2017
hai assalammualaikum


Tak boleh move on lagi, cantik sangat makeup kita masa photoshoot haritu. Muka nad betul-betul jadi macam doll..hahhaa..kenapa cantik sangat ni. Suka sangat tengok muka kita bertukar cantik bila dapat makeup ni..hahhaa.

Setiap hari tengok gambar, kalau boleh nak post selalu dekat media sosial, sebab cantiknya makeup dia. Selalu makeup biasa je, bila dapat makeup dari makeup artis yang hasilnya menakjubkan, memang tak boleh lupa..hahha.

Photoshoot Raya KBBA haritu MUA Linda yang makeup nad. Terima kasih Kak Linda, sudi makeupkan kita. Terima kasih sudi berkolaborasi dengan nad. Terima kasih nak makeup kan nad walaupun masa tu ade job makeup pengantin..

Sebelum photoshoot nad memang request nak look doll..hahaha. Kak Linda kata boleh je. Rasanya belum pernah nad makeup look doll..hehehe.. Nak tau gak macam mana rupa kita bila makeup doll look ni. Betul-betul macam doll ke..hahha.

Dalam pukul 8pagi Kak Linda sampai lokasi photoshoot di Muzium. Masa tu nad tak sabar nak dimakeupkan dia. Tak sabar nak tengok hasil dia. Satu-satu dia bubuh makeup dekat muka nad. Bahagian kening tu la yang nad nak tengok sangat..hahha. Sebab nad buat selalu tak menjadi. Kak Linda cakap kening nad dah ada bentuk, tapi kenapa nad buat selalu tak menjadi..hahhaa.



Untuk nampak betul-betul doll, bahagian mata kena buat betul. Warna eyeshadow yang sesuai. Nak bagi nampak doll lagi bahagian mata bubuh glitter..ala berkilat-kilat tu..hah gituu..Masa tu pulak baju nad warna pink peach gitu, jadi makeup pun pink, memang sesuai sangat.


Percayalah, masa tu Kak Linda makeup nad sekejap sahaja. Diaorang yang makeup awal pun ada yang tak siap lagi, tapi yang nad makeup lambat, siap cepat. Siap cepat tapi hasil dia memang kebabom..suka gilerrr...Sekali tengok betul-betul macam barbie doll. Kalau pakai baju macam anak patung, perghh mesti tak cam tu nad..hahaha..



Hasil tangan Kak Linda, nad suka sangat. Korang boleh tengok dekat instagram Kak Linda, dia makeupkan orang..cantikk..


Korang kalau nak MUA makeup cantik, ikut korang nak makeup ape untuk tunang, kawin, dinner, photoshoot atau apa-apa sahaja boleh contact Kak Lindaus. Kak Lin cover area Kuala lumpur, Selangor, Bangi, Puchong. Jauh-jauh pun dia cover..korang contact je dia.
Nama: Lindaus
Tel: 018 2914377
Ig: www.instagram.com/lindaus ( tulisan bawah ade tulis RF D house)
Fb: www.facebook.com/rfdhouse1429


Baju nad daripada butik Zacheela. Baju sendirian berhad..hehhee.. Suka tengok baju dia. Bahagian lengan tu macam pop yeyeh..hehehe..


Terima kasih juga kepada mua yang
Sponsored makeup Photoshoot Raya KBBA9 2017 pada haritu. Habis semua nampak lain..hehehe..

1. Saidila by @m.u.a_byilahamzah
2. Athirahassin by @alinaothman
3. Shazillah sani by @makeupbyninanizam
4. Syima by @afifahbakri
5. Mas by @yayabebeh.makeup
6. YB Shehan by @akid.anuar
7. Nina Mirza by @lizamahizan
8. Ema by @jemarikuct_aischa
9. Moha/kecik/Azura/Ieta/Fiza/Yanty by @theblushguru
10. Dell by @afifahbakri
11. SS dan MamaKembarTiga by @faeezah_pija
12. Qaseh / Sueizza by @hamidah_mat_shafie
13. Ayue by @emily.aisya
14. CikMa QueAchmad by @nyonyahanna
15. Kak Laila @kartina_khanib
16. Azni @byezzaharon
17. Cik EN by @elsbyeliyana
18. Bella by @surayasufian
19. Yanie by @sitinurfatehah
20. Azura by @theblushguru
21. Nadia johari @lindaus
22. Umminani / Ujang : @lilybeautyfacial
23. Yulia Fajrin by @nurfahazliani



hai assalammualaikum

Muzium Warisan Melayu UPM Serdang

Lokasi Photoshoot Raya KBBA9 2017 kali ni sangat menarik, sesuai dengan tema Raya. Suasana ala kampung gitu. Bertempat di Muzium Warisan Kampung UPM yang terletak di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM. Terima kasih Muzium Warisan Melayu UPM Serdang kerana menaja lokasi phostoshoot KBBA9 kali ini.

Nak datang ke sini mudah je, cuma waze ke Muzium Warisan Melayu UPM, akan sampai tempat yang dituju. Tak sangka, UPM ada tempat menarik seperti ini. Memang sesuai untuk berphotoshoot.

Masa nad masuk, tengok macam biasa je. Tapi bila turun dan lihat sendiri, wah!!memang betul-betul kampung. Kawasan yang luas dengan persekitaran menarik, memang sesuai untuk kami semua blogger KBBA berphotoshoot.





Muzium Warisan Melayu mempunyai lokasi-lokasi menarik yang sesuai untuk penggambaran, sama ada sesi fotografi mahupun videografi. Ada beberapa jenis rumah dengan rekabentuk yang berlainan dan menarik. Antaranya:
1. Rumah Negeri Sembilan / Rumah Datuk Raja Diwangsa Muhammad Yunus bin Jabar 2. Rumah Perak / Rumah Uda Noh bin Kanda Jaafar
3. Rumah Terengganu / Rumah Hj Wan Muda bin Wan Hassan
4. Rumah Pahang / Rumah Penghulu Ismail bin Khatib Bakar

Masa tu setiap rumah kitaorang buat photoshoot..hehehe..


Hari photoshoot juga kami disajikan dengan makanan kampung. Ya Allah, masa tu memang tak terfikir apa bila nampak lauk yang dihidangkan. Habis photoshoot, perut rasa kapar, terus makan. Sedap!!, memang sedap. Lemak rebung dengan lemak daging salai yang memikat selera. Makan sambil bersila, makan dalam talam dan makan beramai-ramai..seronok kau..macam kenduri kampung. Makan dekat salah satu rumah tradisional yang ada dekat sini.



Rumah papan, semestinya sejuk. Mula la berborak dengan kawan blogger siap cakap " ni kalau ada bantal , letak dekat sini konfirm terus tidur"..hhaha..serius, korang akan seperti berada di sebuah kampung yang betul-betul kampung.

Banyak juga aktiviti yang boleh dijalankan di Muzium Warisan Melayu UPM ni. Antara aktiviti yang pernah dijalankan

Antara aktiviti dan majlis yang pernah diadakan di kawasan ini termasuklah;
- Majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri
- Hari Keluarga
- Temasya Sukan Rakyat
- Majlis Berkhatan Beramai-ramai

Dekat sini pun ada buat pakej perkahwinan. Hah tertarik tak!!, kalau korang rasa nak juga suasana kampung ni, nak photoshoot ke atau majlis apa-apa boleh ke website mereka http://muziumwarisanmelayu.upm.edu.my atau boleh tengok instagram Muzium UPM untuk tau lebih lanjut lagi.


hai assalammualaikum


Photoshoot Raya KBBA9 2017 - Ni kali kedua Photoshoot Raya KBBA9 dilakukan dan semestinya nad tak lepaskan peluang bila ada photoshoot ni. Bila lagi dapat berposing depan kamera bersama jurugambar terkenal dan profesional kan kalau bukan masa ni. Untuk Photoshoot Raya KBBA9 2017 kali ni kami buat secara outdoor seperti tahun lepas, tetapi berbeza tempat.

Pagi tu, pukul 5 pagi nad dah bangun, sebab dah janji dengan makeup artis sampai sana pukul 7 pagi. Dah namanya photoshoot mestilah kena makeup. Lokasi kali ni sangat menarik, sebab suasana ala kampung, iaitu di Muzium UPM.

Pagi tu pulak hujan, tapi syukur alhamdulillah hujan berhenti masa kami berphotoshoot. Walaupun kawasan agak becak disebabkan hujan, tapi tu tak menghalang kami dan jurugambar untuk ambil gambar. Walaupun masa tu, nad berkasut tumit tinggi..hahaha..gigih tau nak cantik depan kamera.




Wan izhar Abu Bakar Dari ODS Studio

Respek dengan jurugambar kitaorang masa tu, Wan Izhar Abu Bakar, cara dia ambil gambar. Blogger KBBA yang datang haritu hampir 40 orang. Nak ambil gambar seramai ni memang agak mustahil. Tapi bagi Wan Izhar, tu tak menjadi masalah. Nad tengok masa ambil gambar group, dia nak bagi susun cantik tu, bagi arahan lagi, tenang je. Kitaorang pun bagi kerjasama yang baik supaya dapat selesai dengan cepat. Sebab nak photoshoot untuk sorang-sorang pulak.




Selesai gambar group, masa untuk ambil sorang-sorang pulak. Bayangkan hampir 40 blogger Wan Izhar akan ambil gambar untuk sorang-sorang. Dia ambil gambar steady je. Macam tak rasa penat atau apa. Lepas sorang, sorang dia ambil. Siap berdiri la, duduk,..berpeluh-peluh dia..jari tak berhenti "ketik,ketik" kamera. Dia bagi yang terbaik untuk semua dengan hasil gambar terbaik untuk kitaorang

Wan Izhar siap bagi tunjuk ajar bila turn nad photoshoot. Kadang kita anggap, posisi kita dah terbaik, tapi tak..hahhaa. Jadi dia tunjukla macam mana posisi yang cantik.


Waktu tu, Wan Izhar datang bersama dua orang krew dia. Sorang pegang payung, sorang pegang untuk pengcahayaan. Bagus betul diaorang ni bila bekerja. Bersungguh-sungguh. Memang profesional habis. Nad pun rasa macam ala-ala model gitu..hahaha..

Tak sabar nak tengok gambar hasil jurugambar hebat dan profesional Wan Izhar Abu Bakar nanti..Boleh post masa raya..hehhe..Terima kasih Wan Izhar dan ODS Studio meluangkan masa bersama KBBA.



Korang kalau nak buat photoshoot, majlis korporat atau apa sahaja, boleh la contact jurugambar Wan Izhar ( belah kiri bertopi) ni.
Website: www.odsstudio.com
Facebook: www.facebook.com/pages/wan-izhar
Instagram: https://www.instagram.com/wanizhar/








Terima kasih juga kepada Ben Ashaari  dan semua ahli jawatankuasa yang bertukus lumus buat Photoshoot Raya KBBA9 kali ni. Memang happening habis. Ada juga yang sanggup datang dari jauh..dapatla nad berkenalan.



hai assalammualaikum

Nadia Johari Dalam Rancangan Selamat Pagi Malaysia - Untuk kali kedua masuk siaran dalam televisyen. Syukur alhamdulillah. Sokongan daripada suami, keluarga dan rakan semua. Ni semua rezeki daripada anak. Kali ni nad masuk dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia.


Ada nad bagitau sebelum ni, nad ada shooting untuk rancangan Selamat Pagi Malaysia sebelum ni kan. Hah, siaran dah keluarpost hari Sabtu lepas pada 22.4.2017 jam 8 pagi. Waktu tu nad ada photoshoot pulak, jadi mintak family tolong rekodkan. Terima kasih dekat anak buah yang tolong rekodkan..hehehe..


Korang boleh tengok full video dekat atas tu..hehehe..


Kali ni nad tak ditemuramah, nad jadi model sahaja memperagakan baju Feedmilk. Baju Feedmilk ni baju ibu yang menyusukan anak. Baju Feedmilk #selamberselak memudahkan ibu untuk menyusukan anak, mereka tak kira di mana sahaja.


Macam nad, masih nyusukan Fariza, masalah utama semestinya baju. Kalau sebelum ni pakai baju tshirt, mudahla selak-selak, tapi nampak aurat badan kan. Lepas tu pakai baju nursing jenis zip dan button. Memang susah sebab kadang dia stuck, terkena dekat pipi anak..Lepas tu ada kawan perkenalkan baju Feedmilk ni. Sejak tu nad suka dengan baju Feedmilk ni. Sebab dia selak je, takde zip takde button. Korang boleh baca SINI. Nad pernah buat, entry berkenaan baju Feedmilk ni.

Baju Feedmik ni memang cantik. Untuk mereka yang tak menyusukan anak, pun boleh pakai.. Designnya dari yang lain. Masa nad memperagakan baju ni, nad pun dah jatuh hati..haishh..hehehe..tengah simpan duit nak beli baju Feedmilk ni.

Ada seorang ibu dah ada 40 helai baju Feedmilk. Fuh, hebat betul..siap dia bawak datang butik..hehehe..


Terima kasih staff Feedmilk zakiyyah, sebab percaya dekat nad dan beri peluang untuk memperagakan baju Feedmilk.Terima kasih wartawan dan jurukamera Selamat Pagi Malaysia TV1..
hai assalammualaikum

Shooting Selamat Pagi Malaysia TV1 - Sehari sebelum shooting nad dapat whatsup dari seorang staff ni, cakap sudi . Mau tak terkejut, sebabnya nak shooting esok hari...hahaha..tu pun buka whatsup dalam pukul 2 petang. Swbab telefon satu lagi tengah cas. Balas whastup dia, cakap setuju, nasib baik dia cakap ok..hahhaha..

Masa tu nad tanya la apa kene buat. Kene temuramah ke apa??..live ke??..Dia cakap tak, rakaman je..fuh nasib dah ade pengalaman rakaman ..hehe..Dia cakap nad akan jadi model gayakan baju Feedmilk. Kena tukar-tukar baju..okla macam tu..

Mak-mak dengan suami pun ada

Esoknya pergi dekat tempatnya dekat Shah Alam Alam Avenue 2. Lokasi shooting di Feedmilk. Rupanya bukan nad seorang je, ramai lagi ibu-ibu yang ada untuk shooting ni. Shooting ni berkenaan baju Feedmilk. Takdelah nad gugup sangat bila ramai-ramai ni kan...hahhaa..

Temuramah seorang ibu tentang pakaian feedmilk

Model kami berdua..hahaa..

Nad ingat nad kena temuramah, tapi tak..hah!! Lagi bernasib baik..hahaha..ibu lain yang kena temuramah. Nad jadi model je..kihkihkih..Boleh tahan juga, kena tukar baju tu, baju ni..Baju Feedmilk memang cantik dan selesa. Nad dah terpegun tengok. Baju Feedmilk ni baju untuk ibu menyusukan anak..hehee..

Pengasas Feedmilk

Ni la dia pengasas Feedmilk, Puan Anis Syuhada. Manis je orangnya..lembut, cantik pulak tu.

Alahai anak kita..kacau je

Tengok-tengok juga baju..pandai naa

Adoii suka buat perangai..hahaa

Fariza, suka benar ada ramai kawan, tapi tetap nak interframe jugak...mana-mana ada dia..hahaha..

Ni la ibu-ibu yang menjayakan shooting..hehe..semua breasfeeding..

Rezeki untuk tahun ni dapat masuk TV1 pulak..Korang jangan lupa tengok ye. Rancangan Selamat Pagi Malaysia, TV1 jam 8 pagi...hehehe...
hai assalammualaikum

Melihat Bangunan Kellie's Castle - Hah!!,selalu tengok orang post berkenaan Kellie's Castle ni, akhirnya nad sampai juga. Sebut je Batu Gajah, mesti semua cakap tempat selalu dilawati ialah bangunan Kellie's Castle. Malam duduk Hotel Kinta tu la kitaorang suami isteri bincang esok lokasi pergi ke mana??.Kitaorang bincang makan tengahari Nasi Ganja lepas tu pergi ke Kellie's Castle. Tapi esoknya, lepas check out, kitaorang terus gerak ke Kellie's Castle sebab waktu tu anak dah meragam. Lepas pertengahan jalan dah nak sampai Kellie's Castle baru teringat Nasi Ganja..ermm melepass..dah la popular Nasi Ganja tu. Mr mafia cakap, takpela, nanti kita datang lagi, kita makan..hahaha..okla takpe..

Teruskan perjalanan ke Kellie's Castle. Dari Ipoh ke Batu Gajah ambil masa dalam 1 jam lebih gitu. Rupanya tempatnya macam dekat tengah-tengah, kelilih hutan, depan jalan raya..takda bangunan atau apa-apa dekat kawasan tu..ke nad yang tak perasan..hahaa..tapi tengok memang hijau je..

Credit pic: kerex studio

Kellie's Castle

Masa ni memang cuaca panas. Fariza dari pagi kena kejutkan, lepas tu selsema, dah kena kejutkan bila sampai Kellie's Castle. Memang takda mood dia masa tu. Meragam je. Taknak jalan sendiri. Nad nad dukung. Tak cukup tidur, macam tu la dia. Nak taknak dukung jela..Gigih nad ni ha..hahaha..

Penunjuk arah

Dekat bawah sebenarnya, ada kedai, Ada penunjuk arah mana toilet, surau.

Tiket Masuk Kellie's Castle

Harga untuk masuk ke Kellie's Castle RM5 untuk dewasa, kanak-kanak RM3 dan orang tua RM4. Sebelum tu kena tunjuk kad pengenalan dulu..

harga tiket Kellie's castle

Dekat situ ada ambil gambar juga, tapi nad taknak pun. Kalau korang nak bawak balik sebagai kenangan, macam biasalah mestilah kena bayar.

Dilarang

Hah ni perkara yang dilarang. Datang sini kena la jaga kebersihan kan. Jangan buat onar.

Credit pic: kerex studio
Credit pic: kerex studio


Bayangkan betapa gahnya Kellie's Castle jika disiapkan sepenuhnya. Kellie's Castle boleh diumpamakan sebagai Taj Mahal versi Tanah Melayu. Namun,yang tinggal kini cuma struktur utama yang masih belum siap dan sisa-sisa runtuhan binaan.

Kellie Castle menjadi kunjungan orang ramai, Ditambah dengan cerita misteri yang menyelubungi Kellie's Castle, ia telah dijadikan produk pelancongan negeri Perak.

Credit pic: kerex studio

Credit pic: kerex studio

Mulalah kita mendaki. Ingatkan tempat dia, masuk je terus dah ada depan..rupanya kena panjat tangga segala..fuh..letih..nak suruh Fariza jalan sendiri, dia tak mau..kesian juga dengan dia..dahla panas..pakaikan baju hitam pulak..adehla..mana la mommy tau rupa Kellie's Castle macam ni, ingatkan ada aircond ke..hahaa..melampau mommy kan..

Sejrah Kellie's castle

Masuk je dalam bangunan, ada la sejarahnya lagi berkenaan Willian Kellie Smith tuan punya rumah Kellie's Castle ni..Dia mati disebabkan satu penyakit selsema..William Kellie Smith meninggal di Lisbon disebabkan pneumonia, pada tahun 1926 di usia 56 tahun.

Info sedikit tentang Kellie's Castle:
Kellie's Castle dimiliki oleh peladang muda yang kaya raya dan berasal dari Scotland bernama William Kellie Smith. William dikatakan tiba di Tanah Melayu pada tahun 1890 di usia 20 tahun, dan berkhidmat sebagai jurutera awam, dan seterusnya terlibat dengan sektor perladangan getah dan industri bijih timah di sekitar daerah Kinta.

Pada 1903, William mengahwini Agnes, gadis yang ditemuinya dalam perjalanan pulang ke Scotland untuk melawat ibunya yang sedang nazak. Setelah mengahwini Agnes, William membawa isterinya ke rumah ladang miliknya di Batu Gajah, Perak atau lebih dikenali sebagai Kinta pada masa itu dan anak sulung mereka yang bernama Helen dilahirkan pada tahun berikutnya. 

Manakala pada tahun 1909, William telah membina istana miliknya yang pertama, dinamakan sebagai Kellas House sebagai kediaman keluarga. Tetapi struktur binaan Kellas House tidak disenangi oleh Agnes, kerana kurang sesuai dengan keadaan cuaca yang agak panas.

Kelaziman keluarga elit Eropah yang mendiami Tanah Melayu pada zaman itu, untuk melarikan diri ke station-station tanah tinggi pada musim panas. Antara station-station tanah tinggi yang wujud di sekitar Perak pada zaman itu adalah Bukit Maxwell atau Bukit Larut di Taiping dan Bukit Kledang di Ipoh.

Agnes sering meluahkan rasa tidak selesanya, jadi pada tahun 1915 sejurus kelahiran anak kedua mereka, Anthony, William telah merancang untuk membina istana baru buat mereka sekeluarga. Tambahan pula kedudukan kewangan mereka agak baik, Agnes diberitakan akan menerima harta peninggalan keluarganya, peladang kapas di Eropah, dengan jumlah 300,000 pound. Lebih dari cukup untuk menyiapkan istana idaman mereka.

Istana ini, yang kemudiannya dikenali sebagai Kellie's Castle, dibina berasaskan senibina Scottish, Moorish dan India. Struktur istana dengan koridor yang panjang membenarkan pengaliran udara yang baik, dan amat sesuai dengan cuaca panas pada waktu itu. William telah membawa 70 orang pekerja mahir dari Madras, India untuk merealisasikan impian Agnes. Bahan-bahan binaan juga diimport khusus dari India dan Scotland.

Namun perancangan William dan Agnes tidak begitu lancar. Dugaan pertama muncul akibat serangan Spanish Flu yang menyebabkan kematian sebahagian besar pekerja binaan dan pekerja ladang William. Para pekerja William yang beragama Hindu, mencadangkan pembinaan sebuah kuil untuk meredakan kemarahan dewa yang membawa kepada serangan Spanish Flu. William bersetuju dengan permintaan pekerjanya dan sebagai tanda penghargaan, patung William turut dibina, sebaris dengan patung-patung dewa yang lain.

Kemudian, masalah kewangan pula melanda keluarga William Kellie Smith dan merencatkan pembinaan Kellie's Castle. William cuba mendapatkan pinjaman dari firma kewangan di Singapura, tapi firma tersebut juga mengalami kejatuhan kerana kegagalan perniagaan mereka di Indonesia. Bantuan dari kerajaan kolonial di London turut dipohon oleh William tapi jumlah wang yang dipinjamkan oleh kerajaan jauh dari mencukupi. 

Namun demi cinta kepada Agnes, dan demi impian keluarga, William tetap berusaha untuk menyiapkan Kellie's Castle sehinggakan terpaksa menjual 2/3 daripada ladang getah miliknya. Pembinaan Kellie's Castle digiatkan lagi pada tahun 1908, setelah Agnes berjaya mewarisi harta keluarganya dengan jumlah 300,000 pound.

Pada tahun 1926, William Kellie Smith bersama anak sulungnya Helen pulang ke Scotland untuk melawat Agnes dan Anthony. Agnes dikatakan berada di Eropah untuk menemani Anthony yang sedang menyambung pengajian. Sewaktu singgah di Lisbon, Portugal, dikatakan atas urusan pembelian lif untuk melengkapi Kellie's Castle, William telah diserang pneumonia dan meninggal dunia di sana.

Kematian William pada usia yang agak muda memeranjatkan dan mengecewakan Agnes. Ditambah pula dengan kegagalan untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan di Tanah Melayu, Agnes mengambil keputusan untuk terus menetap di Eropah dan enggan kembali ke ladang mereka di daerah Kinta, Perak.

Agnes telah menjual saki-baki ladang getah milik William beserta dengan Kellie's Castle kepada firma perladangan milik British iaitu Harrisons and Crosfield. Harrisons and Crisfield tidak nampak akan keperluan untuk menyiapkan Kellie's Castle. Oleh yang demikian, pembinaan Kellie's Castle terabai dari tahun 1926 sehingga kini.


Gambaran perabot ruang tamu

sebahagian perabot yang ada

Tersusun dan kemas

Tingkat bawah akan nampak sebahagian perabot yang ada.

William dikatakan juga membina beberapa buah terowong rahsia sebagai jalan keluar untuk keluarganya melarikan diri jika istana mereka diserang. Sehingga kini, 3 buah terowong telah dikenalpasti.

Credit pic: kerex studio

Serambi berhantu
Credit pic: kerex studio

Kellie's Castle memiliki balkoni yang agak panjang. Di balkoni ini juga dikatakan penampakan roh William Kellie Smith yang dikatakan sehingga kini masih berkeliaran, sebagai penjaga Kellie's Castle. Disebabkan itu ruang ini dikenali sebagai Balkoni Serambi Berhantu.

Credit pic: kerex studio

Credit pic: kerex studio

Credit pic: kerex studio

Paling atas sekali..
Credit pic: kerex studio

Ada tiga ke empat tingkat rumah ni. Tinggi dengan tangga yang curam..Masa ni gigih dukung Fariza sebab nak tengok semua lokasi dalam rumah ni. Ada tiga bilik tidur dan bilik tetamu yang sangat banyak.

Lif yang tidak siap

Sampai ke atas ku mendaki..hehee..Sebenarnya rumah ni ingin dilengkapi dengan lif oleh William tapi disebabkan William dah tiada, maka tidak sempat disiapkan. Tempat lif tu telah ditutup dengan jeriji besi oleh pihak berkuasa untuk keselamatan pengunjung. William bercadang melengkapi istana idamannya dengan lif bagi memudahkan penghuni dan tetamu bergerak ke aras paling atas. Kellie's Castle dibina secara bertingkat-tingkat dan aras paling atas menempatkan bilik tamu, gelanggang tenis dan juga ruang untuk bersosial seperti tari menari dan juga jamuan kelas atasan.

Kellas House, rumah pertama
Credit pic: kerex studio

Inilah rumah pertama William dengan keluarganya. Diberikan nama Kellas House.

Bahagian ni merupakn ruang makan.

Oven dapur 

Yang ni pula merupakan dapur Kellie Smith. Nampak tak berlubang tu, tu sebenarnya oven yang diperbuat daripada batu dan sudah berusia lebih 100 tahun.

Itulah dia antara cerita berkenaan William dan Kellie's Castle..Salah satu tempat yang menjadi kunjungan orang ramai. Ada juga jadikan tempat ni sebagai tempat lakonan, photoshoot wedding..