February 2016
hai assalammualaikum

Kerana Wajah Comel, Dapat Diskaun Harga - Inilah yang terjadi dekat anak dara nad sorang ni ha. Eh! Memang sorang pun sekarang..nak tambah lagi..kene pergi honeymoon jauh-jauh la..hahaha..ceritanya bila jalan-jalan shoping dekat Tesco. Salah satu tempat wajib untuk.nad bershoping, sebab rumah dekat dengan Tesco tu..hahaha..


Sejak ada anak ni, pergi mana-mana mesti anak yang ditengok dulu. Takkan nak tengok maknya pulak kan..bukannya lawa pun ..comel adalah..tapi sekarang anak dah amik alih..anak jadi perhatian..hahaha..Siapa tak suka baby kan!!!.. tengok baby kecik,comel, gebu gebas mesti geram kan. Nak gomol-gomolnya kalau boleh.

Bagusnya fariza ni, dia jenis senyap, cool dan tak takut dengan orang. Mungkin dia tak kenal orang lagila kot. Tak tau dah besar nanti..hah!!!.. Bila pergi kedai tu, semua cakap, comelnya dia..kiutnyaa..pipinya masyallah..banyak lagila..ade tu siap ambil dan dukung dia. Dia senyap je..redha apa orang tu buat. Dicium, dipeluk..bestnya boleh dia senyum memanjang..hahaha..mommy apa lagi, cari barang shoping la kat kedai tu.




Tiba satu kedai jual barang mainan dan baju kanak-kanak. Mommy ternampak satu anak patung ni..harga RM10.. memnag murah..jadi nad pun belila..sebab fariza ni time tido nak kene pegang something..selalu pegang tangab mommy dulu erat-erat..taknak bagi lepas..dah mommy nak buat kerja macam mana..jadi bagi kain..ermm lain pulak macam berbulu..jadi cadang nak beli pating. Hah dah jumpa ni..belila..

Orang kedai tu nampak fariza. Macam biasalah dia cakap, comelnya..kiutnya..bambamnya..mommy senyum jela. Pastu dia cakap, " sebab you comel, RM5 je patung ni".. Nad yang terkejut..hah!!.. hahaha.." thank you uncle ".. Dapatla fariza patung zirafah ni dari harga RM10 ke RM5..huhuhuhu..


Kenapa mommy pilih zirafah??.. sebab mommy suka Lee Kwang Soo cerita running man tu..haha..Lee lwang Soo kan digelar zirafah..hehe..lagi sebab leher zirafah kecik, jadi senang dia pegang.. Sekarang tido dengan Zirafah ni la..hehhe..


hai assalammualaikum


Anugerah Meletop Era 2016 Hambar - Punyala excited nak tengok Anugerah Meletop Era 2016 malam tadi sebab tengok iklan promotenya macam best siap ada lara alana lagi..tapi rupanya tak meletop macam tahun lepas. Macam kucar kacir je malam AME2016 malam tadi.huhuhhu

Opening untuk Anugerah Meletop Era 2016 mulanya nampak gempak..excited je ni..lama-lama..ermmm..gitu-gitu jela..sound pun macam problem je. Mula-mula opening lagu Polis Evo. Nad dah tau dah tu Shaheizy Sam dari mata dia..hahaha..sekali betul..Pengacara masih sama iaitu Nabil, Nealofa dan Dato Ac.. tapi ditambah satu pengacara baru iaitu Jihan. Kalau tahun lepas kumpulan Jozan, memang tak kering gusi gelak..tapi bila jihan jadi pengacara, apa yang disampaikan macam tak sampai..nak gelak pun tak jadi gelak..hahaha..adehlaa..

Malam tu, semua persembahan kebanyakan daripada penyanyi baru. Lagu semua lagu yang terkini. Lagu sedap tapi entahla..macam tu je..masa ucapan nak penyampaian kategori pun macam blur je diaorang. Agaknya baru dapat skrip waktu tu. Jadi nak cakap macam mana pun tak tau. 

Sebenarnya nad tunggu Lara Alana si comel kiut tu..nak tengok apa dia nak buat..tapi sedihnya, malam tu Lara dah mengantuk..lorr.kalau tak boleh tengok dia berjalan atas stage tu..dengar suara dia..ermm..ingat dia nak buat apa..rupanya sampaikan kategori anugerah couple meletop..sebab tahun lepas Awal dengan Scha dapat anugerah tu..

kesiannya lagi time Mira Filzah diumukan sebagai pemenang artis baru, masa dia nak bagi ucapan dah kuar suara robot..alahai..kesian dia..manalah dia tau kene cakap 5 patah perkataan je..


Juara top meletop sama seperti tahun lepas..Johan dan Adya Jebat...Johan merangkul anugerah utama Top Top MeleTOP lelaki di samping membawa pulang anugerah bagi Artis Lawak MeleTOP dan Couple MeleTOP bersama isterinya, Ozlyn. Rancangan radionya, JoHaRa Pagi ERA pula memenangi kategori Program Radio MeleTOP.
Anugerah Top Top Meletop Wanita dimenangi Ayda yang juga mengungguli kategori Pelakon MeleTOP dan Penyanyi MeleTOP. Drama lakonannya, M.A.ID. pula memenangi anugerah Drama MeleTOP.

Anugerah Meletop Era 2016 ditaja oleh Aurawhite.." shake..shake..u alls".. bershake-shake bila kamera tuju dekat pengasasnya..hahaha..Anugerah Meletop Era 2016 diadakan di Pusat Konvesyen CIDB kuala lumpur.

Senarai penuh pemenang AME2016

Bintang Filem MeleTOP - Zizan Razak

Filem MeleTOP - Polis Evo

Anugerah Khas Pencapaian Sepanjang Zaman MeleTOP - Zulkarnain Hassan 

Artis Lawak MeleTOP - Johan

Pelakon MeleTOP - Ayda Jebat

Drama MeleTOP - M.A.I.D.

Hos MeleTOP - Dato' AC Mizal

Program MeleTOP - Gegar Vaganza 2015

Lagu MeleTOP - Siapa Diriku

Penyanyi MeleTOP - Ayda Jebat

Grup/Duo MeleTOP - Akim & The Majistret
Program Radio MeleTOP - JoHaRa Pagi ERA

Penyampai Radio MeleTOP - Johan

Couple MeleTOP - Johan & Ozlyn

Bintang Online MeleTOP - Dato' Siti Nurhaliza

Artis Baharu MeleTOP - Mira Filzah
hai assalammmualaikum

Jenis-jenis Nyamuk - Bila dengar bunyi "ngeng,ngeng,ngeng" dekat telinga mesti rasa rimas kan..bunyi apa lagi, bunyi nyamukla. Tetamu tak diundang tu tu tidak kira siang atau amalm pasti akan "berkunjung" ke rumah. Yela nyamuk kene cari mangsa,sebab makanan dia darah manusia. Naymuk kan lenghisap darah. Nyamuk ni boleh dianggap penghisap nyawa. Sebab gigitan nyamuk boleh membawa kepada penyakit.

Demam denggi adalah sejenis penyakit yang berpunca daripada jangkitan virus denggi yang disebar oleh aedes betina. Terdapat dua jenis denggi yang berbahaya iaitu Demam Hemoragik Denggi dan Sindrom Kejutan Denggi. Virus denggi akan berada dalam sistem badan selama tiga hingga empat belas hari sebelum tanda demam kelihatan. Terbaru penyakit virus zika pulak. Menakutkan bila dengar macam-macam penyakit ni.

Baru tau nyamuk ni ade macam-macam jenis. Selalu cakap nyamuk kecik, nyamuk gatal, nyamuk besar..hahaha..jom kenaasti jenis-jenis nyamuk.




ANOPHELES
- dikenali sebagai nyamuk tiruk iaitu jenis yang menyebabkan penyakit malaria
- nyamuk ini terdapat di paya,saluran air dan permukaan air yang terdedah di bawah sinaran matahari
-ia bertelur di permukaan air
- nyamuk ini hinggap dengan posisi membentuk sudut
- sering hinggap di dinding rumah atau kandang
- terdapat plbagai warna, ada hitam ada yang kakinya berceloreng putih.
- jenis nyamuk Anopheles Maculatus dan Anopheles balabacensis banyak terdapat di kawasan bukit.
- nyamuk ini jugak boleh menyebabkan penyakiy kaki gajah.


AEDES AEGYPTI
- penyebab penyakit denggi berdarah.
-pada tubuhnya tampak berbelang hitam putih
- sering hinggap di pakaian yang bergantung di tempat gelap
- bertelur di air bersih seperti di tempayan, tab mandi dan pasu bunga.
- menggigit pada waktu pagi dan petang antara jam 8 pagi hingga 12 tgh ari dan 3 petang hingga 5 petang
- sebaik nyamuk ini menggigit manusia pada hari ketiga ia akan bertelur dan meneteas dua hari
-nyamuk ini terbang dalam radius antara 50 hingga 100 meter ke kanan-kiri sekitar rumah.


AEDES ALBICTUS
- spesis ini boleh menyebabkan seseorang itu dijangkiti demam denggi berdarah
- biasanya terdapat di kebun atau halaman rumah
- cirinya hampir sama dengan aedes aegypti iaiatu berbelang hitam putih
- waktu menggigitnya pada waktu pagi dan petang
- bertelur di permukaan air yang bergenang seperti di bekas yang menakung air hujan di depan rumah.
- pada musim hujan, nyamuk ini banyak terdapat di kebun atau halaman rumah kerana di situ tempat yang berisi air.


CULEX QUINQUEFASCIATUS
- naymuk rumah ini menggigit pada waktu malam
- hinggap di mana saja seperti di pakaian yang tergantung atau di dinding rumah
- warna badan nyanuk ini ada yang hitam dan keperangan
- telurnya mengelompok membentuk rakit
- jejentikya tergantung di permukaan air.
- ciri nyamuk ini ketika hinggap pada manusia, posisi tubuhnya mendatar.
- ia banyak ditemui di air keruh atau tempat yang banyak mengandungi tanaman organik dan bahan makanna.
- nyamuk ini boleh menyebabkan penyakit kaki gajah atau filariasis.

Geli tengok gambar nyamuk ni dekat-dekat..sentiasa jaga kebersihan rumah ok..
hai assalammualaikum

Tazkirah Jumaat: Zikir - Amalan yang paling baik disisi Allah iialah zikirullah. Zikir adalah sebaik amalan malah lebih baik daripada sedekah. Kanapa?? Sebab zikir membuatkan seseorang itu sentiasa ingat kepada Allah.

Orang yang sentiasa berzikir, prang itu akan bersih hatinya. Secara automatik dia akan suka sedekah dan jihad fisabilillah. Solat dipenuhi dengan zikrullah. Jika anda ingin tahu pokok, batu, gunung,ikan dilautan malah makhluk yang bukan manusia sentiasa berzikir kepada Allah. Malaikat berduyun-duyun turun ke dunia mencari majlis zikir. Tapi manusia tak ramai yang datang. Hadis menyatakan jumlah malaikat yang datang adalah seamai hingga sampai langit yang paling dekat dengan dunia. Sebab majlis ini dipenuhi dengan rahmat Allah.

Apabila majlis habis, semua Malaikat balik kelangit lalu ditanya oleh Allah walaulun Allah Maha Mengetahui apa yang berlaku.

Allah: apakah yang dibuat oleh hambaku??

Malaikat: Engkau lebih tahu Ya Allah..hambamu masih berzikir dan mereka mengharapkan keampunan dan syurga daripadaMu.

Allah: adakah mereka pernah lihat syurga?? Dan apakah yang akan mereka lakukan jika mereka diberi peluang melihat syurga??

Malaikat: sesungguhnya Kau lebih Mengetahui Ya Allah. Jika mereka melihat syurga, pastilah mereka akan menambahkan amalan mereka.

Allah: adakah mereka pernah lihat neraka??

Malaikat: Kau lebih tahu Ya Allah. Jika mereka melihat neraka ,nescaya mereka akan meninggalkan laranganmu.

Allah: sesungguhnya Aku mengampunkan semua orang yang hadir majlis zikir itu.

Malaikat: bagaimana pula orang  yang sekadar duduk tanpa berniat untuk.mendengar majlis ilmu?? Adakah mereka juga Engkau ampunkan.

Allah: Ya, disebabkan dia duduk bersama dengan orang yang aku ampunkan dalam majlis zikir.

Orang yang duduk sahaja pun dapat kelebihan. Yang betul-betul niat duduk dalam majlis zikir apatah lagi. Ada hadis menyatakan tiada amalan yang boleh jadi penyelamat daripada azab neraka melainkan zikirullah. 

Zikirullah juga bole menyelamatkan seseorang daripada musibah. Itulah yang terjadi pada Nabi Yunus. Baginda berzikir dalam perut ikan Nun, Allah keluarkan baginda dari perut ikan tersebut.

Jadi terus istiqomah drngan zikrullah. :).


         
hai assalammualaikum

Fariza Demam!! Apa Yang Mommy Daddy Buat??- Perkara yang nad paling risau dan cuak bila ada anak ni ialah demam. Bukan setakat demam , tapi package dengan selsema dan batuk. Yela, demam ni jangan dibuat main-main, lagi-lagi baby baru 3 bulan ni. Takut apa-apa jadi sebab badan diaorang belum kuat lagi.


Minggu lepas Fariza batuk dan selsema, nad biarkan dulu sebab tak.nampak teruk. Nad bagi ubat batook ori dekat dia. Baby ni mudah berjangkit, fariza jangkit dengan daddynya. Sebab daddynya demam dan batuk. Satu malam tu, tiba-tiba badan dia panas sangat. Nad dah takut. Yela dahla berjauhan daripada keluarga, pengalaman pertama jadi ibu, tak tau apa perlu buat. Bila dah jadi mommy ni, benda yang tak tau terus kita tau. Nad google la, apa lagi kan. Malam tu, nad tuam dia dengan air suam, lepas tu sapu dengan air asam dekat badan fariza bagi suhunya turun. Mana yang tak pasti, nad tanya orang berpengalaman. Lega sikit dia bila kene tuam. Cuma dia akan merengek bila batuk. Yela batuk tu menyeksakan. Kita kalau orang besar pun tak larat bila batuk, inikan budak.


Siang tu, nad dengan mr mafia bawak fariza pergi klinik pakar kanak-kanak. Tak pernah tau ada klinik pakar kanak-kanak, sampailah ada anak ni..hahha..kadang-kadang baca blog orang cerita pasal paed??. Apa itu paed??. Terfikir..lepas tu tanyala dekat seorang ibu ni, paed tu apa??. Baru tau paed tu Paedatrician..doktor pakar kanak-kanak. Macam-macam ni baru tau lepas jadi mommy. Perkara terbaik, untuk melihat keadaan fariza. Sampai klinik, alhamdulillah, doktor kata fariza cuma hangat je badan dia..masa di amik suhu cuma 37.4℃..mommy tau anak mommy kuat. Doktor cek semua ok,pernafasan dia pun ok. Doktor bagi ubat demam,selsema dan batuk..doktor pesan ubat demam dibagi bila dia demam je..kalau bawah 37 tu..tak perlu.


Ubat!!ermmm..ramai cakap tak disarankan bagi baby ubat demam,selsema dan batuk ni. Masa fariza dalam pantang pun dia ada gak demam, tapi nad tak pernah bagi ubat. Tapi kali ni terpaksa bagi untuk kurangkan sakit dia. Tapi nad tak bagi ikut apa yang disuruh, dos pun nad tak bagi banyak..kurangkan sikit. Yela baby kan kecik lagi, takut tak tahan dengan ubat. Nad terpaksa bagi ubat batuk sebab batuk dia teruk, tapi macam nad cakap tadi, bagi kurang daripada apa yang sepatutnya. Untuk ubat demam dan selsema, memang nad jarang bagi..hahha..ubat demam, sekali je bagi, ubat selsema baru dua kali. Sebab nad selalu tuam fariza dengan buat tepuk precussion untuk keluarkan hingus dan kahak.

Alhamdulillah..demam dia dah pulih, macam tu jugak dengan selsema dia. Tapi batuk pulak tak baik-baik lagi. Kesian tengok dia batuk je..penat je rasa tengok tu..ermmm..Masa fariza demam, dia kerap berak..lepas nyusu mesti berak, nad pikir sebab nad ada makan benda yang dia tak tahan ke??.. tapi nad makan macam biasa je..tak pedas. Pastu ade member bagitau biar anak kerap berak sebab kahak keluar masa dia berak..ermm okla..lega sikit dengar..sebab kadang berak ada lendir-lendir sikit..maybe tu kahak dia.



Bila time malam, pahan-pahan jela, datang dia ounya meracau..bukan sebab demam, tapi batuk dia. Dia tak selesa, jadi daddy yang tenangkan dia sampai dia tido. Daddy dukung dan goyang-goyangkan sikit bagi dia selesa.

Apa nad buat untuk baby Fariza masa demam.
- buka pakaian dia, hanya pakai pampers dan stokin. Pastu tuam dengan gunakan tuala. Malam-malam pun macam tu..tido berbogel, letak kain tuam atas badan dia. Tuam dekat kepala.
- jangan halakan kipas ke fariza, bagi dia berpeluh..terus demam nya ok.
- tetap mandikan dia dua kali sehari. Walaupun doktor tu cakap jangan bagi kene air, tapi kakak nad penah cakap, mandikan je, sebab demam baik bila dia mandi. Yela demam tu panas, bila kene air, sejuk je badan dia.
- buat tepukan precussion. Keluar sikit hingus dia. Tapi selsema dia dah hilang jugak.
- Bagi ubat batuk tapi tidak bagi apa yang disarankan. Kurangkan dos. Sekarang minum ubat batuk je.
- Buat bawang bakar letak dekat tapak kaki.
- Selalu bagi susu badan dekat baby fariza.


Alhamdulillah..semua ni nad buat demam dan selsema dah takde..tak smpai seminggu..tapi sekarang cuma batuk je yang merisaukan. Sampai mak pun dah berjangkit dengan anak.adoii..tapi mommy kene kuat,takleh demam. Nanti kene dekat anak balik kang. Mommy kene batuk je..adehh..musim betul sekarang. Jaga anak korang baik-baik ok. Baby mudah berjangkit..



hai assalammualaikum

Sohaini Cookies - Bila fikir tentang majlis pertunangan atau perkahwinan mesti pening nak bagi doorgift apa kan. Macam nad la dulu, berapa banyak kali cari dekat google, doorgift apa yang sesuai nak bagi dekat tetamu. Siang sampai ke malam fikir, kadang sampai takleh tidur fikir pasal doorgift ni, serabut weii. Kalau boleh nak cari doorgift yang kosnya tak banyak dan cantik.

Ada sesetangah orang suka bagi barang perhiasan, ada jugak suka bagi makanan. Macam nad aritu bagi makanan iaitu coklat. Sebab takdelah doorgift tu terbiar dan terbuang. Tapi nad tak review doorgiftbtu sebab dia punya bekas tak menepati citarasa nad..huh..geram pulak bila fikir balik..tapi dah selamat dahh..Hah ni nak bagitau, kalau korang yang penin nak fikir doorgift apa nak bagi, ni ha, Sohaini Cookies ada. Murah pun murah beb..


Nad dah rasa Sohaini Cookies ni. Sedap dan rangup. Siapa suka makan biskut Armos, macam tu la rasanya tapi yang ni tak terlampau manis. Sohaini Cookies ni ada tiga rasa iaitu:
Flavor: 
πŸ‘‰ Mocha
πŸ‘‰ Milo
πŸ‘‰ Expresso Coffee 
Harga : 250g RM18
              450g RM28



Untuk Doirgift pulak, bentuk bekas dia macam ni. Harganya berbeza..ikut korang la nak berapa.

Door Gift: 
RM2.00 each ( Below 500pax) 
RM1.50 each ( Above 500pax)

Sedia untuk tempahan Door Gift bagi majlis: 
πŸ’œ Birthday Party
πŸ’œ Engagement
πŸ’œ Wedding
πŸ’œ Event

Hah dah ade idea apa nak bagi untuk majlis korang. Cepat-cepat order ok. Maklumat lanjut 

IG : @sohainicookies.
FB : http://www.facebook.com/sohainicookies
Contact: Sales & Marketing Cik Atikah Norbaki 017-9145640





hai assalammualaikum


Kedai Edibee Menjual Pelbagai Jenis Manisan Dan Keropok - Semalam nad pergilah ke Tesco MRR2 Ampang. Biasalah, tu la tempat shoping selalu sebab dekat dengan rumah..hahha. Pergi sana nak beli pampers dan barang lain. Masuk je Tesco nampak satu kedai ni, mungkin baru buka kot. Sebab sebelum ni, kedai kasut. Mula cadang taknak masuk, nak cepat kan..tapi tertarik jugak nak masuk..haha



Masuk je kedai tu, macam-macam ada. Gula-gula ada, keropok ada, sotong kering ada, mashmallow pun ada weii..



Dah tengok semua apa yang ada, dan nad pun beli marhmallow, dan sotong kering.



Dulu tak suka marhmallow, tak pernah makan pun..hahha..lepas tu pergi kenduri kawin dapat goodies dalamnya biskut diletak mashmallow pastu disalut dengan coklat..rasanya sedapp..aunmm..lepasbtu dah suka sangat dengan marshmallow ni. Makan macam tu pun sedap..tapi nad makan dengan coklat delicia..sedapp...


Bestnya bungkusan Edibee ni jenis tarik lekat tu. Bila dah taknak makan terus tutup..tak perlu simpan dalam bekas..senang.


Ni sotong kering dengan gula..aumm..dap-dap..



Baru tau ade kedai macam ni..sebenarnya dah banyak cawangan  dia..hahhaa..pasni rasa lain pulak.. fariza la suka..
hai assalammualaikum

Tips Cara Sejukkan Rumah - Sekarang musim panas lain macam. Bahangnya lain macam. Malam-malam pun boleh panas. Lagila rumah nad depan dah jalan raya. Pokok pun cuma ada pokok bunga..alahaii..paham-paham jela kuala lumpur ni..

Bila El Nino menyerang..lagilaa panas. Dah pasang kipas pun masih terasa bahangnya. Nak pasang aircond, tak mampu,..lagi pikir bil elektrik akan naik. Jadi cubala alternatif yang jimat dan tak memerlukan belanja yang besar..huhuhu..


Nad selalu guna salah satu cara ni untuk sejukkan rumah. Caranya ialah letak besen yang berisi air di depan kipas. Kalau kita pergi bilik air, terasa sejukkan, kenapa?? Sebab dalam bilik air kan ada bekas air, bila ada besen air, bilik mandi tu bertambah sejuk aebab wap-wap panas akan terserap ke dalam air. Macam tu la bila letak dekat ruang tamu. Wap-wap panas di ruang tamu akan terserap.Nad akan letak depan kipas, sambil terkena dekat angin kipas lagi sejuk..heheheh..

Cara kedua, letak ais ketul dalam besen. Buat macam letak air dalam besen tu. Letak ais dalam besen , pastu letak bawah kipas atau depan kipas kalau kipas jenis berdiri. Nanti jadi macam aircond, sejuk dan nyaman je rasa. Tak perlu beli ais, buat sendiri je ais tu..kan senang.


Satu lagi yang nad baru tau, pokok ekor kucing boleh sejukkan rumah. Wah macam tak caya je. 

Cara lain yang korang boleh guna
- Halakan kipas ke tingkap
- Buka tingkap pada waktu malam. Tapi perlu pasang jaring kelambu bagi mengelak serangga masuk.
- Gunakan papan fiber simen untuk siling rumah.

Buat mana yang korang rasa senang. Cuaca panas ni jangan terlalu lama dekat cahaya matahari .Kang dapat penyakit nanti. Jaga kesihatan ok..
hai assalammualaikum


Puteri Lego Nama Diberi - Harini fariza buka blog mommy. Fariza pun nak ade blog..hahaha..ni fariza nak cerita pasal uncle ni. Hah!!! Kenal tak siapa dengan fariza ni. Tak kenal..??.. betul tak kenal??.. takpelah..meh fariza bagitau. Ni lah uncle Kalam. Siapa Uncle ni erk??. Uncle kalam kawan daddy fariza. Uncle Kalam ni dulu penyanyi era 90 an...eh yeke, memandai je fariza..hahaha.. dia vokalis kumpulan Sup.



Tak tau lagi kumpulan Sup yang mana. Hah tengok gambar tu, fariza dah bubuh..Hah dah tau.. sekarang dia dahbtak nyanyi dah. Dia dah jadi pengarah pulak. Ada cerita fariza nak cakap ni.

Uncle ni la yang temankan daddy jumpa mommy masa pertama kali dekat midvalley. Daddy cerita dia kenal seorang awek ni, tapi dia takde kawan nak mintak teman, jadi daddy ajak uncle kalam ni suruh temankan. Uncle kalam pun setuju..


Sampai midvalley, uncle kalam yang tegur mommy cakap ," ni nadia kan".. mommy pun tersipu malu cakap "ahak".. apalah daddy gentlemen betul suh uncle kalam tegur. Daddy taknak tegur dulu..hahaha.. Dari situlah beemula kisah Mr Mafia dan Miszrockers.

Masa daddy dan mommy kawin, uncle kalam tak dapat datang sebab ada masalah. Takpela, tapi sekarang fariza dah ada dekat dunia ni. Uncle kalam cakap " hah daei jumpa pertama kali, pastu kawin, nah sekarang dah ade puteri lego ni".. kenapa dia panggil puteri lego??. Sebab mommy cakap, fariza terlekat masa dekat legoland..hahahah..entry ade dekat SiNi..heheh..


Okla,mommy nampak nanti mommy marah..k bye..uncle kalam, boleh tak fariza masuk iklan dengan rupa macam ni..hehehe..
hai assalammualaikum

Makan Bersama Keluarga Di Arabic Food Zam Zam - Memang susah bila nak makan dekat luar sekeluarga. Sebab ada yang sibuk, ada yang jauh. Bila dapat bersama, memang happening sangat. Lahi-lagi keluarga yang riuh macam keluarga nad. Hari sabtu lepas, kakak nad nak belanja kitaorang satu keluarga. Kakak nak belanja, kami yang cadang tempat..hahahaa. Jadi abang cadangkan makan dekat makanan arab.


Nama tempat tu Arabic Food Zam Zam dekat seksyen 9 Shah Alam. 



Abang dengan sorang kakak nad pernah makan dekat sini. Diaorang kata sedap. Nad pun teruja la nak cuba. Apa istimewanya makanan arab dekat sini. Tempat menarik, tapi yang peliknya waiternya bukan orang melayu atau orang arab..entah orang dari mana ntah..hahaha..jadi kene speaking la sikit.



Abang yang order..dia order set chicken dengan set kambing. Mak aii mangkuk dia besar..dibubuh terus ayam dan kambing dalam tu..kita tinggal cedok je..



Penambahan makanan, order kebab, roti dan ketam. Tengok gambar ketam bukan main besar..sekali sampai..alahai keciknyala..


Masa ni nad makan dengan senang hati, sebab si kecik ni tidur dari start makan, sampaila nak balik..hahaha..dah nak balik baru dia bangun..good daughter..tak kacau mommy nak makan.

Makanan dekat situ memang sedap. Nasinya, ayam,kambing kebab yang lembut dan tak liat. Tak sia-dia bawak makan dekat situ.Harga untuk semua malam tu dalam RM400..tak mahal mana pun sebab keluarga kitaorang besar..kalau datang berdua maybe RM100 je



Terima kasih kakak yang belanja. Semoga rezeki anda melimpah ruah..hehe..kami kekenyangan malam tu. Korang cubala makan dekat situ..ce korang rasa pulak..hehe..
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Mr Mafia - Nad ingat birthday dia 14/2 rupanya 12/2.. hahahah..itu pun dia yang ingatkan..nasib baik, kalau tak ade yang nerajuk. Tu pun dia cakap " esok kita makan kat luar la".. nad pun cakap la " ok gak".. siapa tak suka makan kat luar, tak perlu masak..hahaha..tapi maksud dia makan luar, nad tak tau masa tu..ingat makan suka-suka sahaja. Rupanya nak sambut birthday dia. Tu pun dia cakap gak " ingat tak esok ari apa".. nad cakapla " apa sih??".. arijadi abang kan 14. Nad memang ingat birthday dia bulan dua tapi haribulan salah da.. rupanya 12/2.. siap nak tengok kad pengenalan dia lagi, nak tengok betul ke tak..hehehe..

Berbaju merah kami..

Esoknya pergila ke carrefour wangsa maju. Sebab kat situ dia kata banyak tempat makan. Mula nad tak percaya, carrefour tempat banyak tempat, biar betul. Sekali masuk,yup macam-macam ade. Tapi sebelum makan..kita usya kedai DIY. Saja tengok-tengok. Ingat nak tengok je, sekali terbeli jugak daa..


Lepas tu cari tempat makanan. Tengok dari atas sampai tingkat bawah..hahaha..Dan pilihan kitaorang dua tempat..giler la..haha.. Mula-mula pergi ke shushi king. Nad dah lama nak makan shushi ni. Lagi nak masuk dekat tempat shushi king ni. Akhirnya lepas fariza keluar, terlepas hajat la. Untung fariza, kecik-kecik dah masuk tempat macam ni..


Excited dia tengok makanan tu bergerak-gerak..hahha..sampai nak capai makanan tu.

Memang sedap. Mommy rasa tak puas.


Lepas tu pergi ke Mr Teppanyanki pulak. Wah haritu makan makanan jepun saja..hahaha..taknak makanan western atau melayu. Konon nak tukar selera.




Dah order, tengok orang tu masak tapi takde aksi..hahaha..



Dah sampai order. Set beef teppanyaki untuk nad dan set salmon untuk mr mafia. Tapi nama dia lupa..hahaha..tau set je..


Memang selera sungguh waktu tu. Selamat hari Lahir Mr Mafia. Mommy and fariza loves you. Semoga hidup diberkati dan murah rezeki. Harap apa yang diimpikan tercapai..muahh..