April 2017
hai assalammualaikum

Credit Pic; Mohaz Sue

Sukanya dia bila ada kawan. Bergurau, berlari sana sini. Memang nad perasan, kalau jumpa kawan baya-baya dia, atau budak bukan baya dia pun dia berkawan. Fariza bukan jenis malu orangnya. Walaupun pada mukanya malu-malu jugakla, tapi lepas tu, hah!! hilanglah perasaan malu tu bila dah selesa. Baguslah macam tu.

Teringat nad masa pergi Pulau Pangkor, berhenti makan di sebuah kedai melayu untuk last day di sana. Ada akak India ni datang kedai makan tu. Aka india tu cakap " ini budak garang ni ". " tak suka berkawan dengan lelaki..susah nak pikat dia ni nanti"..lagi dia cakap " keras kepala dia"..sambil akak india tu cubit-cubit pipi dia yang gebu tu..kuat oii..sampai menangis Fariza..hahaha...tapi nangis sekejap je..

Psycho betul akak India tu cakap. Tapi nad tengok dia berkawan je dengan lelaki sekarang..hahaha. Tapi tak tau la dah besar nanti. Senang ke susah nak pikat anak dara kita ni..hehehe..

Seperti adegan di bawah ini.

Credit Pic; Mohaz Sue

Credit Pic; Mohaz Sue

Credit Pic; Mohaz Sue

Hahaha..di mana akhirnya dua-dua melepas..hehehe..


Takdelah..diaorang main je. Tengok video ni.

Anak dara kita ni, makin lama makin membesar. Mommy nak main dengan Fariza sepuasnya.
hai assalammualaikum

Mana-mana event mesti bawak si kecik ni. Tak boleh ditinggalkan. Kalau ada daddy dia senang sikit, boleh tolong jagakan. Tapi kadang-kadang si kecik ni tetap cari mommy dia sebab nak susu..hehehhe..

Masa photoshoot haritu, dah memang masa dia untuk menyusu. Bagi air kosong pun tak jalan. Biasalah susu dengan air kosong kan rasanya lain..hehe. Mestila nak lekat dekat badan mommynya..nak manja-manja gitu. Mula nampak memang menangis la. Tapi nad masa tu tak boleh nak susukan dia lagi. Sebab nak photoshoot, taknakla baju kedut ke ape..hahaha..kejam tak mommy.


Tapi, nad tau, Fariza ni boleh lagi tahan bila tak nampak mommy dia. Jadinya, nad larikan diri dari pandangan dia. Daddynya jaga. Daddynya bagila kayu, atau ape je yang ade dekat situ. Kawasan pun luas. Memang dia leka main. Apa yang penting jangan nampak mommy dia..hahaha..



Pandai dia bawa diri...heehe..

Bila dah selesai photoshoot, nad terus cari mr mafia dengan Fariza. Diaorang tengah makan. Mr mafia bagi Fariza tembikai. Banyak dia makan. Mungkin memang dah haus sangat, yela tak dapat susu. Kesian pun ade. Alahai anak mommy. Masa nad tgh makan dia masih makan tembikai.

Lepas tu datang nak duduk dengan nad, tak sangka teus dia tertidur. Ala anak mommy. Maafkan mommy. Mommy kerja. Terima kasih tunggu mommy selesai kerja.
hai assalammualaikum

Mari Menulis Dan Membaca

Nad mula biasakan Fariza dengan pen dan kertas masa pergi satu event ni. Biasalah nak bagi anak diam, tak bising masa event, mestila kena ada cara dia. Cara nad dengan bagi dia kertas dan pen. Budak memang seronok bila dapat benda baru. Macam tu juga dengan Fariza. Khusyuk dia menulis sampai habis event..hahha.


Pegang pensel pun elok je. Tak yah diajar, bagi pensel atau pen, dia memang dah pegang pandai. Cara pegang tu dekat hujung-hujung. Lepas tu, setiap kali ada masa dekat rumah, atau pergi keluar makan, bagi Fariza pen dan kertas.


Kalau dekat luar makan, mr mafia bagi samsung tab dia. Sebab samsung tab dia ada pensel elektronik tu. Buka note dekat samsung, nanti dia conteng-contengla.


Bila ajar sambil menulis sambil baring, sekali ajar, esok-esok dah pandai..hahhaa..cepat betul dia ingat.


Sekarang Fariza 1 tahun 6 bulan, alhamdulillah, dia mudah nak belajar. Mr mafia pulak belikan dia buku. Walaupun kadang-kadang nad bising, kecik lagi belikan buku buat apa kan..Terpaksa juga la ajar dia membaca, dah daddy dia belikan. Mana tau dia cepat tangkap.

Lagipun buku yang dibeli mr mafia, buku berwarna. Budak kan suka warna-warna ni. Bila kita tunjuk dia pun tengok jela..hehhe.


Lepas tu, bila main sorang-sorang dia layan buku tu sambil ikut macam mana nak ajar dia. Walaupun takde sebutan..hehhee..tengokla video tu..comel je.


A post shared by Nadia Johari (@nadiasamjohari) on


Kebanyakan masa dia dengan main, menulis dan membaca. Bukan taknak bagi gadget, bagi, tapi taknak dia terlalu gilerkan gadget.

hai assalammualaikum

Malam tu ajak suami makan dekat luar. Sebab barang dapur dah habis. Lepas tu dia bawak la satu kedai ni dekat je dengan rumah. Bukan kedai makan yang tempat kedai, tapi kedai makan ni dekat rumah. Maksunya ada rumah, lepas tu bahagian parking kereta tu dia buat kedai..Kedai ni dah lama, tapi baru haritu mr mafia bawak pergi sini. Nad tanyalah, " kedai ni dah lama buka ke??"..mr mafia cakap dah lama. Nad cakap lagi " dah tu kenapa tak pernah bawak sayang ke sini??"..mr mafia cakap lupa..iyekan jela..asalkan tempat makan tu sedap..


Bihun Sup ( Juara Soto ) Paling Sedap Di Kampung Pandan

Masa datang kedai ni, ramai betul orang. Walaupun kedai takdala besar mana. Kedai pun biasa je. Yela kedai makan dekat rumah. Tapi menu dekat situ ada macam-macam. Bukan sahaja goreng, sup-sup malah ada western..fuh..

Malam tu nad nak makan nasi. Jadi nad order nasi goreng kampung mintak pedas. Suami pulak order bihun sup. Bihun sup siap dulu. Mr mafis rupp, srupp depan nad. Terkecur liur tengok dia makan bihun sup tu. Nasib baik suami nak kongsi dengan isteri. Yela tengok muka isteri yang kecur liur tu..hahaha.


Nad pun rasa. Slurrppp....fuh sedap giler kuah dia. Ditambah dengan sambal special dia tu, rasanya lagi mengancam. Nak kata pedas, takdela pedas mana. Tpai sedap betulll..Selamanya nak cari bihun sedap punya susah dekat Kuala Lumpur ni, rupanya dekat sini ada sedap, mr mafia pulak jarang bawak. nasib baik dia dah bawak sini, dah tau mana nak cari bihun sedap dekat KL ni..Isinya banyak. Lepas tu mr mafia cakap " masa order mesti cakap nak tulang ye ",..nanti dia bagi ayam yang siap dengan tulang-tulang sikit. Selalu kan bihun sup dia bubuh daging ayam je kan. Hah yang ni ada tulang ayam sikit. sedapp.


Nad punya nasi goreng kampung pun sedap. Ni baru betul-betul nasi goreng kampung. Pedas sepedasnya..hahaa..Nak sangat pedas kan..meletupp..


Air pulak nad order air carrot susu. Cawan besar gedabak..Puas..




Tengokla Fariza ni..selera betul dia makan. Dia makan begedil je..hahaa..


Balik tu nad tapau makanan western, Lamb Chop..Lamb chop sampai 3, siap ada kentang goreng, sayur dan jagung..sedapp..kenyang malam tu..


Korang kalau nak cuba boleh datang kedai nya di
Alamat: -55, 45, Jalan F, Taman Cempaka, 55100 Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Buka dari pukul 4PM–12AM

Betul laorang cakap,kalau dah sedap nak makan je bihun dia ni..hehe
hai assalammualaikum


Haish tak tertahan rasanya setiap kali cheesetart dia post dekat facebook dan instagram. Gebu-gebu kau. Akhirnya cheesetart dia dalam genggamanku..hehehe. Nad memang suka makan cheesetart yang isinya penuh. Baru puas makan. Lagi best cheesetart macam-macam jenis. Baru tak jemu nak makan.


Hah!! Jangan tak percaya, ni la dia tukang buat cheesetart tu, abang Korie. Tapi bukan dia seorang buat, dia dibantu bersama isteri tercinta..hehhee. Selalu, kalau ada event KBBA, dia akan, sponsor kek yang dia buat, haritu pertama kali dia bawak kek mangga. Masyallah sedap sangat..Lepas tu event lain pulak, dia bawak congo bar..Setiap kali bawak, nad memang akan rasa. Sedap siott!!..tak tipu..Dan baru-baru ni untuk photoshoot, dia sponsor kek brownies..terbaikk kau..


Suka sangat brownies dia sebab tak manis dan bercorak-corak gitu. Bukan satu masuk dalam mulut, lebih dari satu..sampai jilat jari kau!!..Terima kasih abang korie..

Disebabkan mereka yang order kata sedap, nad pun dah jadi salah seorang pelanggan dia..hahha. Tak tahan tengok..seriuss..Nad order mixed cheesetart dengan abang Korie. Mixed cheesetart dia ada coklat, ada strawberry, ada yang biasa..


Rangup tart dia. Makan satu, lagi satu dan satu..hahhaha...tak sedar dah makan 5 biji. Seriuss, sedap, terbaik!!..korang meleleh tak tengok nad makan..hahha..maaf-maaf. Korang kalauyang nak, bolehmr je order dengan abang Korie ni,.


Khaisya Delite Homemade
019 622 8446 / 017 349 5797
Instagram : Khaisya Delite
hai assalammualaikum


Tak boleh move on lagi, cantik sangat makeup kita masa photoshoot haritu. Muka nad betul-betul jadi macam doll..hahhaa..kenapa cantik sangat ni. Suka sangat tengok muka kita bertukar cantik bila dapat makeup ni..hahhaa.

Setiap hari tengok gambar, kalau boleh nak post selalu dekat media sosial, sebab cantiknya makeup dia. Selalu makeup biasa je, bila dapat makeup dari makeup artis yang hasilnya menakjubkan, memang tak boleh lupa..hahha.

Photoshoot Raya KBBA haritu MUA Linda yang makeup nad. Terima kasih Kak Linda, sudi makeupkan kita. Terima kasih sudi berkolaborasi dengan nad. Terima kasih nak makeup kan nad walaupun masa tu ade job makeup pengantin..

Sebelum photoshoot nad memang request nak look doll..hahaha. Kak Linda kata boleh je. Rasanya belum pernah nad makeup look doll..hehehe.. Nak tau gak macam mana rupa kita bila makeup doll look ni. Betul-betul macam doll ke..hahha.

Dalam pukul 8pagi Kak Linda sampai lokasi photoshoot di Muzium. Masa tu nad tak sabar nak dimakeupkan dia. Tak sabar nak tengok hasil dia. Satu-satu dia bubuh makeup dekat muka nad. Bahagian kening tu la yang nad nak tengok sangat..hahha. Sebab nad buat selalu tak menjadi. Kak Linda cakap kening nad dah ada bentuk, tapi kenapa nad buat selalu tak menjadi..hahhaa.



Untuk nampak betul-betul doll, bahagian mata kena buat betul. Warna eyeshadow yang sesuai. Nak bagi nampak doll lagi bahagian mata bubuh glitter..ala berkilat-kilat tu..hah gituu..Masa tu pulak baju nad warna pink peach gitu, jadi makeup pun pink, memang sesuai sangat.


Percayalah, masa tu Kak Linda makeup nad sekejap sahaja. Diaorang yang makeup awal pun ada yang tak siap lagi, tapi yang nad makeup lambat, siap cepat. Siap cepat tapi hasil dia memang kebabom..suka gilerrr...Sekali tengok betul-betul macam barbie doll. Kalau pakai baju macam anak patung, perghh mesti tak cam tu nad..hahaha..



Hasil tangan Kak Linda, nad suka sangat. Korang boleh tengok dekat instagram Kak Linda, dia makeupkan orang..cantikk..


Korang kalau nak MUA makeup cantik, ikut korang nak makeup ape untuk tunang, kawin, dinner, photoshoot atau apa-apa sahaja boleh contact Kak Lindaus. Kak Lin cover area Kuala lumpur, Selangor, Bangi, Puchong. Jauh-jauh pun dia cover..korang contact je dia.
Nama: Lindaus
Tel: 018 2914377
Ig: www.instagram.com/lindaus ( tulisan bawah ade tulis RF D house)
Fb: www.facebook.com/rfdhouse1429


Baju nad daripada butik Zacheela. Baju sendirian berhad..hehhee.. Suka tengok baju dia. Bahagian lengan tu macam pop yeyeh..hehehe..


Terima kasih juga kepada mua yang
Sponsored makeup Photoshoot Raya KBBA9 2017 pada haritu. Habis semua nampak lain..hehehe..

1. Saidila by @m.u.a_byilahamzah
2. Athirahassin by @alinaothman
3. Shazillah sani by @makeupbyninanizam
4. Syima by @afifahbakri
5. Mas by @yayabebeh.makeup
6. YB Shehan by @akid.anuar
7. Nina Mirza by @lizamahizan
8. Ema by @jemarikuct_aischa
9. Moha/kecik/Azura/Ieta/Fiza/Yanty by @theblushguru
10. Dell by @afifahbakri
11. SS dan MamaKembarTiga by @faeezah_pija
12. Qaseh / Sueizza by @hamidah_mat_shafie
13. Ayue by @emily.aisya
14. CikMa QueAchmad by @nyonyahanna
15. Kak Laila @kartina_khanib
16. Azni @byezzaharon
17. Cik EN by @elsbyeliyana
18. Bella by @surayasufian
19. Yanie by @sitinurfatehah
20. Azura by @theblushguru
21. Nadia johari @lindaus
22. Umminani / Ujang : @lilybeautyfacial
23. Yulia Fajrin by @nurfahazliani



hai assalammualaikum

Muzium Warisan Melayu UPM Serdang

Lokasi Photoshoot Raya KBBA9 2017 kali ni sangat menarik, sesuai dengan tema Raya. Suasana ala kampung gitu. Bertempat di Muzium Warisan Kampung UPM yang terletak di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM. Terima kasih Muzium Warisan Melayu UPM Serdang kerana menaja lokasi phostoshoot KBBA9 kali ini.

Nak datang ke sini mudah je, cuma waze ke Muzium Warisan Melayu UPM, akan sampai tempat yang dituju. Tak sangka, UPM ada tempat menarik seperti ini. Memang sesuai untuk berphotoshoot.

Masa nad masuk, tengok macam biasa je. Tapi bila turun dan lihat sendiri, wah!!memang betul-betul kampung. Kawasan yang luas dengan persekitaran menarik, memang sesuai untuk kami semua blogger KBBA berphotoshoot.





Muzium Warisan Melayu mempunyai lokasi-lokasi menarik yang sesuai untuk penggambaran, sama ada sesi fotografi mahupun videografi. Ada beberapa jenis rumah dengan rekabentuk yang berlainan dan menarik. Antaranya:
1. Rumah Negeri Sembilan / Rumah Datuk Raja Diwangsa Muhammad Yunus bin Jabar 2. Rumah Perak / Rumah Uda Noh bin Kanda Jaafar
3. Rumah Terengganu / Rumah Hj Wan Muda bin Wan Hassan
4. Rumah Pahang / Rumah Penghulu Ismail bin Khatib Bakar

Masa tu setiap rumah kitaorang buat photoshoot..hehehe..


Hari photoshoot juga kami disajikan dengan makanan kampung. Ya Allah, masa tu memang tak terfikir apa bila nampak lauk yang dihidangkan. Habis photoshoot, perut rasa kapar, terus makan. Sedap!!, memang sedap. Lemak rebung dengan lemak daging salai yang memikat selera. Makan sambil bersila, makan dalam talam dan makan beramai-ramai..seronok kau..macam kenduri kampung. Makan dekat salah satu rumah tradisional yang ada dekat sini.



Rumah papan, semestinya sejuk. Mula la berborak dengan kawan blogger siap cakap " ni kalau ada bantal , letak dekat sini konfirm terus tidur"..hhaha..serius, korang akan seperti berada di sebuah kampung yang betul-betul kampung.

Banyak juga aktiviti yang boleh dijalankan di Muzium Warisan Melayu UPM ni. Antara aktiviti yang pernah dijalankan

Antara aktiviti dan majlis yang pernah diadakan di kawasan ini termasuklah;
- Majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri
- Hari Keluarga
- Temasya Sukan Rakyat
- Majlis Berkhatan Beramai-ramai

Dekat sini pun ada buat pakej perkahwinan. Hah tertarik tak!!, kalau korang rasa nak juga suasana kampung ni, nak photoshoot ke atau majlis apa-apa boleh ke website mereka http://muziumwarisanmelayu.upm.edu.my atau boleh tengok instagram Muzium UPM untuk tau lebih lanjut lagi.


hai assalammualaikum


Photoshoot Raya KBBA9 2017 - Ni kali kedua Photoshoot Raya KBBA9 dilakukan dan semestinya nad tak lepaskan peluang bila ada photoshoot ni. Bila lagi dapat berposing depan kamera bersama jurugambar terkenal dan profesional kan kalau bukan masa ni. Untuk Photoshoot Raya KBBA9 2017 kali ni kami buat secara outdoor seperti tahun lepas, tetapi berbeza tempat.

Pagi tu, pukul 5 pagi nad dah bangun, sebab dah janji dengan makeup artis sampai sana pukul 7 pagi. Dah namanya photoshoot mestilah kena makeup. Lokasi kali ni sangat menarik, sebab suasana ala kampung, iaitu di Muzium UPM.

Pagi tu pulak hujan, tapi syukur alhamdulillah hujan berhenti masa kami berphotoshoot. Walaupun kawasan agak becak disebabkan hujan, tapi tu tak menghalang kami dan jurugambar untuk ambil gambar. Walaupun masa tu, nad berkasut tumit tinggi..hahaha..gigih tau nak cantik depan kamera.




Wan izhar Abu Bakar Dari ODS Studio

Respek dengan jurugambar kitaorang masa tu, Wan Izhar Abu Bakar, cara dia ambil gambar. Blogger KBBA yang datang haritu hampir 40 orang. Nak ambil gambar seramai ni memang agak mustahil. Tapi bagi Wan Izhar, tu tak menjadi masalah. Nad tengok masa ambil gambar group, dia nak bagi susun cantik tu, bagi arahan lagi, tenang je. Kitaorang pun bagi kerjasama yang baik supaya dapat selesai dengan cepat. Sebab nak photoshoot untuk sorang-sorang pulak.




Selesai gambar group, masa untuk ambil sorang-sorang pulak. Bayangkan hampir 40 blogger Wan Izhar akan ambil gambar untuk sorang-sorang. Dia ambil gambar steady je. Macam tak rasa penat atau apa. Lepas sorang, sorang dia ambil. Siap berdiri la, duduk,..berpeluh-peluh dia..jari tak berhenti "ketik,ketik" kamera. Dia bagi yang terbaik untuk semua dengan hasil gambar terbaik untuk kitaorang

Wan Izhar siap bagi tunjuk ajar bila turn nad photoshoot. Kadang kita anggap, posisi kita dah terbaik, tapi tak..hahhaa. Jadi dia tunjukla macam mana posisi yang cantik.


Waktu tu, Wan Izhar datang bersama dua orang krew dia. Sorang pegang payung, sorang pegang untuk pengcahayaan. Bagus betul diaorang ni bila bekerja. Bersungguh-sungguh. Memang profesional habis. Nad pun rasa macam ala-ala model gitu..hahaha..

Tak sabar nak tengok gambar hasil jurugambar hebat dan profesional Wan Izhar Abu Bakar nanti..Boleh post masa raya..hehhe..Terima kasih Wan Izhar dan ODS Studio meluangkan masa bersama KBBA.



Korang kalau nak buat photoshoot, majlis korporat atau apa sahaja, boleh la contact jurugambar Wan Izhar ( belah kiri bertopi) ni.
Website: www.odsstudio.com
Facebook: www.facebook.com/pages/wan-izhar
Instagram: https://www.instagram.com/wanizhar/








Terima kasih juga kepada Ben Ashaari  dan semua ahli jawatankuasa yang bertukus lumus buat Photoshoot Raya KBBA9 kali ni. Memang happening habis. Ada juga yang sanggup datang dari jauh..dapatla nad berkenalan.