February 2015
hai assalammualaikum

BB Cream Safi Balqis White Trilogy - Setiap kali nad keluar, nad suka pakai BB Cream daripada foundation. Sebab ape? Sebab bila pakai foundation,kulit nad akan jadi berminyak dan nampak makeup tak rata. Lagi-lagi kalau time berpanas atau berpeluh, akan nampak lagi tak elok. Jadi nad lebih prefer BB Cream sebab die lembut dan tak berat serta terus meresap ke dalam kulit. Selalunya bagi yang nak baru-baru belajar makeup atau tak suka pakai makeup, boleh pakai BB Cream.

Nad nak review satu BB Cream yang nad baru je pakai. Produk ni pun dah dikenali sejak dahulu lagi, dan sekarang dia buat penambahan iaitu BB Cream. Siapa tak kenal, produk keluaran Safi kan. hehee..Rangkain penjagaan wajah yang dilengkapi dengan pembersih, penyegar, krim pelembap dan kini BB Cream Safi White Trilogy.


Nad ni kalau memilih makeup kene hati-hati kalau tak membazir, dan tak sangka BB Cream Safi White Trilogy ni sesuai dengan kulit nad. Botol dengan saiz yang kecik, boleh dibawa ke mana sahaja. Apa yang nad suka, bila nad apply je dekat muka, dia nampak natural dan macam tak pakai make up ok. BB Cream Safi White Trilogy ni seperti meresap terus ke dalam kulit sebab kan muka akan jadi lembut dan tak berat. Lagi satu dia tak melekit.


Hasilnya: Kulit menjadi halus, mulus dan cerah sempurna.

BB Cream Safi White Trilogy ni tahan sampai ke malam. Pada nadla, dan muka still lagi maintain dan tetapkan warna kulit kita. Dan lagi best, bila berpeluh dia tak effect apa-apa. Still gorgeous gitu..hehee.. Dan ia amat sesuai untuk kaun hawa ni pergi solat dan cuci. 



Krim BB SPF30PA++ SAFI BALQIS White Trilogy bertindak menutup cela, melembap kulit serta menyamaratakan tona sebelum menggunakan solekan. Ia digunakan sebagai asas solekan dan pelindung UV sambil mencerah kulit dengan sempurna dan selamat.
SAFI BALQIS White Trilogy dengan formulasi Arbutin, Nano BioWhite dan Kiwi bertindak menerusi 3 lapisan kulit* untuk 10 aksi pada kulit wajah**:
  • Menutup cela
  • Menyamaratakan tona kulit
  • Melindungi dari sinaran UV
  • Mencerahkan kulit
  • Memudarkan pigmentasi
  • Litupan sempurna tanpa menutup pori-pori wajah
  • Mengekalkan lembapan
  • Melembutkan kulit
  • Menghaluskan kulit
  • Melicinkan kulit

Tapi bagi yang muka berjerawat, BB Cream ni tak full coverage, jadi akan nampak kesan lagi, jadi kalau nak tutup jerawat boleh tambah sedikit foundation atau guna concealer. Biasalah, BB Cream kan jenis yang tak pekat dan lembut gitu. Jadi kepada mereka yang rasa malas nak makeup dan nak nampak cantik dalam keadaan yang natural boleh gunakan BB Cream White Trilogy ni dengan harga RM19.90.


hai assalammualaikum

Tea Tree Oil Dari Cosmoderm Sesuai Untuk Kulit Berminyak - Bagi yang mempunyai masalah berminyak dan berjerawat memang 100% akan susah nak cari produk yang sesuai dengan kulit muka mereka. Bukan senang, tengok dalam iklan orang tu pakai produk ni, berkesan, tapi kita pakai tak berkesan..sadis kan..rasa geram je..Penah habiskan banyak duit semata-mata nak pulihkan muka bermasalah ni.

Macam nad la..muka nad berminyak dan berjerawat. Sebab kulit berminyak la jerawat timbul, bakteria berkumpul dekat situ. Kadang dah hilang, dia tumbuh tempat lain pulak, pastu merebak..eheh..padahal kadang-kadang nad tak picit pun sebab orang dah cakap kalau picit akan lagi merebak..Dah macam-macm produk ku cari, tapi masih masalah kembali. Walaupun dah jumpa masalah untuk dalaman tapi luaran pun kenala jaga kan..kulit ni selalu terdedah dengan habuk semua..Persekitaran sekarang dah tak bersih.

Kalau dulu nad main beli je produk, yela!! terpengaruh katakan..tapi sekarang nad lebih berhati-hati pilih produk. Sebelumnak membeli, nad tanya kepada mereka yang dah gunakan produk ni yang mempunyai masalah sama dengan nad. Ok ke tak, berkesan ke tak. Kalau diaorang kata OK!!..memang kepercayaan tu pasti tinggi. Lepas tu selalu google feedback orang macam mana. Dan kebanyakannya positif..Jadi dekat situ nad takkan was-was lagi untuk membeli.


Nak tau apa yang nad jatuh cinta sekarang. Inilah dia Tea Tree Oil dari Cosmoderm. Untuk kulit yang bermasalah mestila kene guna produk yang khas untuk bermasalah janganlah guna yang untuk pemutih tapi muka kau berjerawat..memang takkan ade kesan. Tea Tree Oil dari Cosmoderm ni memang best. Nad beli Tiga je ni untuk nad. 
1)  Tea Tree Oil Facial Cleanser with Vit.E 125 ml
2)  Tea Tree Oil Anti-Blemish 30 ml
3) Purifying Mask

Benda wajib..ingat nak beli untuk sabun mandi sekali..tapi takda..sold Out bebeh..fuhh..nampak tak dapat sambutan..Rangkaian penjagaan wajah "tea tree oil" dari Cosmoderm adalah solusi untuk kulit berminyak dan berjerawat. Diperkaya dengan Minyak "Tea Tree" yang mengurangkan dan merawat kulit berminyak, jerawat degil dan juga mengelakkan daripada tumbuh kembali. Ia menghilangkan minyak dan kotoran yang membantu menyembuhkan dan mencegah jerawat pada muka dan badan.
Solusi yang paling cepat dan berkesan bagi JERAWAT DEGIL - KULIT BERMINYAK - BINTIK HITAM - PORI TERSUMBAT.

5 manfaat dalam satu tiub...
  • menghilangkan minyak dan kotoran di permukaan wajah.
  • menenangkan kulit berjerawat dan kemerahan
  • membantu membasmi kuman
  • membersih, melembut dan mengekalkan kelembapan kulit muka
  • dwi pembersihan secara mendalam dan di permukaan kulit.

 Nanti satu-satu nad cerita pasal produk ni ok..Oh yeahh Cosmoderm ade buat Promotion..boleh layari web mereka di www.cosmoderm.com.my atau tekan banner dekat atas ni.
hai assalammualaikum

Jajan Rokok - nad nak cerita pasal jajan atau makanan ringan. Bukan pasal rokok yang membahayakan kesihatan..tapi jajan rokok ni masuk mulut, kunyah dan sedap..hehe..kenapa dipanggil jajan rokok..tak taula..dah dulu time masa budak-budak panggil jajan rokok..mayb bentuknya panjang macam rokok..lepas tunkalau nak makan kekonon hisap rokok..berlagak..hahaha..tu takpe..tapi jangan rokok yang berasap tu..memang cek tak suka..


Ni la rupa jajan rokok tu.. Ada macam-macam perisa..coklat, strawberry dan lain-lain..yangbmacam nad beli ni berbintik-bintik. Kalau dekat rumah mak, kene beli sebotol, sebab anak buah ramai..berebut memasing nak makan jajan rokok ni..sedapp..

Ni nad beli dekat pasar malam..beli dalam RM 3 je..sambil layan tv sambil makan jajan rokok ni..aummm...

P/s: jangan hisap rokok yang berasap tu..boleh mendatangkan bahaya kepada diri dan orang lain..katakan "TIDAK" pada merokok..(macam iklan gitu).. 
hai assalammualaikum

Kucing Layan Running Man - hahahha sejak aku dah layan Running Man ni..setiap kali tayang running man nad akan record dekat astro. Memang takkan miss cerita ni..dan bila nad nak tengok, nad bukarecord tu..senang dengan record..boleh cepatkan iklan yang tak suka dok tengok tu..hehe..Memandangkan nad memang giler dengan Running Man..kucing nad pun join..ahhaa

Si Mona ni memang suka lepak depan tv lepas dia kekenyangan..lepas makan je, naik dekat tv tu, lepak, kadang sampai tertido..kadang tak boleh blah layan tv sekali..hahaa..tv gerak-gerak kan..lawak je kadang tengok kucing sekor nad ni..macam-macam la..Dia punya syok tengok Running Man sampai mata tak berkedip. Mayb dia tengok makhluk asing turun ke bumi..dengan pakaian pelik..ahhaa..meh ler layan youtube ni..


Running Man memang terkenal..Program korea paling popular hasil terbitan SBS Production.. Tengok saja peminat mereka..mana je diaorang pergi mesti ada yang kenal..huihhh..popular habis depa..Memang tak kering gusi layan rancangan ni..ehhe..

K malam ni layan lagi yang nad record..

hai assalammualaikum

Outing Jeram - Kalau orang selangor mesti tau Jeram dekat mana..dekat situ selalu orang pergi sebab nak makan Aroma Ikan Bakar atau sesaje lepak tengok matahari terbenam..ataupun pergi cari kerang..eh..tu pantai remisla..hehe..tapi Jeram memang menarik..kalau nak ketenangan bolehlah ke sini..huhu..dan nad ke sini sebab teman mr mafia amik gambar..biasalah..dia nak amik matahari terbenam..


Biasalah..duduk memerhati orang sambil kite pun nak amik gambar pemandangan ni untuk kita sendiri..hehehe..



Video sedikit dengar deruan ombak di jeram..


hai assalammualaikum


Anugerah Meletop Era Memang Meletop - Semalamhabis je tengok Mentor Legend, nad buka cerita Anugerah Meletop yang nad record ni..hahaha..tak sabar rasanya nak tengok terus je layan sampai kul 3 pagi..sampai habis..Tak sia-sia nad record, sebab apa??.. sebab anugerah meletop kali ini memang meletop-letop kau berbanding tahun lepas..

Kalau tahun lepas, pengacara hanya Dato Ac, Nabil dan Nealofa..suasana macam sedikit hambar dengan kontroversi pakaian Nealofa tapi kali ni, pengacara ditambah dengan kumpulan Jozan iaitu Zizan dan Johan..dah kalau ade dua orang ni memang riuh laacara..haha..tak henti-henti gelaknya..so takdelah bosan sangat..Di gemparkan dengan persembahan artis-artis dari kumpulan baru, lama danotai..memang hebat..Anugrah Meletop Era 2015 kali ini telah diadakan di Stadium Putra Bukit Jalil.

Dan yang paling syokpart Erra bawak motor besar..fuhh..Erra memang dah lama dengan motor besar die..nad penah berangan nak jadi macam Erra..bawak motor besar-besar gitu..hahaha..nad memang minat tengok motor-motor besar ni..hehee..terbaikla..kelakarnya awie kene naik basikal..ehhee..Johan pulak melakonkan watak Awie..ahhaa..Lagi satu kelakrnya bila Sharnaaz jadi Encik sotong..euuww dengan bear besar dia..hahaha..memang meletop bebeh..

Malam itu Anugerah Meletop Era ditaja oleh Aurawhite "shake,shake, you all"..sekali Qu Puteh menjelma la..hehehe..sempat lagi buat gaya Qu Puteh tu..ehhee..

Keputusan penuh Anugarah Meletop Era

  1. Drama TV Meletop - Bukan Kerana Aku Tak Cinta
  2. Artis Lawak Meletop - Johan
  3. Hos TV Meletop - Datuk AC Mizal
  4. Pelakon TV Meletop - Zul Ariffin
  5. Program TV Meletop - Maharaja Lawak Mega 2013
  6. Lagu Meletop - Mewangi – Akim & The Majistret
  7. Penyanyi Meletop - Datuk Siti Nurhaliza
  8. Grup Duo Meletop - Akim & The Majistret
  9. Penyampai Radio Meletop - Johan
  10. Program Radio Meletop - JoHaRa Pagi Era
  11. Filem Meletop - Abang Long Fadil
  12. Bintang Filem Meletop - Nelydia Senrose
  13. Fesyen Meletop - Nur Fazura
  14. Artis Baharu Meletop - Ayda Jebat
  15. Bintang Online Meletop - Datuk Siti Nurhaliza
  16. Couple Meletop - Scha Al-Yahya & Awal Ashaari

    Anugerah Top Top Meletop Wanita - Ayda Jebat
    Anugerah Top Top Meletop Lelaki - Johan

Tahniah buat semua pemenang yg telah di umumkan dalam Anugerah Meletop ERA 2015.

hai assalammualaikum


Air Kosong La Air Paling Sedap - hahhaha..tajuk takboleh blah kan..kenapa nad cakap air kosong air paling sedap...sedangkan air kosong takde perisa pun..tawar je..yela lepas je korang minum air manis-manis mesti tekak rasa something..lepas tu mesti minum air kosong..macam nad..kalau dulu masa remaja, nad jarang minum air kosong, sellau minum air manis-manis..dan feveret minuman masa tu air milo..

Tapi sejak masuk study, dah tak boleh terima air manis bersusu ni dalam tekak..kalau minum nanti mesti terkeluar balik..pastu pening..kalau air buah tu nad boleh minum air laici dengan orange je..tapi lepas tu mesti minum air kosong..ahhhaa..dah biasa sejak tak boleh minum air manis-manis bersusu ni terus layankan je minum air kosong. sampai kalau keluar je mesti order air kosong..sebab takut akan pening atau mual-mual..mr mafia sampai cakap "rugi bawak sayang keluar, sebab minum air kosong"..hahaha..jimat ape..hehee..mana tak dia marah, kadang tempat makan sedap-sedap pun nad nak order minum air kosong..order la air yang sedap dan mahal..katanya..yela ikutkan jele..hehhe..

Bagusnya air kosong ni untuk badan ialah melancarkan pencernaan. Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas sehari setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan sakit sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien. 

Air kosong jugak sesuai untuk mereka yang nak kekal cantik. Kalau kita minum produk kecantikan mesti kene minum air kosong jugak kan..sebab dia melancarkan ke seluruh badan supaya badan kita sentiasa lembap dan tidak kering..Bila minum air kosong, nad rasa badan selalu segar, cergas je..berbeza kalau minum air manis..badan jadi berat lemah dan rasa nak tidur terus..hahaa.Minum air kosong puntekak rasa segar je..

Sebab tu nad cakap air ksoong la air paling sedap..hahaha..Jom amalkan minum air kosong 8 gelas sehari demi menjaga kesihatan..ooyeahh..ehhee..





hai assalammualaikum

Tahniah Azmil Juara Mentor legend 2015 - haii..baru dapat update pasal Mentor legend ni..hari ni sibuk sangat..sibuk bayar bill letrik, api, dengan bill internet. Ingatkan nak sekali bill roadtax, tapi tak sempat pulak..sambung besok jele..hehe..Hari ahad ada dua rancangan menarik iaiatu mentor Legend dengan Anugerah Meletop Era..tapi disebabkan mr mafia nak tengok mentor..kite tengokla mentor..yang Anugerah Meletop era kita record..hehee..senangnya ade astro record-record ni..tapi nak membayornya..hahhaa..

Ok berbalik kepada cerita Mentor, Tiga peserta terakhir telah masuk ke Final iaitu azmil protege Dayang, Aina protege Ella dan Sarah protege Amy Search..Program Realiti Mentor Legend ini telah diadakan di sri Pentas 2 Plaza Alam Sentral Shah Alam. Malam itu setiap finalis mendendangkan tiga buah lagu, pertama lagu bersama mentor, kedua duet dengan artis jemputan dan ketiga bernyanyi secara solo.

Malam tu Nad sokong Aina..mr mafia pulak jangka azmil akan menang sebab suara die sedap..tapi nad tengok Aina macam lagi mantap..hahhaa..tapi keputusan berpihak kepada Azmil..Tahniah Azmil..


Dengan keputusan Juriawam 20%, juri mentor 50% dan undian sms 16 % protege kepada Dayang Nurfaizah iaitu Azmil menepati ramalan apabila berjaya meraih gelaran juara program Mentor Legend. Dengan membawa pulang wang RM 30,000, kereta proton iriz dan trofi

Protege ratu rock Malaysia, Ella, iaitu Aina Abdul Ghani mendapat tempat kedua dengan mendapat 68 peratus markah, sekali gus meraih wang tunai berjumlah RM200,000 serta trofi.

Manakala protege Amy Search, Sarah atau Maisharah Fazny Mahadzir (61 markah) yang mendapat tempat ketiga menerima wang tunai sebanyak RM100,000 berserta trofi.

hai assalammualaikum

Kasut Wedges Menjadi pilihan - Perempuan dengan kasut memang tak dapat dipisahkan. Kalau dulu, nad suka pakai kasut tumit tinggi yang berapa inchi ntah..tapi masyaallah..sekejap je pakai sebab sakit kaki jalan jauh..hahaha..konon nak nampak anggun kan..lepas tu terus pakai kasut bila berjalan..nampa rock sikit..

Pastu masa study cari sandal..kasut yang flat rata je..tapi macam nad nampak pendek..haha..sangat tak bergaya..tapi tetap pakai sebab nak pergi ke kelas kene cepat..jalan kene laju..jadi time berjalan je pakai ayu-ayu gitu..Lagi satu nad tak boleh pakai kasut yang tutup belakang nanti cepat melecet..adehh..meyeksa betul..


Nak cari kasut yang sesuai memang payah. Last sekali nad ada terbeli kasut wedges ni..memang sesuai dengan nad. Tak sakit pun..selesa je. Apa yang bestnya wedges ni, sebab tapak dia besar..so, wedges ni boleh tampung berat nad..ala berat nad bukan berat sangat..tak sampai 40 pun..sobsobsob..Bila nad pakai kasut wedges ni rasa konfident nak berjalan..macam model gitu..ahhaha..takde nak rasa tergolek-golek pun..terjatuh ke..sebab tapak dia besar kan..

Kasut ni la salah satu kasut wedges nad ada..hehe..eh silap ade lagi satu tapi nad suka pakai yang ni..hahaha..pernah sampai terkopak tapaknya tapi hantar dekat kedai baiki kasut, die jahit tapaktu..alhamdulillah elok balik sampai sekarang..


Tumit wedges ni betul-betul ebrada di bawah kaki ( dari belakang kasut , di tengah dan di depan). Tak semua kasut wedges tu tinggi..ade yang rendah bergantung kepada tahap ketinggian yang biasa membezakannya adalah bentuk dan panjang tumit.

Kasut ni takdelah nampak tinggi walaupun bertumit tapi lebih senang untuk berjalan dengan lebih stailista. Nak jalan laju pun boleh..ahhaa.. Kasut ni sesuai dipakai untuk semua jenis pakaian seperti skirt, seluar mahupun dress..

hai assalammualaikum

Lamb Chop Khas Untuk Birthday Si Dia - Sepatutnya masa birthday die, nad buat lamb chop sekali.sebab lamb chop ni kegemaran dia. Sebab kalau makan chop-chop ni, die mesti order Lamb hop..tapi terlupa pulak nak beli lamb chop frozen ni..hahaha..jadi nad gantilah dengan beli lasagna dekat secret recipe..tu pun salah satu makanan kegemaran dia..Lepas tu nad tetap beli Lamb Chop..yela kot-kot sesaja hari cuti nak makan simple je..dah boleh buat dekat rumah..

Lamb Chop Frozen ni nak beli dekat seorang budak perempuan yang nad kenal dekat instagram. nama dia Una..Comel je budaknya..haha..dari situ tetiba kitaorang dah rapat..sebab die yang tegur..borak punya borak tup-tup dia de cakap die buat kek, buat Lamb Chop frozen..wahh nad pun excited la..sebab memang plan nak cari lamb chop frozen. Kalau beli dekat luar, satu je dah RM10 kot..



Jadi nad beli dengan Una lamb chop ni..ade 9 slices..dia dah siap perap dan dah sediakan kuah untuk lamb chop ni..senang kan..harganya semua RM40..okla..berbaloi..masuk petia ais, insyallah boleh tahan.


Esoknya nad baru masak Lamb Chop ni untuk birthday boy..nad masak guna Periuk Goreng ajaib ni..hehee..senang dan mudah.

Dah siap Lamb Chop untuk mr mafia..sampai licin dia makan..hehee..alhamdulillah...

Kalau korang nak order korang boleh order dengan una di no 01123211021
hai assalammualaikum

Tips Mandikan Kucing - Part ni la yang paling tak suka buat dekat kucing..ahhaha..buakn senang nak mandikan kucing..yela kucing kan tak sukakan air..lainla kucing tu sukakan air memang senang nak mandikan..takpun biarkan dia mandi sendiri..tapi cuba bayangkan kalau dapat kucing yang bengis..garang..tak ke naya..habis tangan dicakornya..


Tapi kucing ni mesti kene mandikan..sebab apa?? yela..kucing ni suka guling-guling..kadang kita tak nampak..badan die berbulu..walau nampak bersih mesti pastia da kotoran..lagi-lagi kalau ada kutu..Macam Si Putih dengan Mona..badan diaorang penuh dengan kutu..sebab tu kene mandikan untuk hilangkan kutu tu..Macam Si Putih, die memang biasa dah mandi..kadang-kadang dia diam je dalam bilik air..kadang-kadang taknak jugak..sebab bukan selalu dia mandi..kucing ni mana boleh mandi selalu..hahaa..tengokla kerajinan tuannya nak mandikan putih ni bila..sebab tu kadang-kadang dia takut dengan air.

Ni la bahan-bahan yang mr mafia selalu guna untuk mandikan Si Putih dan Mona
- Baldi ( kalau mandikan dekat bilik air dalam rumah)
- Syampu kutu
- kain ( untuk lap badan dia)
- Sikat


1) Pertama sekali curah air dengan perlahan-lahan dekat kucing..jangan main sembur je..yela kucing kan takut air..kang terkejut , lepas tu cakar korang baru tau..kalau boleh start dekat badan diaorang..lepas tu gosok-gosok badan diaorang bagi tenang..tapi kalau macam Mona, kucing agresif, kadang-kadang mr mafia mintak nad tolong sekali..hehee..Untuk lagi selamat korang pakaila sarung tangan..


2) Dah gosok semua, letak syampu kutu. syampu ni jejaka mafia beli dekat kedai kucing dekat SINI. Memang khas untuk kucing yanga da kutu.. syampu pastu biarkan dalam beberapa minit..Nampak jugakla kutu tu berlari-larian..euww geli mak noo...

3) Lepas selesai syampu, basahkan balik badan dia kasi hilangkan syampu tu sampai bersih. Then boleh la lapkan kucing tu dengan kain bagi keringkan bulu dia..

4) Agak-agak dah kering boleh la sikatkan dia..bagi cantikla kekonon..kucing manja kan.

Ni semua keje mr mafia..hahaha. Semua nad tulis adalah cara kami bersihkan kucing..Nak tau lebih lanjut boleh baca dekat SINI




hai assalammualaikum

Tips Mandikan Kucing - Part ni la yang paling tak suka buat dekat kucing..ahhaha..buakn senang nak mandikan kucing..yela kucing kan tak sukakan air..lainla kucing tu sukakan air memang senang nak mandikan..takpun biarkan dia mandi sendiri..tapi cuba bayangkan kalau dapat kucing yang bengis..garang..tak ke naya..habis tangan dicakornya..


Tapi kucing ni mesti kene mandikan..sebab apa?? yela..kucing ni suka guling-guling..kadang kita tak nampak..badan die berbulu..walau nampak bersih mesti pastia da kotoran..lagi-lagi kalau ada kutu..Macam Si Putih dengan Mona..badan diaorang penuh dengan kutu..sebab tu kene mandikan untuk hilangkan kutu tu..Macam Si Putih, die memang biasa dah mandi..kadang-kadang dia diam je dalam bilik air..kadang-kadang taknak jugak..sebab bukan selalu dia mandi..kucing ni mana boleh mandi selalu..hahaa..tengokla kerajinan tuannya nak mandikan putih ni bila..sebab tu kadang-kadang dia takut dengan air.

Ni la bahan-bahan yang mr mafia selalu guna untuk mandikan Si Putih dan Mona
- Baldi ( kalau mandikan dekat bilik air dalam rumah)
- Syampu kutu
- kain ( untuk lap badan dia)
- Sikat


1) Pertama sekali curah air dengan perlahan-lahan dekat kucing..jangan main sembur je..yela kucing kan takut air..kang terkejut , lepas tu cakar korang baru tau..kalau boleh start dekat badan diaorang..lepas tu gosok-gosok badan diaorang bagi tenang..tapi kalau macam Mona, kucing agresif, kadang-kadang mr mafia mintak nad tolong sekali..hehee..Untuk lagi selamat korang pakaila sarung tangan..


2) Dah gosok semua, letak syampu kutu. syampu ni jejaka mafia beli dekat kedai kucing dekat SINI. Memang khas untuk kucing yanga da kutu.. syampu pastu biarkan dalam beberapa minit..Nampak jugakla kutu tu berlari-larian..euww geli mak noo...

3) Lepas selesai syampu, basahkan balik badan dia kasi hilangkan syampu tu sampai bersih. Then boleh la lapkan kucing tu dengan kain bagi keringkan bulu dia..

4) Agak-agak dah kering boleh la sikatkan dia..bagi cantikla kekonon..kucing manja kan.

Ni semua keje mr mafia..hahaha. Semua nad tulis adalah cara kami bersihkan kucing..Nak tau lebih lanjut boleh baca dekat SINI




hai assalammualaikum

Periuk Goreng Ajaib - Macam-macam la sekarang..periuk ajaib, pemagang ajaib..hahaha..memang ajaib sungguh naa..sekarang kalau boleh nak cari barang 5 dalam satu..hahaa..jimat sikit kan dekat dapur tu..takyah beli banyak-banyak periuk..Macam mak nad guna pemagang ajaib..tapi anaknya beli priuk goreng ajaib..hahaa..walaupun namanya periuk goreng..tapi bukan setakat goreng je..lebih daripada goreng diguna..


Ni bukan yang nad beli, tapi mr mafia yang beli..dia pantangla nampak benda-benda memasak ni..kalau boleh nak mintak isterinya masak sedap-sedap..mana tau guna priuk ajaib ni masakan pun jadi ajaib..ahhaa. Periuk Goreng ajaib ni boleh mengukus, memasak, merebus, menggoreng, menumis,memagang serta memanaskan makanan.

 Inila rupa Periuk Goreng Ajaib. Penutup periuk goreng ini boleh dipisahkan, jadi boleh dapat untuk memasak dan memagang..atau mengukus..Periuk goreng ajaib ni mudah dekendalikan kerana mempunyai tangkai tambahan.


Bahagian penutup..boleh dibuka untuk dijadikan pemanggang atau sebagainya.

Periuk yang boleh digunakan untuk memasak, megukus dan sebagainya





Inilah barang tambahan yang nad dapat. Barang untuk menggoreng, getah, tempat kukus..dan macam-macam lagi..huhuhu..

Memang mudah kerja..hehee.. 
 


hai assalammualaikum

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

Safi Balqis Cerah Sempurna Masterclass - Haritu, nad telah dijemput ke majlis Safi Balqis Masterclass bertempat di The Cooking House Bangsar. Dalam majlis ini ada dua sesi iaitu yang pertama sesi membuat puding parfe bersama seorang chef dan bengkel pengjaagaan wajah yang dilakukan oleh  duta Safi Balqis White Trilogy iaitu Haniz Zalikha dan pengurus kumpulan Safi iaiatu Puan Mahsuri. Majlis tersebut bagi mendidik wanita tentang rejim penjagaan kulit muka yang betul serta berkongsi manfaat inovasi produk kecantikan wajah dengan formulasi khusus dari buahan semulajadi.

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

Meh nad cerita sesi pertama dulu. Sesi pertama ialah sesi masakan bersama Chef Nor Zailina (Chef Lin). Dalam sesi itu Chef Lin menerangkan manfaat kecantikan kiwi dalam mencerahkan kulit dan limau gedang untuk keperluan khusus kulit berminyak dan sensitif. Chef Lin juga telah menyediakan satu hidangan khas gabungan buah kiwi dan limau gedang sebagai langkah penjagaan kecantikan.


https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio
 
 Seperti yang dikatakan chef
“Selain daripada menitik beratkan penjagaan kulit muka, serlahkan kecantikan dari dalam dengan mengutamakan pengambilan buahan dan sayuran. Contohnya, pengamalan pemakanan buah kiwi segar yang kaya dengan Vitamin C (dua kali lebih tinggi daripada lemon) mampu mencerahkan kulit dengan lembut dan selamat. Bagi yang mempunyai masalah kulit berminyak, limau gedang pula mempunyai manfaatnya tersendiri dalam mengawal pembentukan minyak”.

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

Nilah contoh Puding purfe yang Chef Lin dah buat..cantikkan dia buat..

Selesai je Chef Lin menunjukkan cara-cara buat Puding Parfe, turn kitaorang buat pulak..inilah bahan-bahannya..
 
https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

Hahaha, nampak tak adoii..dah macam mastercheff, ada masa untuk siapkan Puding Parfe ni. Memang gabra la..kalau dekat rumah memang main hentam je potong..dekat sini kene buat cantik-cantik..kene kreatif sebab akan dipilih dan menang hadiah..

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio
Tetibe Pembantu chef datang..tengok nad potong ntah ape-ape kot..hahaa..Sekali Hanis Zalikha pulak datang..adoii..lagi gabraa..

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio


Bila masa sudah tamat, masing-masing kene stop buat Puding Parfe ni dan Hanis Zalikha sebagai juri menentukan Puding parfe siapa yang paling kreatif, kemas dan tersusun. 

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

 Semua kene ketepi..hhee..dup-dup masing-masing..i tau i punya takkan terpilih sebab comot..hahaa

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

setelah meneliti,pemenangnya iala Ayue Idris..hehe..Tahniah ayue.. 

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

Selesai je sesi masakan, kami semua ke sesi kedua pula iaitu Bengkel Penjagaan wajah. dalam Sesi ini Paun Mahsuri Sulaiman menerangkan keunikan dan teknologi kecantikan Safi di dalam rangkaian Safi Balqis White Trilogy beserta cara penggunaan yang betul agar hasrat transformasi kulit cerah sempurna mampu dikecapi. 

Selaku pengurus produk rangkaian Safi, Puan Mahsuri sulaiman berkata “Dengan kombinasi formulasi teknologi inovasi kecantikan serta sains kecantikan SAFI, SAFI Balqis White Trilogy ini telah direka khas untuk seluruh jenis keperluan kulit kerana kami di keluarga SAFI percaya bahawa semua wanita berhak mendapat penjaagan wajah yang sempurna seawal usia muda remaja”.

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

Hanis Zalikha turut berkongsi rahsia kulit cerah beliau dengan memperkenalkan rutin pengamalan penjagaan kulit muka 5M Safi Balqis White Trilogy beliau iaitu "Membersih-Menyegar-Memelihara-Melembap-Menyerikan".. Menurut beliau, 5 langkah ini merupakan elemen utama bagi memastikan kulit sentiasa cerah sempurna. Biasalah Kadang-kadang produk yang kita pakai, kit amain pakai je, tapi tak tau bagaimana cara menggunakannya dan kuantitinya..

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio


Dengan nada yang bersahaja dan penuh ceria, personafikasi keayuan jenama SAFI Balqis White Trilogy- Hanis Zalikha berkata, “penjagaan kecantikan haruslah dititik beratkan luar dalam agar kulit sentiasa segar, anjal dan kurang kedutan. 5 produk asas mesti ada bersama saya semestinya Pembersih muka, Penyegar, Krim pelembap, Serum dan BB Cream daripada SAFI BALQIS White Trilogy. Selain itu, menikmati snek sihat seperti buah-buahan, serta meminum air masak yang banyak turut menjadi amalan seharian”.



SAFI Balqis White Trilogy membuka dimensi baharu kecantikan anda dengan memperkenalkan Sistem White Trilogy yang diuji secara saintifik untuk mencerah 3 lapisan epidermis kulit untuk wajah cerah sempurna seawal 3 hari. Hasil ini boleh diperolehi dengan penggunaan berterusan rangkaian Safi Balqis White Trilogy.

 Rangkaian yang diperhebat dengan kombinasi Arbutin terkenal dengan manfaat pencerahannya di dalam  produk penjagaan wajah serta teknologi Nano BioWhite yang mampu melambatkan proses pigmentasi. Ia juga turut mengurangkan kerosakan sel serta mempertingkatkan kelembapan kulit, lantas menjadikan kulit cerah bermaya melalui proses pencerahan 3 lapisan epidermis kulit. Berbeza daripada rangkaian produk kecantikan di luar yang hanya memberi tumpuan kepada lapisan luaran sahaja, SAFI BALQIS White Trilogy memberikan fokus kepada kronologi manfaat pencerahan wajah seperti berikut:
 
Pencerahan kulit yang efektif bukan sekadar pada lapisan luar malah meliputi lapisan dalam kulit wajah.Sistem White Trilogy diuji secara saintifik untuk mencerah menerusi 3 lapisan kulit* untuk hasil pencerahan yang sempurna dan selamat dalam**:

3 Minit                  - Bertindak pada lapisan luar kulit untuk memulakan proses pencerahan secara                                       semulajadi                                                       
3 Hari                   - Mula mengurangkan pembentukan melanin pada lapisan dalam kulit
3 Minggu             - Kulit menjadi cerah sempurna hasil pencerahan jauh ke dalam lapisan kulit                                                          
https://www.facebook.com/kerex.photography
credit pic : kerex studio

 Yeahhh