October 2015
hai assalammualaikum

Terlebih Overdue Tarikh Bersalin - Ni la pengalaman pertama nad nak jadi mommy, memang bukan mudah nak bersalin, selalu tengok dekat tv, orang bersalin sakit perut, pastu pergi hospital dan bertarung nyawa nak bersalin. Tapi nad, takde tanda-tanda nak bersalin lagi. Sakit perut pun tidak, cuma sekarang perut menegang je. Tapi nanti kembali normal. 

tanda bersalin
- lendir campur darah keluar dari faraj
- sakit perut seperti hendak buang air besar
- sakit bahagian pinggang
- pecah air ketuban
- sakit semakin kerap dan tempoh sakit semakin panjang
- kurang pergerakan baby

Tarikh septutnya nad bersalin 16/10/2015.. tapi dah terlebih overdue..checkup sekali lagi 19/10/2015, dan masa tu doktor cakap 22/10/2015 ni dah kene pergi terus hospital. Sebab dah seminggu overdue masa tu. Takut jadi apa-apa, doktor sarankan ke hospital..tengok pihak hospital cakap apa. Balik tu terus massage member yang ade pengalaman bersalin, dan tau mengenai overdue ni. Memang diaorang cakap akan kene induce kalau dah memang sampai waktu. Nad pun google induce tu macam mana. Seriau jugak baca, kata lebih sakit dari bersalin normal. Kene seluk la..alahaii..nad penah tengok cerita orang putih, one born every minute..nad penah buat entry dekat SINI. Tengok pun dah cuak..apalagi kalau kita merasa. Kalau kene tahan, tahanla..takpela. kalau suruh balik tunggu ade tanda bersalin, kenela balik. Tengokla apa kata pihak hospital. Kesian mr mafia kene ulang-alik kl ke meru. 



Ramai pesan suh nad berjalan selalu supaya bukaan tu cepat. Jadi nad pun ikut nasihat mereka. Lepas habis checkup terus p shoping mall Setia City Mall. Pusing satu mall tu. Sambil jalan, sambil bergambar..hahaha..kalau boleh nak bagi bersalin cepat..bagi baby keluar dengan rela hati dari terpaksa..huhuuhu..tapi taknak keluar jugak..adehla sayang mommy..apa best sangat duduk dalam perut mommy ni..ke takut hidup dekat luar ni penuh pancaroba..heheh..


Pusing satu mall sambil tengok-tengok barang dekat dalam tu, tapi tak membeli pun..hahaha..cuma beli nombor baru untuk nad online dekat kampung ni. Lepas tu cari beg untuk mr mafia. Mr mafia buat lawak, sebab taknak takutkan isteri pikir pasal bersalin, dia nampak sarung tangan adidas, boleh dia cakap " hah sarung tangan ni buat sambut baby nanti"..adoii ingat nak sambut bola.

Lepas pusing satu mall, mr mafia yang letih lebih. Nad relaks je..sebab kesiankan dia, carila kerusi urut. Baru dia lega.





lepas jalan-jalan, apalagi pergi makanla. Tapi masa tu makan simple je. Pergi paparich minum air dengan makan fried roll bread..dalamnya ada ayam dan sayuran. Sedapp kau..

Dah kenyang, pun balikla..fuh harini nad kene pergi hospital sebab dah overdue. Apa-apa pun selalu baca doa semoga dipermudahkan.
  
teknik pernafasan semasa bersalin
- apabila terasa kontraksi akan berlaku, cuba bertenang dan rehatkan otot bahu, muka dan tangan
- apabila kontraksi, tarik nafas melalui hidung sedalam mungkin secara perlahan-lahan menggunakan otot perut dan lepaskan melalui mulut untuk menghilangkan rasa sakit
- apabila kontraksi memuncak, tarik dan lepaskan nafas melalui mulut secara pendek.

Ya Allah, semoga nad dengan baby selamat dan sihat.
hai assalammualaikum

Pengalaman Trimister Ketiga - Pejam celik pejam celik sekejap je dah masuk trimister ketiga nad mengandung. Macam tak percaya je. Sedangkan haritu bulan dua, nad baru tau yang nad mengandung, entry pertama bila nad tahu nad mengandung dan bakal jadi mommy..sekarang dah masuk 40 minggu..dah terlebih overdue pulak. Oh anak, taknak keluar ke..best ke duduk tempat sempit ni..mommy dengan daddy tak sabar nak jumpa kamu tau dak..:).. kesianla dekat daddy tu terpaksa dok ulang alik kl ke meru..


Dah nak dekat bersalin, mommy kene stay dekat kampung sebab takut jadi apa-apa. Jadi setiiap seminggu sekali akan check up klinik bila dah nak dekat bersalin ni. Berat nad semakin meningkat..last aritu checkup naik 50kg..huhuhu..terkejut nad..haha..tak pernah-pernah naik sampai 50..takpe baby sihat dengan jayanya kot..hahaha..nad asyik makan je, anak yang dapat makan sedap..sebab tu taknak keluar-keluar. Mommy terpaksa amik tekanan darah dua kali seminggu sebab berat badan naik.


Bila dengar pasal nak bersalin ni,siapa yang tak takut oii..sebelum kawin dah dengar macam-macam..inikan pulak turn kita pulak merasa bakal jadi mommy. Kalau boleh taknak beranak..hahha..tapi once ko dah kawin mesti nak anak kan..nak taknak kenela rasa pengalaman menjadi ibu tu macam mana. Baru tau, susah payah mak kita dulu..Tarikh due date sepatutnya 16hb..tapi 16hb dah lepas..22hb dah kene masuk hospital, khamis ni oiittt..cuak weiii..dah pujuk baby keluar dengan rela hati..tapi nak gak duduk dalam perut mommy. Google pasal induce..huishh..dasyat nad baca..takpela..tawakla,doa semoga nad dipermudahkan. 

Trimister ketiga ni, perut dah semakin membesar..banyak benda susah nak buat. Antaranya
1) susah nak menunduk - perut dah ke depan..nak tunduk pun dah susah..perut menghalang..hahaha
2) ketip kuku kaki - dah sush menunduk nak ketip kuku memang susah..nak duduk pun dah tak kene semuanya..
3) bersihkan bahagian bawah dari tutt22..sampaila ke bawah kaki.
4) tidur tak lena, duduk tak kena, buang air besar lagila..kene kangkang luas2..kadang terkepit perut..hahha


Esok nad masuk hospital..Ya Allah, cuaknya..semoga semuanya dipermudahkan. Tak kisahla kene paksa keluar asalkan nad dengan baby selamat dan sihat. Tolong doakan kami berdua ye. Terima kasih. 
hai assalammualaikum

Dapat Makan Mee Ketam Yang Diidamkan - Penah sebelum ni, nad buat entry pasal mee ketam. Dah banyak kali datang mee ketam kl dekat keramat tu, asyik tutup je. Penah antar massage dekat facebook mee ketam kl, tanya kenapa tutup dekat keramat tu. Dan jawapannya ada dekat SINI. Akhirnya, haritu dapat jugak rasa mee ketam kl ni dekat Shah Alam. Sebab nad terfikir dia ada cawangan dia dekat Shah Alam.


Tempatnya di Shah Alam seksyen 7. Waze je, insyallah jumpa. Tu pun  mr mafia yang cari..hahaha..Sampai je sana, tak sabar nak makan mee ketam ni. Walaupun dia hanya mee kari dengan letak ketam je, tapi kalau dah ngidam, mee ketam tu nampak macam sesuatu yang special..huhuhu..

Mr mafia order mee ketam nipah untuk isterinya. Biar mahal ketam tu asalkan isterinya puas..hahaha..yela, isteri bukan makan sendiri, makan berdua. Sebelum tu kene pilih ketam dan nak ditimbang. Baru tau harga dia berapa.

Sambil menunggu, dia berborak dengan pekerja situ. Mr mafia tanya kenapa mee ketam kl tutup dekat keramat tu. Rupanya kat keramat tu tutup terus..cisss..bukan dia nak tulis dekat situ. Katanya tak dapat sambutan..aikk yeke..tengok facebook ramai orang datang..ke sebab harga ketam mahal..tak mampu nak biaya ketam tu..entahla kann..


Sampai je mee ketam, baca bismillah terus makan. Fuh memang marbelous. Cuba bayangkan ngidam sebelum ngandung lagi. Bila dah dapat memang tak pandang kiri kanan la..mula-mula makan kari dulu, ketam kasi lastla makan. Ketam nipah ni memang banyak isinya, manis pun manis..setiap isi dekat ketam memang takkan ditinggalkan..hahaha..yang penting timggalkan tulang..hehehe..



Mr mafia pulak makan mee udang. Udang galah ooo..besar kau..tapi dapat dua je. Dengan baik hati satu dia bagi nad..kihkihkih..thank you sayang..memang kenyang...

Tak dapat amik gambar kedai sebab tengah khusyuk makan..dah makan memang lalai terus..hahaha..jadi amik gambar mee ketam ni jele..kalau nak pergi boleh ke MEE KETAM KL SHAH ALAM SEKSYEN 7..WAZE JANGAN TAK WAZE..

hai assalammualaikum

Ragam Anak Buah bila tengok Baby Bergerak - Bila nad duduk atau baring mesti anak buah datang dekat, tengok perut nad. Nad pun kadang biarkan jela apa diaorang nak buat..hahaha..suka layan karenah anak buah ni, sebab percakapan diorang kadang menggelikan hati..ada seorang anak buah nad, memang suka baby, tapi tu la suka mengusik je baby kalau dia nampak. Bila dia nampak perut nad boleh dia cakap..


Nasrul: cik diah, besarnya perut, dalam ada baby erk ( sambil usap)
Nad: ye ada baby
Nasrul: bila baby nak keluar
Nad: hahaahaha..entahla..nasrul suh diankeluar

Tetiba baby bergerak, menendang, bergelodak dalam ni..macam-macam dia buat..


Nasrul: uishh, cik diah baby bergerak
Nad: hahahha ( gelak je mampu)
Nasrul: cik diah, baby mengamuk ke..
Nad: hahahhaha ( gelak lagi)
Nasrul: tengok dia mengamuk lagi...uish dasyatnya. Pastu terus cakap dekat abang long dia yang baby cik diah mengamuk..

Tetiba lagi dia cakap
Nasrul: kite nak suh ibu kita ada baby la..kita suka baby..
Nad: hahahahahahahha...


Nasrul ni kalau bercakap memang boleh buat orang gelak. Kalau dah datang nakalnya..ermm tak tau nak.cakap. jumpa baby habis digomolnya.
hai assalammualaikum

Rumah Ibu bapaku Syurgaku - Lama gak tak menaip ni ha..almaklumla dekat kampung sekarang ni..berehat sekejap..dah dekat sebulan jugakla nad dekat kampung ni dari raya haji haritu. Sebabnya nak menunggu hari kelahiran baby FN ni..tapi sampai sekrang dia takmau keluar lagi..alahai anak..

Dekat kl nad duk berdua je dengan suami. Suami pulak keje tak tentu..kadang keluar dari pagi sampai ke tengah malam amik gambar..kang jadi apa-apa dekat nad,susah. Sebab tu balik kampung, duduk sini. Memang best duduk kampung, salah satunya ialah bab makanan..hahahha..

Ni la tempatnya di mana makanan sentiasa ada..hahaha..nak apa, cakap sahaja, mesti dapat. Kalau dekat kl, nak mencari punyala susah..kalau kat kmpung senang je dapat. Sentiasa ade je makanan dekat kampung ni. Sebab tu berat makin naik..hahahaha..



Masakan mak memang best. Biasalah kan..dari kecik kita rasa masakan mak. Kat kampung, pagi makan, tengahari makan, petang makan, maalam pun makan. Kat sini naik moto atau basikal je beli makanan kita nak. Macam nak makan kuih, pagi dan petang ade jual. Bila lapar je mesti kene beli. Nak aiskrim dua posen dalam plastik tu, pergi je rumah orang yang berdekatan rumah dah dapat.


Kat kampung, kalau nak pergi beli, nad suruh anak buah beli je..hahaha..tu bestnya sebab ada anak buah yang ramai. Disuruh je senang je, sebab beli pun bukan lalu jalan raya besar, dekat jalan kampung je. Sebab tu apa yang selalu nak dapat..huhuu. kalau dekat kl, nak suh suami keluar, memang payahla..kalau dekat sini, kadang anal buah yang belanja..hahaha..best ke idok..best sangatlaa..


Lepastu kadang-kadang family suka buat bbq la. Kumpul ramai-ramai, masak ramai-ramai dan makan ramai-ramai. Tu bestnya..hehehe..berat seminggu naik 1.5kg,1.3kg..dah kene pulak amik tekanan darah selalu..haha..biorla..baby sihat dengan jayanya.
hai assalammualaikum


Nama baby Dah Ade Belum??? - Bila mr mafia tanya" sayang, dah dapat nama baby belum??".. dan nad pun cakap, " belum lagi"..
" haish sayang ni, kalau takde nama, kang abang bubuh nama apa-apa kang, tak suka pulak"
Nad pun jawab " ye bang..sabor ye.. nanti sayang cari dekat internet"
Dan mr mafia pesan " hah bagi nama tu mesti huruf dari FA.. lagi bagus kalau dapat FAI..dan lagi bagus kalau belakang tu mama kedua huruf H"..
Nad: "Amboii semua nak huruf nama dia..takde..nama kedua tu huruf N ok"...

Gitula mr mafia pesan bila nak bagi nama anak..huh..dia pulak lebih-lebih. Sebenarnya nama dia bermula F dan nama kedua huruf H..kalau boleh die nak kekalkan nama dia ke generasi dia seterusnya..memang takla kan..mestila nad nak ada huruf nad jugak...lagi pun nad tau, die mesti takkan cari nama anak tu..sebab die sibuk mengedit gambar..dan die lebih suka google pasal gambar..cuma pesanan dia, nama kene bermula huruf sama dengan dia..

Taknak kecewakan dia, kita pun berusahala cari nama bermula huruf F dan nama kedua bermula huruf N..kihkihkih..semalam baru cari nama anak..hahahha..nama takdelah pelik sangat, yang penting maksud dia tu mestilah elok kan..

Nak tau nama apa, biarlah nanti tunggu daftar nama. Mr mafia pun tak tau..hahahha..
hai assalammualaikum

Mother And Baby Expo Di PWTC - Selalu orang cakap beli baju baju sikit-sikit dulu,takdela terasa kuar duit banyak. Tapi aku, ntahla, bukan tak excited nak beli, cuma tunggu expo sebab barang mestila lagi murah kan. Lagipun beli barang baby newborn ni tak perlu banyak-banyak..sebab baby cepat membesar. Lagipun ade jugak baju baby pemberian akak-akak nad yang boleh dipakai lagi..hehhe..





Masa tu nad nampak banner mother and baby expo dekat pwtc, pe lagi cakap dengan mr mafia dan set time. Sebelum shoping tu, ade pulak orang jual aiskrim kelapa dekat dalam expo tu..pergh sedap kau..harga pun boleh tahan RM10 kau satu aiskrim..fuh..takpela..nasib sedap..


Selesai makan, apa lagi shopingla. Betul la orang cakap,kalau dah nampak barang baby, memang takleh berenti nak beli..hahaha..sebab semua comel, cantik sangat. Rambang mata bila tengok. Dah beli.itu,nak beli ini pulak. Sudahla masa tu tak tulis, apa yang patut beli..hahaha..main redah je..

Nasib baik tak membazir sangat. Bila apa yang perlu je..tapi kalau bab pakaian memang menguji betul..hahahhaa..macam-macam ada..murah pun murah..dapatla 8 helai gitu..


Dah habis beli, ni la hasil tangkapan mommy nad. Dah kalau mommy nad beli, memang warna biru la yang banyak..hahaha..daddy tak kisah pun..



Ni la antara barang baby yang dapat..
- baju dalam 8 helai..termasuk baju jalan sikit
- stokin baby ( tangan dan kaki)
- barut baby
- pampers
- topi baby
- tilam
- tisu basah
- keperluan barang mandi baby sekali losyen
- tuala



Yang ni hadiah daripada klinik kerajaan..pampers dengan barang mandi baby..hahha..dapat free..dengan botol susu daripada sedara belah mr mafia..alhamdulillah..kimat takyah beli susu.


hai assalammualaikum

Perfect Sunscreen + Flawless Foundation Cosmoderm - Kalau sebelum ni tak kisah pun kalau tak pakai produk yang mempunyai SPF tinggi dan sunblock. Sebab dulu, nad ni bukan jenis yang pikir pasal kecantikan. Tapi sekarang, sejak baca blog-blog beauty bloggers, orang review, banyak kepentingan sesuatu produk tu yang mempunyai SPF tinggi dan dua dalam satu. Maksudnya suatu produk yang pelbagai..jimat di situ. Sekarang cuaca takyah cakapla, ya ampun..panas sangat, kalau tak pakai apa-apa produk boleh hitam oo...


Meh nad nak kenalkan satu produk daripada cosmoderm iaitu Perfect  Sunscreen + Flawless foundation dengan SPF 35PA +++++..hamik kau..hahhahaa..semakin tinggi SPF, semakin bagus sesuatu produk. Spf yang tinggi mampu memberi pelindungan kepada diri anda daripada cahaya matahari. 



Perfect Sunscreen + Flawless Foundation Cosmoderm ni didatangkan dengan 5 warna. Ikut warna kulit you alls la kalau nak pilih tu. kod 01: Nude, kod 02: Natural Pink, kod 03: Natural Beige, kod 04: Medium Beige dan kod 05: Tawny Beige. Bestnya foundation ni boleh digunakan untuk semua, dari kanak-kanak sampailah ke dewasa. Bestnya produk ni ia berwarna putih, tak melekit dan terus meresap ke kulit. Pakai sedikit je pastu ratakan ke muka. Kulit jadi sekata je


Mempunyai 10 manfaat
  • Memudarkan parut
  • Mengurangkan garis halus
  • Memudarkan jeragat
  • Menyembuhkan parut
  • Mengunci kelembapan
  • Meneutralkan radikal bebas
  • Meratakan tona kulit
  • Menganjalkan kulit
  • Membantu mencerahkan kulit
  • Memberi perlindungan dari sinaran UVA dan UVB dengan SPF35 PA+++

Hah kalau korang boleh ke Farmasi yg berdekatan,Watson or guardians ada jual, atau beli je Online di http://www.cosmoderm.com.my/