March 2016
hai assalammualaikum


Kambing Bakar BBQ AA Super Grill Terbaik : Nad memang suka sangat makan kambing. Haritu nampak kawan post kambing bakar dekat Subang. Nampak sedap, dengan sos dia..aummm. Tengok gambar je dah terliur. Apa lagi, nad pun pujuk mr mafia nak makan kambing. Bagitau awal-awal, sebab boleh plan nak lergi bila. Jadi kami cadang nak pergi 20.3.2016, hari sabtu.

Sehari sebelum tu, dia cakap makan kambing tu bila??. Nad cakapla " esok malam ".. dia terkejut, dia ingat siang..jadi dia dah janji dengan client dia dapat amik gambar malam tu..lorr..merajuk kita tau tak, mr mafia terpaksa bekerja. Dan masa tu pulak nad nak balik kampung dekat Klang. Punyala pujuk adik beradik nak pergi makan kambing sangat, tapi diaorang pun tak boleh bawak. Sedih sesangat tau tak.

Lepas tu ternampak dkna abza, makan kambing bbq dekat shah alam bulatan bazarena...Arghhh!! Suka giler ok. Rupanya ada festival food dekat Shah Alam. Apa lagi, whatsup mr mafia bagitau hal ni. Memandangkan festival food tu dua hari je, sabtu dan ahad, hari ahad tu nad last dekat kampung, esoknya isnin nak balik kuala lumpur, sebelum balik, ajak mr mafia pergi Fantastic Malaya Food Festival 2016 ni.


Jadi hari ahad kami pergi lepas maghrib. Nad pergi dengan mr mafia, baby fariza dan tiga orang anak buah nad. Sampai je sana, memang macam-macam makanan ada, tapi mata tertumpu dekat kambing bakar bbq AA Supergrill. Bau kambing yang dimasak menusuk hidung. Lagi senang sebab sebelah gerai ada mainan gelongsor supa doopa tu. Lagi anak buah suka.




Jadi nad terus tempah 3 bungkus. Kambing ni dimasak dahulu sehingga lembut, kemudian di masak lagi dengan dicampur dengan sos buatan sendiri. Kasi kacau,kacau..yang tengah masak tu, itula owner Kambing Bakar Bbq AA Supergrill ni..hahaha..untung tak, nad datang last day, owner yang masak sebab pekerja yang lain masa tu pergi solat. Kelainan kambing ni ialah, dimakan dengan roti. Selalu kita nampak makan dengan coselaw dan lain-lain kan, tapi ni roti. Okla tu kan. Lagi best, leh letak kambing atas roti, makan buat macam sandwich..hahhaha..


Jangan risau, kambing bakar ni akan ditimbang dahulu. Setiap bungkus 200g, sama adil untuk semua pelanggan. Takdela terasa kau terlebih ke, terkurang ke..kannn



Dapat je, terus cari tempat. Kau tengok anak-anak buah nad semua makan kambing bbq ni dengan sedapnya. Roti sampai berebut..hahaha..memang sedap. Takde bau, daging kambing yang lembut. Sos yang sedap, tak berapa pedas, tapi kalau bubuh sos lagi, confirm mengancam. Fuh kenyang kau..alhamdullillah...sedapp sangat. Termakbul nak makan kambing weiii..

Nad tapau bawak balik rumah mak, abang nad cakap, "abang bagi 10 bintang untuk kambing ni".. haha nampak tak sedap dia..


Borak dengan ownernya, yang dia dah 8 bulan berniaga kambing ni dekat subang. Hanya buka pada waktu malam. Dan diberitahu AA SSupergrill ade buat delivery ok. Untuk lunchbox sekitar shah alam, damansara,usj dan lain-lain. Nad tak ingat lagi area mana.

Ada juga frozen daging kambing yang dah siap diperap korang boleh beli ok. Apa-apa nak tau korang boleh ..atau layari
contact 019 6340294

Sebenarnya gerai dia dekat subang. Korang boleh pergi ke

Alamat : Food Court Tat Nasi Ayam, U5 Subang Bestari, 40150 Shah Alam, Selangor. (dekat ngan  LEMBAGA GETAH MALAYSIA dan HELP UNIVERSITY)

Tagline : " Mok Kito Maroh Jual Mahal "

#aasupergrill #subangbestari #kambingbakar #bbq

Waktu operasi :
 isnin-khamis 630ptg-1030mlm
Jumaat -sabtu 630ptg-1200mlm
Ahad tutup

Cawangan : dungun, terengganu

No phone : 019-6340294

Sedia menerima tempahan utk majlis korporat, jamuan hari raya, rumah terbuka, majlis kahwin, majlis tunang dan lain-lain.. Sos dan frozen juga ada dijual. .


hai assalammualaikum

Dia Dah Pandai pilih Mainan Sendiri - Sejak ada anak, mr mafia memang rajin belikan fariza mainan. Yela, anak sendiri, mestilah dia nak belikan macam-macam. Dulu selalu bagi anak buah je, apa anak buah nak, dibeli, sekarang dah ada anak, baik belikan untuk anak. Tapi cara dia belikan mainan tu, tengok reaksi fariza dulu.

Ya, fariza masih kecik lagi, tapi, bila nampak barang dia suka, nak pegang dan taknak lepas. Serius nad cakap. Selalunya kita tengok, budak kecik ni takda perasaan. Nampak apa pun just pegang-pegang dah. Tak tau la kalau ada budak lain baya fariza ada yang dah pandai pilih barang mainan..hehehe..



Macam mr mafia, dia akan cari mainan yang sesuai dengan fariza. Caranya, dia akan tunjuk barang mainan tu depan fariza. Bila fariza tak bagi reaksi, cuma pegang-pegang je, memang maknanya dia tak suka. Tapi, bila barang mainan fariza suka, tangan dia dah bergerak-gerak nak pegang, dan senyum. Bila dapat pegang dia tak nak lepas..hahaha..nad pun terkejut tengok reaksi fariza.


Ni la antara barang mainan yang fariza suka. Nad punya belikan satu je mainan untuk dia, zirafa tu la, yang lain, daddy dia belikan. Takleh cakap apa, anak kesayangan daddy. Bila fariza suka, semua diletak dekat dia, dia akan capai..kadang-kadang gelak sendiri..huishh..mengikut gambar, mainan tu ikut turutan, mana yang pertama beli ,kedua dan seterusnya. Peliknya semua mainan dia warna kuning..haha..suka kuning ke..




Untuk mainan dua ni, dia dah pandai pegang dan pusing-pusingkan bebola tu. Patung spongebob dengan mulut muncung tu dia akan tarik kaki dan mulut..hahaha..zirafah teman dia tidur..hehhe..

Lepas ni apala daddy belikan ye..mommy yang membebel kadang-kadang..hahahha..kecik-kecik dah macam ni, dah besar jangan ngengada nak mintak macam-macam ok..hahaha
hai assalammualaikum

Dah Tunjuk Tanda-Tanda Nak Demam - Haish bila pertama kali dia demam sebelum ni, entry dekat SINI, memang nad dengan mr mafia celaru jugak,risau sangat pun ada, yela pertama kali dia demam. Selepas pengalaman tu, nad dah berjaga-jaga dah.

Dan semalam dia dah tunjukkan tanda-tanda nak demam. Badan dah mula panas sikit, dengar jugak dia batuk..ermmm..paling risau batukla. Nad pun dah bersiap sedia nak jadi pawang..hehehe..sebelum melarat, baik nad buat apa yang patut.


Macam biasa, tuam dia. Bukakan baju. Nad buat dari siang sampai ke malam. Alhamdulillah kurang panas dia. Tapi dengar macam hidung tersumbat. Takpe, nad tetap bagi minyak batook ori.


Dia aktif lagi, tapi satu je, bila time macam ni, dia manja dengan mommynya. Tak boleh berenggang. Nak buat kerja pun tak boleh..huhu..cepat baik ye sayang..fariza kuat macam mommy..hehe..lawan demam tu.. anak mommy demam nak membesar tu..dah 5 bulan dah dia..cepat betul.


hai assalammualaikum

Camelus Produk Susu Unta Keluaran PalmaBrand - Selama ni kita selalu dengar pasal susu kambing dan susu lembu je kan. Belum lagi kita dengar berkenaan susu unta lagi di Malaysia ni. Sedangkan kita tau, susu unta juga banyak khasiatnya. Hah!! Jangan terkejut yang susu unta ni akan ada di pasaran Malaysia April ni.

Haritu nad dengan rakan blogger lain daripada kelab blogger benashaari dijemput ke pelancaran camelus produk susu unta ni. Event ni berlangsung di Bangunan Palma Brand yang terletak di Dolomite Business Park Batu Caves. Dari luar dah nampak nama Palmabrand ni. Sampai je sana, staff dari bawah dah sambut nad, siap tunjuk dekat mana event dijalankan. Staff Palmabrand memang semua peramah.




Masuk je ke dalam ofis, woww!!! Tengok suasana dalam ofis exclusive sangat. Warna putih, dan susunan produk camelus di setiap sudut. Kemas dan bersih. Siap ada mockup unta lagi sebagai simbol yang mereka mengeluarkan produk susu unta. Ada macam-macam produk berasaskan susu unta yang kita bleh nampak kan.


Sebelum sesi pelancaran, kami semua blogger dijemput untuk merasa kuih yang dihidangkan. Hah!! Ni bukan kuih kosong ke apa, tapi kuih ni berasaskan susu unta. Pertama kali rasa kuih dari susu unta memang sedap. Rasanya yang manis dan unik. Cuba fikir, bila semua kuih berasaskan susu unta, mesti elok kan. Semua boleh makan kuih ni, dari muda sampai ke tua. Khasiat susu unta bagus untuk badan.


Selepas itu kami dibawa ke bilik mensyuarat untum sesi penerangan berkenaan dengan susu unta. Sesi ini telah disampaikan oleh artis terkenal Azhar Sulaiman. Seperti kita tau, azhar merupakan pelakon dan juga seorang arkitek. Tetapi di dalam camelus, beliau merupakan Head of Strategy and Corporate Planning.


Diperkenalkan dengan orang kuat Camelus dn rakan kongsi mereka dari Dubai iaitu Mr. Hasan Alhammadi dna Mr Abdulla Al Hammadi. Juga En Mohammad Nor Bin Mohd Sahak merupakan ketua pegawai eksekutif Palmabrand Sdn Bhd. 

Membentangkan tentang betapa bagusnya susu unta ni. Selalu kita tengok unta dekat arab kan, kenapa tak dimasukkan di Malaysia. Hah!! Sebab tu Camelus mula buat produk berasaskan susu unta. Ni merupakan susu unta pertama di Malaysia. Kalau susu kambing boleh diterima masyarkat, kenapa tak pula susu unta.

Susu unta juga mempunyai kandungan dan nutrisi yang baik untuk kesihatan tubuh badan manusia. Dikatakan susu unta mampu merawat pelbagai penyakit seperti masalah hati, asma sesak nafas dan macam-macam lagi.


Kemudian kami diberi air coffee original bersama campuran susu unta untuk perempuan dan tongkat ali untuk lelaki. Mula-mula mestilah bau dulu. Almaklumla, kadang loya tekak kalau bau tu ada, tapi coffe ni bau sedap. Bau harum gitu. Susah nak describe..hahaha..bila minum je dah memang cukup manis gulanya. Tak perlu nak tambah gula lagi. Rasa creamy gitu. Memang boleh masuk tekak dan lazat.


Macam-macam produk berasaskan susu unta ni daripada untuk kesihatan dan juga kecantikan. Nampak tak, untuk kecantikan pun hado. Tengok packagingnya pun dah menarik perhatian. 


Seperti nad cakap produk ni bakal dikeluarkan April 2016. Memang nampak susu ni berpotensi untuk masuk pasaran. Jadi kalau korang nak jadi agent susu unta, inilah masanya. Korang boleh klik DI SINI untuk menjadi agent..atau call/whatssap ni nombor 014 664426203-61787846



Untuk maklumat lanjut anda bolehlah lihat di

Instagram : Camelus
Facebook:  Camelus
Webaite: Camelus


atau boleh terus ke pejabat mereka di :

Palmabrand Sdn Bhd
No.33-M,Jalan DBP,
Dolomite Business Park,
68100 Batu Caves
Selangor
Tel : 03-61787846


Terima kasih pihak Camelus kerana bekerjasama dengan kelabbloggerbenashaari. Kami percaya prosuk camelus akan gegarkan pasaran.
hai assalammualaikum

Rahsia Menangani Masalah Kulit - Keluar rumah panas, dalam rumah pun panas. Dah beberapa minggu cuaca panas je, hujan pun kadangkala je turun. Bila cuaca dah tak menentu, mulalah masalah kulit muka datang. Kulit kering, berjerawat dan macam-macam lagi. Kalau yang rajin, bolehla pakai pelembap ke toner ke..tapi nad ni mana sempat nak pakai tu semua sejak ada anak ni. Dah tak boleh nak melaram lama-lama weii.. Anak manja dengan mommynya. Asal mommy hilang merengek je.

Oii sejak ada anak ni, jangan kau tak tau, tidur pun dah tak menentu. Mata sembam, jerawat tiba-tiba pulak muncul. Jerawat hilang parut yang datang..ermmm..sadis je. Nad ni nama je surirumah, tapi kerja mengalahkan menteri. Kadang tidur lewat, kadang tidur-tidur ayam je. Bila anak tidur, kita kene buat kerja, anak bangun pun kita buat kerja. Masakla, mengemas, update blog lagi tengah-tengah malam. Macam manala tak dapat masalah kulit.

Masa balik kampung, kakak nad cakap, kalau malas pakai semua tu, pakaila serum. Sebelum ni nad penah pakai serum jenis cecair, tapi muka makin berminyak dan tak meresap, tu sebab dah tak pakai serum. Kakak cakap carilah serum yang ada kebaikan tiga dalam satu yang bukan jenis cecair. Kakak syorkan pakai serum dia, tapi nad ni jenis, kalau tak baca feedback positif, memnag tak beli, buang duit je nanti.


EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM


Dalam memilih serum, tiba-tiba ephyra keluarkan produk serum ni...hahaha..pengasas ephyra macam tau-tau  je apa nad nak..hahaha..Produk ephyra siapa tak kenal. Dari air supplement,sabun muka, Inteemor, M2flex khas untuk lelaki dan sekarang yang TERBARU, Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum. Sebelum ni, ephyra skin nano ada dikeluarkan trial dahulu untuk sesiapa mencuba. Alhamdulillah, siapa yang cuba, bagi testimoni yang memberangsangkan. 

Nad memang percaya dengan ephyra sebab semua produk dia nad penah pakai. Sekarang nad masih minum air supplement ephyra dan sabun muka ephyra skin bar. Bila dah sesuai dengan kita, takkan nak guna produk lain. Memang tak laa..apa lagi, nad pun dapatla cuba pakai Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ni. Ephyra Skin Nano merupakan produk serum pertama keluaran Oceanlife Marketing dibawah jenama Ephyra.


Teruja sangat bila dapat. Botolnya yang berwarna coklat dengan tulisan gold dah nampak exclusive dah. Saiznya yang kecil tapi keberkesanannya dalam menyelesaikan masalah kulit memang menakjubkan. Orang cakap kecil-kecil cili padi. 


Hah!! Ephyra Skin Nano ni jenis cecair jugak, tapi cecair dia pekat, bila letak dekat muka, terus je dia meresap dalam kulit. Bau dia wangi sangat..tidur pun lena je bila baunya ni..hehehe..





BAGAIMANA BERTINDAK PADA KULIT
Ephyra Skin Nano sebenarnya telah dipatenkan oleh Swiss nano technology di Switzerland. Ia mampu memulihkan kulit yang rosak dan mengembalikan wajah yang cantik berseri. Telah diuji secara klinikal, serum ini tidak melekat dan terus meresap ke dalam kulit kerana partikelnya yang bersaiz kecil (nano). Ini memudahkan memasuki dan memperbaiki struktur sel kulit hingga ke lapisan paling dalam. Serum Ephyra Skin Nano adalah gabungan formulasi bahan antioksida yang mencerahkan dan menaikkan seri wajah.

Kombinasi Arbutin Semulajadi, Gluthathione, vitamin C dan E telah memberi tiga manfaat kepada kulit iaitu
1) Memulihkan - mengembalikan dan memulihkan keanjalan kulit secara luaran dan dalaman bagi menghasilkan kulit wajah yang lembut, cerah dan sihat berkilau. Is turut memperbaiki kulit wajah agar tampil lebih bersih, tegang dan muda.
2) Memperbaharui - menyerap jauh ke dalam sel kulit menjadikan proses pembaharuan sel kepada tahap maksima untuk hasil kulit yang anjal,lembut dan tampak bermaya.
3) Melindungi - melindungi kulit wajah dari kerosakan akibat sinaran radiasi UV dengan cara meneutralisasikan proses oksidasi. Serum ini turut mengurangkan radikal bebas dan melawan tanda penuaan dengan menjadi agen anti oksida yang sangat berkesan. Ia mamlu mengembalikan vitamin E kepada kulit.

PERUBAHAN DIRI SENDIRI


Haahha..stress bila tengok kat cermin muka macam kuntilanak. Dengan parutnya, dengan lebamnya. Oiitt panda lagi comel walaupun mata dia lebam, tapi nad..hahaha..biasalah mommy mithali menjaga anak. 

Cara nad pakai Ephyra Skin Nano Advanced Serum.
1) Nad cuci muka dahulu dengan ephyra skin bar. 2) Selepas tu nad keringkan muka dengan tuala.
3) Dah kering titiskan Ephyra Skin Nano setitik atau dua titik sahaja dan sapu Ephyra Skin Nano dekat muka. Guna setitik je dah boleh sapu semua dekat muka. Jimaattt weiii..Nad rasa boleh tahan berbulan ni. Nad guna dua kali sehari untuk dapat kesan yang cepat.




Ni la perubahan yang nad alami. Baru 13 hari pakai, Sedikit perubahan yang dialami. Nampak tak lebam bawah mata, dah kurang. Jerawat pun dah kering. Parut jerawat dekat pipi, sikit-sikit hilang. Best giler..pakai serum jela lepas ni. 


Bukan tu sahaja, bila nad pakai Ephyra Skin Nano ni, muka jadi tegang dan kulit jadi lembut. Dah tak kering dah kulit sejak guna serum Ephyra ni. Sebelum ni nak keluar nad pakai bb cream safi sahaja, sekarang kene sapu Ephyra Skin Nano baru letak bb cream.


KELEBIHAN EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM
- Banyak kelebihannya. Sebab tu nad cakap.kecil-kecil cili padi..hehehe..

Harga takdelah mahal sangat hanya RM88 ( SM) dan RM92 ( Sabah/Sarawak ) untuk 15ml sebotol.

TAPI!! Sekarang pihak ephyra sedang buat promosi iaitu RM68 ( SM ) dan RM 72 ( Sabah/Sarawak).

MESTI DIMILIKI
Korang mmesti dapatkan serum Ephyra Skin Nano ni. Sebab serum ni bebas dari ujian terhadap haiwan, bebas dari merkuri dan sesuai untuk semua jenis kulit. Telah diiktiraf sebagai produk berkualiti, halal dan telah diluluskan oleh KKM. Itu yang penting kan.

Berminat boleh membuat pembelian online:
Instagram : @ephyra2u

Sekiranya korang ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi terus ke 019 301 5577















hai assalammualaikum

Koleksi Shiqeen Sattar Yang Unik Dan Pantas Dipakai - Ada satu perkara yang kita semua tak rajin selain lipat baju, iaitu menggosok baju..kannn..tapi kalau dah terpaksa, perlu jugak gosok, takkan nak tengok pakaian korang berkedut. Ye tak!! Lagi-lagi orang perempuan ni. Nak keluar kenala nampak cantik, bab tudung mestilah kene gosok dulu pastu nak belit-belit tudung, nak pin lagi. Fuh memang malas sangat.

Macam nad kadang pakai tudung sarung je, sebabnya malas menggosok, tapi tudung tu jenis kosong. Dah macam makcik-makcik dah..hahaha..hah sekali ada ternampak selendang ni lain dari lain rekaannya. Nampak stylo kau. Bestnya selendang ni mempunyai ciri-ciri yang diidamkan iaiatu pinless, dan tak perlu gosok. hahaha..tu yang syok


Nama selendang pun dah unik. Selendang Swarovski Hijab!!! Hanya sarung sahaja, betul-betulkan sikit dah siap. Siap dalam masa 5 saat je..nad rasa 1 saat pun ok..campur nak makeup baru 5 saat..hehehhe..masa kan emas..semua benda kene cepat. Lagi cepat, lagi banyak masa kita boleh lakukan..ye dakk..




Selendang ni labuh paras dada dan tutup dagu. Memang sesuai bawak solat, takdelah beratur nak mengadap cermin. Sarung je selendang Swarovski ni dah setel. Nampak stylo lagi sebab ade hiasan manik iaiatu batu Swarovski yang asli.

Kalau dah kotor mesti kene basuh, basuh sahaja dengan mesin basuh. Senang kerja kan.


Selain selendang, ada juga seluar khas untuk kaum muslimah. Seluar ni merupakan seluar muslimah nombor satu di Malaysia. Senorita Pantas, rekaannya yang labuh dan selesa dipakai ketika melakukan aktiviti.



Ciri-cirinya menepati syariah dan amat sesuai untuk para muslimah. Seluar ni tak jarang dan ringan. Paling penting tak perlu digosok dan takkan berkedut. Untuk mereka berbadan besar jangan risau, pinggang dia menggunakan getah, orang cakap free saiz. Hah!! Kalau yang hamil tu memang sesuai pakai seluar ni. Yela perut mengetat, dah tak boleh pakai ketat-ketat..kene pakai yang longgar-longgar. Jadi sesuailah seluar Senorita ni.

Material kain moss Crepe yang memberikan keselesaan kepada pengguna. Menarik kan!!!..Siapa yang taknak siap cepat..korang boleh dapatkan selendang dan seluar awesome ni di facebook: http://www.facebook.com/shiqeensattar

hai assalammualaikum


Bento : Bekalan Makanan Menjadi Menarik - Nad tau pasal bento ni pun masa tengok majalah 3. Comelnya bento orang tu buat. Ada macam-macam rupa. Nak makan pun sayang je rasa. Tak tau pun ape tu bento sebenarnya, tapi tengok orang post berupa bekalan makanan.

Lepas google, ok paham ape itu bento??
 Bentō (弁当 atau べんとう?) atau o-bentō adalah istilah bahasa Jepun untuk makanan bekal berupa nasi dan lauk-pauk dalam bungkusan praktikal yang boleh dibawa dan dimakan di tempat lain.Bento dibeli atau disiapkan sendiri di rumah. Ciri khas bentō adalah susunan jenis lauk dan warna agar sedap dipandang serta mengundang selera "

Sangat kreatifla orang yang membuatnya. Bagusnya bento ni, galakkan bawak bekalan, jadi jimatla duit takda beli makanan dekat luar..heehe..lagi best kalau ada anak kecil. Boleh sekali buat bento ni dengan diaorang.



Barang-barang nak buat bentuk pun dah ada dijual untuk memudahkan kita. Tak silap ada jual dekat daiso. Hah, makin kreatifla kalau dah ada barang-barang ni. Takdela pening-pening nak buat bentuk ape pun.

Nad dah bayangkan fariza dah besar, tak sabar nak main masak-masak bersama..hehhe. Buat bento dengan fariza. Sekarang nad nak masak pun tak best sebab takde geng. Jenis mr mafia pulak memilih makanan..hahaha..tu yang susah tu. Jadi bila anak dara dah besar, bolehla berkongsi minat yang sama..itu pun kalau dia minat..hehehe..


Kalau korang rasa nak buat..youtube je, macam-macam rupa ada. Gambar binatang, kartoon, apa-apa jela. Nak makan pun sayang..hehe.. 

hai assalammualaikum

Resepi Nenek Tipah : Ikan Keli Masak Kencur - Ikan keli, ikan kegemaran, masak apa pun nad tak kisah. Ikan keli memang rasanya sedap, manis gitu. Memang nad suka makan ikan keli masak kencur ni, selalu nampak kat kedai..tapi tak tau masak macam mana. Lagi satu lupa namanya kencur, sampai la satu hari kak sue izza post dekat facebook masak kencur ni..Baru nad tau namanya kencur..hahaha..nad ingat guna kerisik..hahaha..biasalah, jarang masak dengan kencur,nama pun dah lupa. 


Harini nad ada kat kampung, mintak mak resepi masak kencur ni. Mak goreng ikan keli, nad buat kuah dia..hahhaa..Masak ikan keli kene pandai, sebab ikan keli ni kalau dimasak meletup-letup. Tu sebab suruh mak goreng ikan kelinya. Sambil-sambil tu nad amik la resepi ni. Biar tak lupa.

Bahan-bahannya, mudah sahaja rupanya.
1) Ikan keli
2) Bawang besar
3) Bawang putih
4) Cili padi
5) Halia
6) Kencur
7) Serbuk kunyit atau kunyit hidup
8)  Santan
9) Garam, gula, air

Cara membuatnya
- Goreng ikan keli dahulu dan ketepikan.
- Blender bawang besar, bawang putih, cili padi, halia, kencur dan kunyit hidup. Kalau guna serbuk kunyit masukkan masa tumis bahan-bahan diblender ni.
- Tumis bahan diblender sampai naik bau.
- Bubuh garam dan gula. Bubuh sedikit air.
- lepas tu bubuh santan.
- Biarkan mendidih lepas tu masukkan ikan keli.
- Biarkan sampai kuah pekat, lepas tu matikan dan siap dihidang..

Mudah kan..selamat mencuba.
hai asaalammualaikum


Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai Dlaila Memang Kebabom - Masa belajar dekat kolej nad baru belajar makan tempoyak. Kalau sebelum ni tak pernah makan tempoyak. Kawan ajar pun dari makan budu dicampur dengan durian. Rasalah seperti tempoyak. Sedap sangat. Lepas tu nad terus ketagih nak makan tempoyak tapi bukan tempoyak kosong, tempoyak dibuat sambal atau lauk.

Masa hari raya tahun lepas, nad tengah pregnant, masa tu kak dlalila dengan cik mat gebu buat resepi sambal tempoyak udang dengan petai. Ya ampun, terliur habis nengoknya. Sudahla kita pregnant, lagi mengidam. Akhirnya dapat jugak makan sambal tempoyak udang dengan petai di rumah terbuka kak sueaida hasil air tangan kak dlaila.

Kak dlaila ni ada kedai makanan dia sendiri di Nilai. Waze je MMA Coner nanti jumpala. Makanan popular dia ialah mee udang. Nad nak pergi, tak pergi-pergi lagi..hurmm. Sekarang kak dlaila buat jualan secara pos dan cod untuk sambal tempoyak ikan bilis petai dia. Hah ni baru punya jualan. Kalau nak kenal dengan beliau boleh pergi ke facebook beliau Norlaila Dlaila



Disebabkan permintaan tinggi, nak order kene tunggu turn..hahaha..Dah lama nad order, tapi masa tu kak Dlaila dengan kak Saidila kene uruskan benda penting. Jadi tunggu jela sambal tempoyak petai ni sampai di tanganku. Nad tempah dua sekali untuk bawak balik kampung. Terima kasih kak dlaila sebab buatkan sambal tempoyak udang untuk orang ngidam ni. Terima kasih kepada suami kak saidila sebab tolong hantarkan. Akhirnya, sambal tempoyak ada di tangan.


Bawak balik kampung, semua kata, sambal tempoyak ni sedap. Yup, memang sedap sangatt!!!.. Bawak balik kampung, semua orang kata sedap. Pedas dia, takdalah pedas sangat..boleh ditelan berulang kali..hahaha..sedapnya sebab ada petai, kegemaran nad..heehehe..istimewanya sambal tempoyak ikan bilis dlaila ni boleh tahan lama tau!!!. Caranya kalau korang tak habis makan boleh simpan dalam peti ais, bila keluarkan dalam peti ais, panaskan jela. Mudah je. Mesti tahan lama.

Kalau korang nak order, boleh pergi ke facebook Saidila Abdul Rahman
hai assalammualaikum


Beg Colourland, Beg Khas Keperluan Anak - Nad ni jenis kemas orangnya. Bila pergi mana-mana, kalau boleh, sorang-sorang ada beg masing-masing. Kalau boleh taknak bercampur, sebabnya mudah mencari barang masing-masing. Senang kerja nak kemas kan, takde kelam kabut. Kalau sebelum ni, nad dengan husband je, sekarang dah ada anak. Wajib beli beg khas untuk anak. Barang baby ni dahla banyak..


Hah, korang tengok beg ni. Lawa kan!! Berbunga-bunga gitu. Beg galas ni bukan sebarang beg, beg ni sebenarnya beg galas khas untuk keperluan baby. Disebabkan dia nampak lawa, korang boleh juga buat beg tangan atau buat beg sekolah pun boleh..hahahaa..sebab beg ni memang besar. Tak nampak pun macam beg untuk baby.


Nad pilih beg khas baby dari Colourland ni sebab Jenama Colourland memang dah terkenal di luar negara. Jadi, beg ni sangat limited edition dalam Malaysia. Beg galas ni original ok, bukan gred AAA gitu. Tahan lasak dan tahan lama. Itu yang penting kan. Kalau beli kat luar, mesti cepat koyak. Beg galas ni, nad buat untuk pergi jalan-jalan bercuti atau balik kampung.




Bestnya beg ni, ia banyak compartment, banyak poket untuk isi barang. Almaklumla, barang baby dengan pampers, baju dia, tisu basah, minyak telon, botol susu,bedak semua. Barang mengalahkan orang besar. Jadi semua nak sumbat dalam satu beg. Bila banyak compartment, nampak tersusun sikitla barang kita kan. Lagi satu barang mudah dicari. Takdelah kelam kabut keluarkan semua barang semata nak cari satu barang..hahaha...memang memudahkan kerja kita.

Saiz beg nad ni, saiz L. Saiz L pun dah kira besar ok. Ada lagi satu saiz XL. Harga dia mengikut saiz. Harga takdela mahal, berpatutan dan sesuai dengan jenis kain yang tahan lasak tu. Saiz untuk beg ni..Ni ukuran utk backpack.
Saiz L
👉panjang*lebar 12*4.5 inch
👉Tinggi 15 inch

Saiz XL
👉panjang*lebar 15.5*6inch
👉Tinggi 16inch





Lagi satu korang akan dapat free barang-barang seperti di atas untuk kedua-dua saiz. Saiz XL korang akan dapat semua benda, untuk saiz L pula korang takkan dapat tali buggy clip dan rain cover. Buggy clip tu, clip khas untuk letak dekat stroller..senang kalau ade buggy clip, takyah memanjang nak galas je.




Ada macam-macam lagi jenis beg yang ada ..

Nak tau nad dapat beg ni dekat mana??.. hah, boleh tengok di
Facebook :   
Contact,: 012 - 3912404