hai assalammualaikum


Jaundis Baby FN Tak Terlalu Tinggi - Kalau cakap pasal jaundis atau kuning mesti risau sangat-sangat. Yela, penyakit kuning ni tak boleh dibuat main-main. Boleh rosakkan saraf otak baby. Macam-macam cara dan petua ada untuk hilangkan jaundis ni, tapi nad buat tiga cara sahaja. Nak tau, baca dulu sampai habis..hehehe.

Masa dekat hospital, baby FN diambil darah kuning. Dan result memang dia ada kuning sikit. Tak tinggi pun, cuma 181 je. Lepas tu, dimasukan bawah lampu biru. Tapi sekejap je. Petang tu dah balik. Lusa bawak pergi klinik cek darah kuning pertama kali. Memang bacaan 181. Paling tinggi kuning ni 308, yang elok 150. Jadi aku kene usaha turunkan dia.

Pertama sekali, mestila bagi susu dekat baby setiap 2 jam atau 1 jam. Kalau dia tidur je, mesti kejutkan dia sampai bangun untuk bagi susu. Jenis adik Fariza, memang tidur je. Kalau kita mestila suka, sebab dia tidur je, kita pun boleh rehat. Tapi fikir kuning,, kejutla jugak. Bagi susu ibu, biar dia berak dan kencing banyak-banyak. Dari situ kuning akan kurang.

Kedua, nad makan anggur hitam, anggur hijau dan kurma. Nad tak bagi dekat baby, sebab memang tak bagus. Usu baby tak boleh terima makanan lagi ye, kang ada masalah usus baby pulak. Jangan pk, bahaya sangat. Maknya yang makan anggur tu dengan kerap., lepas tu susukan la baby.

Ketiga, cakap dengan baby. Macam nad, memang selalu cakap dengan baby dan borak. Insyallah, baby akan paham. Macam nad, selalu cakap " baby, susu banyak-banyak ye, biar berak, biar kuning turun. Jangan susahkan nenek, atuk atau sesiapa mintak tolong hantar klinik lagi. Penat ulang alik klinik sayang. Kesian dekat mommy juga, mommy sakit, tak larat nak keluar pergi sana sini "..hah macam tu la. Nanti mesti baby berak dan berak..hehehe.

Kali ni, alhamdulillah, tiga kali je pergi klinik. Jaundis turun dengan cepat. Syukur alhamdulillah. Jaundis ni bukan je kesian dekat baby, tapi dekat ibu lepas bersalin juga. Dahla sakit, kena keluar pergi klinok. Bukan selang sehari tapi setiap hari kena pergi kalau tak turun lagi jaundis. Sebab ada klinik yang makmal hantar darah tu jauh giler..haishh..Demi keselamatan anak, tak fikir apa dah.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. alhamdulillah tak tinggi kuning tu

    ReplyDelete
  2. Moga Adik Fariza cepat sembuh dr Jaundis na...

    ReplyDelete
  3. First time juga kali ni kena ulang alik ke klinik sebab jaundis anak ketiga. Hopefully baby FN sihat sentiasa yer

    ReplyDelete