada artis yang datang tau..hahaha. Duduk depan nad je dia. Siapakah??

Masa tu dalam pukul 5.30 petang kehadiran Datuk Seri Najib Razak dalam majlis tersebut.




Abang Long Fadil a.k.a Zizan Razak Menang Malaysia Anugerah Ikon Media Sosial 2017


Tahniah buat pelawak Zizan Razak memenangi anugerah Ikon Malaysia 2017. Penyampian hadiah dibuat oleh Datuk Seri Najib Razak. Masa upacara tu , aksi Zizan yang bermanaj dengan PM kita kau..hahaa.. Tau-tau jela Zizan..hahaa..Siap lentok-lentok dekat PM..hahaa..



Nad pun tak lepaskan peluang untuk bergambar dengan Zizan ni.







Seharian kitaorang disini..dari pagi sampai ke petang. Banyak input dan ilmu. Mana taknya 6 sesi yang semuanya sangat bermanfaat. Speaker pun hebat-hebat. Tak sia-sia datang. Dari cerita buli cyber, cara buat duit dan macam-macam lagi. Terima kasih @msmw2017 ..moga dapat jumpa tahun depan lagi..wihuu..
.
Malaysia Social Media Week 2017 (MSMW2017)
.
Official Social Media Channel:
Twitter @msmw_2017
Instagram @msmw2017
Facebook Malaysia Social Media Week (MSMW)

#MSMW2017 @msmw2017 #kbba9 #miszrockersblogspot #lifestyleblogger #ceriterasigadisbiru #kbba9 #bloggermalaysia #blogger #vsco #vscomalaysia #media #mediainfluencer #beautyblogger #fashionblogger #igerskolumpo #igers #ootd #quotes #Msmw2017

hai assalammualaikum

Ubat Cacing Untuk Anak - Hah!!, haritu Fariza check up dua tahun. Dapat juga cucuk imunisasi terakhir untuk Fariza. Checkup seterusnya, tunggu 6 bulan. Fuh lega haish bila check up makin lama..hahaa. Sekarang check up mommy jela pulak. Haritu check up, nurse cakap, " ok lepas ni bagi ubat cacing ". Nurse bagi la ubat cacing jenis macam panadol atau pil tu. Kita pun pertama kali tengok ubat cacing jenis pil ni. Mula la tanya macam mana nak makan dia. Nurse cakap bagi dia hisap je. Pastu nad terus balik.

UBAT CACING UNTUK ANAK
Ubat cacing Albendazole

Masih was-was nak bagi dekat Fariza. Boleh ke dia hisap pil sebesar ni. Apa rasa?? Tak sedap kang dia buang, membazir. Kalau gula-gula tu ada la juga rasanya. Bolehla dia habiskan..hahaa. Lepas tu tanyala akak blogger ni yang dah ada pengalaman, Kak Nina. Cakap dengan dia macam mana nak makan ubat cacing ni. Biasalah bagtau jenis ubat yang nurse bagi pil bukan cecair. Macam Kak Nina, bagi dekat anak dia dengan cairkan masa bagi susu. Ermm, tak terfikir pula nak bagi macam tu. Sebab Fariza pun sekarang dah minum susu. Jadi, boleh juga buat macam tu kan. Terima kasih Kak Nina bagi idea cara nak bagi makan ubat cacing ni. Tapi nad ada dua biji pil, nak bagi satu biji atau dua-dua sekali? Kak Nina pun dah lupa..hahaa. Macam biasa, nad google la. Kadang cakap kat group tak terjawap soalan kita..hahaha.

Nampak happy je

Setakat ni alhamdulillah, Fariza selera makan ok je. Dia aktif dan tak tunjukkan apa-apa sakit. Tapi kita sebagai mak ni kenala jaga dan waspada dari awal. Ikut jela apa nurse suruh buat. Kalau dulu masa kecik, seingat nad, nad pernah gatal bahagian bawah, lepas tu berak macam keluar cacing...ahhaa..Rasanyala..Lepas tu mak bagi ubat cacing. Tapi berapa kali je. Kita pun dah lupa nak makan bila dah besar. Bila sampai ke anak, baru ingat balik pasal ubat cacing ni..huhu.

Punca Cacing dalam Badan terjadi

Sistem imun kanak-kanak yang tidak cukup kuat untuk melawan jangkitan cacing antara penyebab utama golongan ini mudah dijangkiti. Kecacingan ni bukan jadi dekat budak-budak je rupanya, orang besar pun ada..hahaa. Dasyat sungguh weii la.. Tapi untuk ibu mengandung tak boleh ambil ubat cacing ni. Biasalah budak-budak, suka main dekat luar dengan berkaki ayam, atau pun tak jaga kebersihan, alatan yan tidak bersih dan juga dari segi pemakanan yang tidak bersih yang berisiko mengandungi telur cacing. Semua tu akan sebabkan kecacingan. Kadang dah waspada pun, kita tak sedar, nak jadi kan. Yang paling aku geli, bila aku baca ni, aku siap bayangkan..hahaa.

 Jangkitan cacing juga boleh diperolehi dari haiwan peliharaan anda seperti kucing atau anjing dengan hanya menyentuhnya (jangkitan melalui kulit).

"Apabila anak-anak kita makan makanan tersebut, telur cacing akan masuk ke usus kecil. Telur itu akan menetas di usus kecil dan mendapat makanan dari usus. Cacing dewasa kemudiannya akan membiak dan berada di usus besar dan seterusnya akan dikeluarkan melalui najis."

Nad bayangkan, makan telur cacing tu..yerkk..Siap amsuk usus..ayoyo..hahaa..dasyat bayangan nad. Bila ada masalah kecacingan ni, anak kita akan mengalami kekurangan zat kerana nutrien yang dimakan tidak dapat diserap sepenuhnya oleh kerana terpaksa diberikan pada cacing. Fuh takutnya.

Jenis cacing yang mungkin masuk ke badan adalah seperti cacing pita, cacing kerawit, cacing gelang, cacing cangkuk.

Simptom Alami Masalah Cacing

Sipmtom Kanak-kanak yang alami masalah cacing
- kurus walaupun makan banyak
- pucat kerana kekurangan zat besi dalam badan
- kurang selera makan
- kembung

Weii aku kurus weii..adakah nad kecacingan..hahaa. Ada terbaca kalau tak cegah boleh jadi kronik. Makin lama baca makin gerun pulak..ahhaa, Ok jawapan untuk aku, makan pil ni macam mana.

Cara-cara mengelak jangkitan cacing

-  Amalkan kebersihan diri & rumah - cuci tangan sebelum & selepas makan
-  Cuci tangan selepas keluar tandas
- Cuci tangan selepas menyentuh haiwan peliharaan anda, periksa juga sekiranya ia dijangkiti
- Pakai kasut apabila keluar rumah
- Basuh sayur-sayuran & buah-buahan dengan teliti terutama yang dimakan mentah
- Masak ikan & daging dengan suhu yang sesuai
- Jumpa doktor sekiranya terdapat tanda-tanda kecacingan yang serius
- Makan ubat cacing mengikut jadual tetap (setiap 6 bulan)
- Sekiranya salah seorang ahli keluarga telah dijangkiti, semua ahli keluarga harus mengambil ubat cacing juga.

Cara pengambilan ubat cacing

Dos Ubat Albendazole

Kanak-kanak 1-2 tahun : 200 mg sebagai dos tunggal
Dewasa & Kanak-kanak 2 tahun ke atas : 400 mg sebagai dos tunggal untuk 3 hari berturut-turut.

Ubat ini boleh di ambil ketika perut kosong. Ia juga boleh dikunyah, dihancurkan atau ditelan.

Ok ambil dua biji terus untuk bagi Fariza makan. Lepas tu tunggu jela enam bulan nanti check up. Kot dapat lagi dekat Klinik Kerajaan.
hai assalammualaikum

Nasi Ayam Hainan Taman Melawati - " Jom abang bawak sayang makan dekat tempat nasi ayam paling sedap. Nanti abang tengok dulu, buka tak kedai tu ". Nad jenis tak kisah pun dia nak bawak makan dekat mana,asalkan bukan tempat yang sama..hahaha. Nad lagi suka makan dekat luar..hahaha. Nak rasa juga sedap ke tidak nasi ayam yang dia cakap tu.

Nasi ayam Hainan Taman Melawati

Tempat yang dituju medan selera Taman Melawati. Mr mafia pergi survey dulu kedai tu,nad tunggu dalam kereta. Sebab dia cakap kedai tu memamg popular, ramai orang datang. Makanan cepat habis. Lepas dia pergi, dia datang balik kereta, dia cakap, " ok jom, rezeki sayang, dapat makan nasi ayam harini ".

Ayam hainan

Sampai sana dia dah order siap-siap. Ayam hainan setengah ekor dia beli untuk kami bertiga. Mak aihh..setengah ekor kau, selalu pesan nasi ayam seketul je ayam pun dah ok. Tapi tu untuk setiap sorang sepinggan la. Ni untuk bertiga, ok la kot. Lepas tu sampai nasi.

Sambal dengan kicap memang dah siap sebotol untuk setiap meja. Ni yang bagus, sebab selalunya benda yang sedap sambal dan kicap. Kalau sedap mesti rasa nak tambah. Yang ni, nak tambah banyak-banyak senang dah.

Nad tengok sekeliling, memang ramai orang makan kedai Nasi Ayam Hainan ni. Mungkin sedap, sebab tu ramai orang. Sebab tu makanan dia, cepat habis. Mr mafia cakap, owner dia cina muslim.

Bagi nad ayam dia ok, lembut. Sambal dan kicap biasa je. Biasalah tekak masing-masing. Tapi sebab dah lapar, kita tetap makan. Mr mafia cakap nasi ayam dia ada sayur. Eh pelik pulak kita, selalu sayur cuma salah dengan timun ni jela. Dia cakap ada tauge..Tapi waktu tu sayur tu dah habis. Hahaha, pertama kali dengar nasi ayam makan dengan sayur.

Korang kalau nak rasa nasi ayam hainan ni, atau nak makan tengahari sekitar Taman Melawati, servis cepat dan murah bolehlah singgah ke sini. Waze je Melawati Nasi Ayam Hainan.

Gerai Melawati Nasi Ayam Hainan
Jalan Bandar Taman Melawati Kuala lumpur.