January 2014
hai assalammualaikum

Semestinya kalau bab makanan orang pertama yang tersenyum adalah aku..hahha..makan itu penting untuk tumbesaran aku dan penambahan berat badan aku..hahha..dan lagi best bila aku dengar restoran yang ingin dituju merupakan restoran seafood. Nad merupakan hantu seafood...ahhahha..Walaupun waktu itu kita demam, sebut je pasal makan yang menyelerakan, demam yang teruk akan menjadi kurang..hahaa..hebat tak. Hari sabtu lepas, abang nad belanja kami sekeluarga sebab dia dapat bonus sempena tahun baru cina ni. Abnag nad bawa ke satu restoran yang orang ramai cakap makanannya sedap dan memuaskan.

D'King Mee Udang Banjir dan Ikan Bakar Power di Klang Sentral, disitula tempat yang abang nad bawak. Restoran seafood yang menyediakan pelbagai menu yang menarik. Restoran ini terletak di Klang Sentral  berdekatan dengan rumah nad di Meru. Sampai je ke tempatnya nad mula mencari meja sebab malam tu penuh dengan orang bersama keluarga. Tempat yang menarik dan bersih.

Pelbagai makanan seafood disediakan di sini. Dari goreng-goreng, sup-sup semuanyer ada.

Moh ler tengok menu di atas. Tengok harga pun boleh tahan kan..hehe

Selain itu, disini ada disediakan menu mengikut set dengan harga berpatutan. Nama set-set ini sempena nama pahlawan 5 sekawan..

 Tempat memasak berada di depan nad dan open untuk pelanggan melihat dan tempat membuat air...oopss akak ni pandang pulak..hehe. Terdapat bilik solat untuk menunaikan solat.

Malam ni nad dengan keluarga hanya memesan menu utama iaiatu Mee Udang Banjir, Kuew Teow Banjir dan Nasi Goreng Seafood sahaja. Nak pesan set tengok semua orang taknak makan nasi..hohho sebab yang set tu dah biasa makan so kitaorang cubala menu yang special tu.


Semua makanan dalam bentuk mangkuk yang besar. Memang kenyang bila dapat mangkuk macam ni dengan udang yang besar. Sebab ape banjir, tengokla kuah dia,satu mangkuk penuh die bubuh. Nad order Kuew Teow Banjir Special..mesti nak special..hahhaa, serupa seperti char kuew teow. yang lain order Mee Udang Banjir. Ada juga yang order Nasi Goreng Seafood. Menu masakan seafood ni ade tiga jenis..sempoi, special dan extra special.

waktu operasi adalah seperti tertera di atas
Tempat :
Jalan Persiaran Klang Sentral 2
Klang Sentral
Meru, Klang.
(dekat jeee ngan Stesen Bas Sani Express)
hai assalammualaikum

Zamir Juara Mastercheff Malaysia Allstar - Mastercheff Malaysia Allstar nad memang jarang tengok disebakan cerita ni terlalu banyak drama dan aksi yang terlalu over bagi nad. Bila adanyer Azwan Ali dan Michael Ang dan juga Raja Azmi. Maafla ye.hehhe..NAd lebih suka tengok Masterchef Australia sebab diaorang lebih tertumpu pada makanan dan setiap jalan cerita dia kita tengok wow..macam tu. tapi semalam nad takde rancangan yang menarik dekat astro then tertekan 104. Masa tu tengok semifinal punyer..so mesti pikir malam ni last. Then tengok jela..dan yang last ni nad suka tengok sebab apa, bukan sebab die dah last tapi sebab ketekunan mereka membuat makanan appetizer, main course dan dessert. Sangat teliti, sangat menarik persembahan mereka. Ni la yang nad tunggu-tunggu.


Finalis bagi Mastercheff Malaysia Allstar ialah Zamir dan Cellina. Kedua-duanya sama hebat dalam masakan. Barisan juri yang mengadili hidangan kedua-dua peserta itu adalah Chef Johari Edrus, Chef Zubir Md Zain dan Chef Adu Amran.

Pertandingan kali ini masak di hadapan penonton dan juri akan merasanya. Pertandingan kali ini kedua-dua peserta perlu  masak untuk pembuka selera (appetizer), hidangan utama (main course) dan pencuci mulut (dessert).


Pembuka selera zamir terlah membuat main course manakala cellina telah membuat medley makanan laut


Hidangan Utama pula Zamir telah membuat Sea Bass Gone Wild manakala Cellina telah membuat Antara dua benua


Terakhir ialah dessert, Zamir telah membuat dessert yang simple diberi nama My Finale dan Cellina pula ialah Kek cokelat lava

 Setelah juri meneliti makanan dan memberi komen, akhirnya pemenang bagi Mastercheff Malaysia Allstar telah dimenangi oleh  Zamir. Peluang kedua yang diberikan tidak disia-siakan oleh peserta paling muda apabila diumumkan sebagai juara MasterChef Malaysia All Star sekali gus menumpaskan pesaingnya, Celina Khor. Zamir atau nama sebenarnya, Arshad Zamir Mohd Azmi, 21, menerima wang tunai bernilai RM55,000 yang akan disumbangkan kepada badan kebajikan Rumah Teduhan Kasih.

Zamir sebelum ini turut menyertai Masterchef Malaysia musim pertama namun sekadar berjaya menempatkan dirinya di kelompok 4 terbaik. Jutaan tahniah diucapkan kepada Zamir atas kejayaan ini. Semoga kemenangan ini menjadi pemangkin kepada Zamir untuk mencapai cita-citanya. Tahniah Zamir!!!
hai assalammualaikum

 Nad tau, nad terlambat update entry pasal Juara LAgu ke 28 ni..hahaa..sebab banyak komitmen..pergh takleh blah..walaupun lewat nad nak juga wat entry ni..hehhee. Malam pembukaan Juara Lagu yang sangat hebat apabila Shila Hamzah dan Mus May membuat persembahan. Dengan stage yang bertingkat dan screen yang mencantikkan suasana. Ramai artis telah datang menyaksikan pertandingan ini. Pengacara pada malam itu ialah AG dan Scha. Buat pertama kalai pengacara lelaki ada rambut (bak kata AG)..hahhaa..selama ni faizal je ke yang jadi hos..eden pun lupa..hehee..

Kemuncak pertarungan 12 lagu di anugerah juara lagu AJL ke-28 - See more at: http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Hafiz_Juara_Anugerah_Juara_Lagu_28.html#sthash.9WV677r1.dpuf
Kemuncak pertarungan 12 lagu yang terpilih di Anugerah Juara Lagu ke 28 menunjukkan persembahan yang menarik dan memukau para penonton. Dengan pelbagai aksi dan suara yang mengasyikkan oleh para peserta. Acara penutupan telah dimeriahkan oleh otai rock kita Amy Search, diva kita Ziana Zain dan raja dangdut iaitu M Daud Kilau..time Suara Amy dan Ziana sangat mengagumkan. Aksi M Daud Kilau menarik perhatian dengan gelekan pinggulnya..hehe..Semua ikut gelek seh. 

Tahniah buat lagu Bahagiamu Deritaku iaitu Hafiz telah dinobatkan sebagai Juara. Lagu hasil ciptaan LY dan lirik ditulis oleh Baiduri telah menambat hati juri dan memenangi wang tunai RM 35,000 beserta trofi.


Sementara itu, naib juara pula dimenangi oleh Hyper Act menerusi lagu ‘Hanya Aku'. Lagu kegemaran ku di tempat kedua dengan membawa pulang RM 15,000 beserta trofi. Pertama kali masuk pertandingan dalam Juara Lagu..rezeki katakan


Temapt ketiga pula ialah lagu 'Kalau aku kaya' yang dinyanyikan oleh Awie Rafael dan Altimet. Mereka membawa pulang RM 10,000 beserta trofi.


Juara bagi Vokal terbaik ialah Jaclyn Victor. Jaclyn telah menyanyikan lagu 'Rentakku' bersama diva-diva kita iaiatu Salamiah, Dina, Adibah Nor dan Atilia. Aura suara mereka ni la yang telah membuatkan jaclyn memenangi vokal terbaik..hahhaa..JAclyn membawa pulang RM 10,000


Persembahan terbaik pula jatuh kepada Hafiz. Dengan hanya pokok-pokok kering dan daun sahaja hafiz telah berjaya membawa pulang RM 10,000.



Tahniah kepada semua pemenang


Kemuncak pertarungan 12 lagu di anugerah juara lagu AJL ke-28 - See more at: http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Hafiz_Juara_Anugerah_Juara_Lagu_28.html#sthash.9WV677r1.dpuf

hai assalammualaikum

 Salah satu pertandingan muzik yang dinanti-nanti ramai iaitu Anugerah Juara Lagu akhirnya hampir tiba. Secara jujur, kesemua lagu yang bakal berentap di AJL28 pada 26 Januari 2014 hebat-hebat belaka. Senarai 12 buah lagu yang layak ini telah diadili oleh barisan juri profesional iaitu Azlan Abu Hassan, Aubrey Suwito, Ajai, Ad Samad, Azmeer dan Datuk Ramli M.S selaku ketua juri. AJL28 akan bersiaran secara langsung dari Stadium Putra, Bukit Jalil bermula 9.00 malam pada hari ini iaitu 26 Januari 2014. Anugerah Juara Lagu ke 28 (AJL 28) memperkenalkan ‘Game On’ sebagai konsep dan tema persembahan pada tahun ini.

Malam kemuncak Anugerah Juara Lagu 28 menyaksikan penampilan pertama pasangan hos Muzik Muzik 28, AG dan Scha Al-Yahya sebagai hos. Saksikan tayangan acara ‘Purple Carpet’ Anugerah Juara Lagu di seluruh dunia menerusi program Hip TV (TV9) di laman www.anugerahjuaralagu.com bermula seawal 7.30 malam sehingga 9 malam pada 26 Januari

 
Berikut ialah senarai lagu-lagu yang layak ke AJL28:-

1. Penglipurlara = Hazama feat The Penglipurlara
2. Takkan Terpisah = Black
3. Bahagiamu Deritaku = Hafiz
4. Aku Pelat = Salam Musik
5. In Love With You = Noh Salleh feat Aizat Amdan
6. Bosan = Stacy
7. Kalau Aku Kaya = Altimate feat Awi Rafael
8. Hanya Aku = Hyper Act
9. Tanda Tanya = Azlan And The Typewriter
10. Sahabat = Najwa Latif feat Sleeq feat Syamkamarul
11. Ikut Rentakku = Jaclyn Victor
12. Kau Yang Terindah = Alyah



Agak-agak siapa juaranya ye..adakah hafiz..huhuhu..nantikan..
hai assalammualaikum..

Tahun baru ni, dunia baru, semua baru..eh yeke..hahhaa..takdela..sama je...cuma lagi beberapa bulan je bakal menempuh dunia baru..keje pulak semakin menimbun..alhamdulillah dah jumpa pengganti tempat kerja ku nanti. Baca kat facebook, semua tengah demam, yela cuaca sejuk yang disebabkan angin taufan di cina, dan cuaca panas berselang seli menyebabkan ramai tak sihat. Macam tu jugak nad. Baru kene jumaat petang tu, tapi gigihkan juga pergi ke event di ofis. Balik dari event demam terus melarat. Tido siap pakai baju sejuk dan stokin.



Hari sabtu ku habiskan masa dengan tido. Badan sangat tak larat. Yela orang dah lama tak demam tiba-tiba demam, macam mana korang rasa. Nad tak on9, tak tengok tv, rasa malas nak semua tu. Tido dari pagi sampai ke petang..oh my teruknya ko nad..hehhe..Petang tu mak kejutkan ajak p klinik. Laratkan diri bangun untuk ke klinik...malam tu siap pakai cool fever..ala yang dekat iklan letak dekat dahi tu, tapi untuk org dewasa punyer.. Alhamdulillah sekarang semakin kurang. Lagi empat hari nak cuti raya cina...ada plan tak..hehe..
hai assalammualaikum

Kenapa Saya Berblog? - Kebanyakan kita akan mempunyai satu diari untuk kita menceritakan pengalaman manis dan pahit dalam diri kita. Kalau dulu diari yang ditulis adalah dalam bentuk buku. Nad masih teringatkan lagi, kalau nad ada benda yang tak puas hati, nad akan tulis dekat buku. Luahkan semua dalam buku tu. Sejak munculnya teknologi yang canggih ni, diari boleh ditulis dalam bentuk blog sama ada ingin dikongsikan bersama orang lain atau privasi. 

Ape itu blog? Blog ialah jurnal online yang digunakan untuk menyatakan pendapat peribadi atau penulisan mengenai sesuatu perkara dan dikemaskini setiap hari atau mengikut blogger tersebut. Apa itu blogger? Blogger ialah orang yang menulis blog tersebut. Blog telah mendapat sambutan oleh semua orang dan tanpa kita sedar kebanyakan orang disekeliling kita adalah blogger. 

Cepat masa berlalu, sudah 3 tahun nad menjadi seorang blogger. Permulaan menjadi blogger adalah disebabkan nad suka menulis status di facebook setiap hari sebab nak menceritakan semua benda yang terjadi, namun ade insan yang bernama En Kerex menyuruh nad membuat blog. Permulaa menjadi blogger memang zero pasal blog, then mula berjinak dalam blogging dan join contest. Entry pertama nad dalam blog MAK AYAH SYG MEREKA



Kenapa nad berblog?

Kongsi cerita
Punca nad berblog sebab suka bercerita tentang kehidupan, apa yang nad nampak, nad buat dan nad dengar. Nad tak tetapkan niche dalam blog. Kehidupan nad, nad akan kongsikan kepada semua. Memang bagus kalau letakkan niche dalam blog, tapi bagi nad, blog adalah diari tentang kehidupan nad. Tentang perkara manis dan pahit, tentang keluarga, tentang kawan dan masa depan nanti..hoho..masa depan ape ye..masa depan menjadi isteri dan ibu maybe..hahaha

Meluahkan perasaan
Masalah yang berlaku dalam diri pasti akan membuatkan diri kita tekanan kan. Sesetengah orang malu nak bercerita dan meluahkan perasaan kepada seseorang. Jadi dengan adanya blog, nad rasa lega bila dapat menaip apa yang kita rasa. Kita dapat dengar pendapat orang lain, dan rasa lega bila ada yang bagi nasihat dan pandangan. Walaupun kadang-kadang entry kita meluahkan perasaan itu masih tersirat maksudnya tak cakap yang bukan-bukan la dalam blog sampai mengaibkan orang lain.

Kenangan takkan hilang
Mungkin kita boleh ingat perkara harini dan semalam, namun perkara sebulan atau setahun lalu macama mana? Dengan adanya blog nad boleh menceritakan setiap perkara yang berlaku dalam diri. Kadang-kadang nad sendiri baca kenangan yang menarik apa yang berlaku tahun lepas. Ada juga kenagan tak menarik tapi rasa nak simpan (draft)..hahhaa..bila baca balik rasa macam tak percaya nad dah tulis cerita sebanyak ni..hahaa..

Minat
Menulis blog atau diari memang satu benda yang nad minat. Minat untuk menaip satu cerita untuk dikongsi kepada semua. Cerita yang disampaikan dalam blog nad adalah cerita yang simple dengan ayat yang sempoi. Blog memberi ruang nafas yang baru kepada nad untuk lebih berusaha dalam penulisan.

Kongsi Ilmu
Mungkin blog nad takde best mana pun, hanya kisah kehidupan nad, tapi ilmu yang kita dapat kita akan kongsikan kepada pembaca. Itu bestnyer berblog, ada benda yang kita tak tau tapi kita dapat ilmu daripada orang lain.

Mencari kenalan baru
Bertambahla kenalan nad dalam dunia maya ni..hehe..  Jadi blogger boleh tambah kawan. Followers2 dekat blog kita kebanyakannya strangers kan. Macam nad ni, pemalu + tak ramah sangat orangnya, rasa segan lak nak ramah mesra serata alam. Bukan daku tidak sudi menghulurkan salam perkenalan, tetapi diriku ini pemalu actually. Hehe..selain dekat blog kita juga boleh tambah kenalan dekat facebook..sekarang semua pakai facebook..dari situ boleh jadi rapat..alhamdulilllah..nad dah temui kawan yang boleh memahami nad..thanks blogger tu..hehe..dan terima kasih kepada bloggers yang sudi nak berkenal-kenalan dengan nad..

Pendapatan sampingan
Selain itu nad membuat blog sebab ingin mendapatkan pendapatan sampingan. Sekarang ni nad hanya menggunakan nuffnang. Selain daripada itu nad belum cuba lagi..hehe..yela blog tak femes mana, mana ada lagi nak dapat duit dari iklan-iklan ni semua.hehe..



ok..daaaa..





hai assalammualaikum

 Siapa layan Maharajalawak Mega 2014 ni. Kalau korang ingat time tema tv show. Semua peserta perlu membuat aksi seperti di dalam tv. Dan satu kumpulan ni yang wujud dari program realiti bintang mencari bintang iiatu kumpulan bocey telah menarik perhatian nad dengan lawak dia yang best. Masa tema tv show diaorang ade buat seperti Macam-macam Aznil, dan masa ni lah si acey telah menyanyikan lagu Siti Nurhaliza tapi telah diubahsuai sedikit..hehhe.. Siapa tak kenal dengan Siti Nurhaliza..cantik menawan ko memang debom..suara lunak dari dulu sampai sekarang. Memang boleh dicakap diva la...moh ler layan lagu ni.



Pelangi..
Terlihat tika adanya
Titisan hujan begitu resam alam
Perlu ada kepelbagaian
Cabaran dan dugaan
Membuat hidup lebih indah

Di sekelilingmu ada dinding dinding 
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut - laut 
Yang menghampari dan merintangi

Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Kau harunginya

Umpama 
Purnama jingga
Cantiknya.. di langit senja
Warnanya yang tercipta dari debu zarah udara
Mengajar hidup kita ragam tak menghasil yang indah

Di sekelilingmu ada dinding - dinding 
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut - laut 
Yang menghampari dan merintangi

Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Mengharunginya

Tiada yang mustahil di dunia
Segalanya mampu ditawan 
Sejauh mana kemahuan
Demi ke sana 

Di sekelilingmu ada dinding - dinding 
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut - laut 
Yang menghampari dan merintangi

Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Mengharunginya 
hai assalammualaikum

Boleh Mati Makan Mee Segera - Masa waktu study dulu, malas nak pegi cafe atau waktu malam dah terlalu lapar, pilihan utama bagi pelajar ialah mee segera. Ia merupakan makanan wajib yang perlu ada dalam bilik. Ialah mana taknya makanan mee segera merupakan makanan yang senang di masaka dan cepat untuk disediakan. Sekarang kalau tinggal rumah bujang pun mee segera mesti wajib ada di dalam rumah. Orang cakap jimat dari segi kewangan.



Tetapi, terdapat pelbagai desas-desus yang mengatakan mi segera boleh menyebabkan kita mati akibat kanser dan juga mati dalam tidur akibat masalah penghadaman (bangungot dalam bahasa Filipina). Mee segera dikatakan terdapat selaput lilin yang bleh menyebabkan kematian. Selaput yang timbul selepas direndam dengan air mendidih merupakan kanji.

Selain itu, jika selaput lilin wujud dalam mi segera, ia tidak akan mengakibatkan kematian. Kenapa? Setelah makanan memasuki perut manusia, ia akan dicerna dan serta dihadam oleh perut kita. Masalah kesihatan mungkin timbul akibat kandungan selaput lilin yang banyak jika seseorang itu mempunyai masalah kesihatan. Namun begitu, mi segera masih mengandungi MSG (Monosodium glutamate) yang tidak elok untuk kesihatan. Oleh itu, jangan pula makan mi segera tiap-tiap hari. Makan sekali sekala ok..hehe
hai assalammualaikum



acara penyatuan Linda dan suami telah dibuat secara tertutup, penyampai Surai FM itu baru-baru ini telah berkongsi potret hari bahagianya buat tatapan umum. memperlihatkan detik-detik penting dan bahagia Linda Onn saat sebelum dan selepas bergelar pasangan hidup buat jejaka serupa seperti wajah produser dan pelakon hebat, Hans Isaac tersebut yang dikatakan kerabat raja dari negeri di selatan. Linda Onn, 36, yang telah menjadi isteri yang sah kepada, Ungku Azhar Ungku Muhammad Maznan, 34

 Linda telah selamat bernikah selepas waktu Asar, 27 Disember lalu di kediaman mewah Linda di Setiahills, Bukit Indah, Ampang, Kuala Lumpur. Majlis pernikahan ini diadakan secara tertutup tanpa kehadiran pihak media melainkan media yang rapat dengannya serta sanak-saudara. Pihak media yang hadir juga tidak dibenarkan merakam sebarang visual berbentuk foto mahupun video.

Linda atau nama sebenar Rozlindah Onn, 36, yang hanya diwakili ahli keluarga juga pengarah filem, Razif Rashid berkata, penyampai Suria FM itu tidak bersedia berkongsi butiran majlis kerana sibuk melayan sanak-saudara. Usahawan berjaya yang terkenal dengan Nasi Ayam itu dikatakan mahu berlaku adil kepada semua tentang foto hari bahagianya itu.

Tahniah kepada Linda Onn. Semoga bahagia sehingga ke jannah.
hai assalammualaikum

 

Huntungla kalau Mark suka dia, sampai bile-bile dia boleh like facebook tanpa berhenti..hahaa..huntung-huntung dapat kawin dengan Mark..hahhaa..cikgu ni..p study sana..nanti nak ngajar anak murid main like-like jugak erk..ahaha..nad akan balas balik selepas kembali stabil..hahaha..




hai assalammualaikum

Tengok, Pegang Sedut - Dah lama nad ngidam, dah lama juga tak dapat. Setelah memujuk orang tersayang akhirnya dapat jugak. Sedap, nikmat dan ermmm..hahaha.Benda yang dingidam dah dapat, kegembiraan terasa. Korang taukan macam mana benda yang kita nak tapi tak dapat-dapat dan akhirnya dapat..Tajuk entry panas kali ni, panas sepanas-panasnyer..poyo je kan..apa korang pikir hah..jangan macam-macam, blog eden suci dalam debu tau. Tiada unsur-unsur porno di dalam ini. Habis kene ban nanti kan. Ni cerita bukan cerita suami isteri, bukan cerita dalam bilik..hahaa.. ini cerita pasal makanan. Bukan aku je tapi si bulat turut mengacau makanan aku itu..Makanan ape ye..ermm

Mula-mula die tengok dari jauh, bercengkerang je makanan ni..dalam hati dia. Sedap ke tidak. Si bulat ni memang kuat makan. Semua jenis makanan die melantak


Lepastu die pegang. Dia rasa keras.


Last sekali die sedutla..haha..bukan sedut pun..dia hisap-hisap. hahhaa..Lepastu die suh makciknya (nadla) sedutkan untuk dia..sebab benda tu tak keluar..Makciknyer taknak buat die ngamuk..hahaa..layankan jele..
hai assalammualaikum



Maulidur Rasul berasal dari perkataan Arab (kelahiran Rasul) di mana ia merupakan hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala (S.W.T).

Apabila ditanya siapakah yang disifatkan sebagai tokoh agung yang berpengaruh dalam sejarah peradaban manusia. Sesetengah bagi kita memilih golongan pemimpin politik atau ketua negara, atau mungkin seorang saintis dan mungkin juga sasterawan malah artis sebagai tokoh yang layak diberikan gelaran sedemikian.Bagi seorang Muslim, tidak dapat kita tolak kenyataan bahawa tiada tokoh yang paling berpengaruh dalam sejarah perkembangan manusia dulu, kini dan masa hadapan melainkan seorang yang bernama Muhammad bin Abdullah, seorang Rasul dan kekasih pilihan Allah S.W.T.


 Kehadiran Rasulullah S.A.W dengan risalah Islam, nilai-nilai keberanian serta kekuatan mengingat diangkat menjadi salah satu sifat yang mulia dan dibersihkan daripada kekotoran kepada kemurnian dan kesucian jiwa. Jiwa-jiwa mereka telah disatukan. Kelahiran Rasulullah di bumi Mekah adalah satu nikmat dan rahmat Allah s.w.t. dalam menyucikan Kaabah daripada amalan penyembahan berhala. Kaabah yang terletak di tengah-tengah garis bumi seolah-olah seperti sebatang lilin yang diletakkan di tengah-tengah bilik dan cahayanya menerangi segenap penjuru bilik tersebut. Perpaduan begitulah diibaratkan kepada Rasulullah S.A.W, baginda adalah cahaya kebenaran yang menerangi segenap penjuru alam ini dengan kebenaran Islam melalui bimbingan Al-Quran dan sunnah dan meletakkan Kaabah kembali sebagai titik perpaduan umat untuk menyembah Allah yang satu.

 Kelahiran dan kewafatan Rasulullah telah memberi kesan yang sangat besar ke atas perkembangan Islam. Baik Muslim dan bukan Islam turut mengakui ketokohan baginda dalam membimbing kehidupan manusia



Assalamualaikum


Mini GA Bookmark Limited Edition By Emas Putih di anjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Zara Nurhaidah dan Iluvtour. Siapa yang nak join sila tekan banner di atas :)


Syarat Wajib
(a) Follow Blog


(b) Like Fanpage

(c) Like Gambar --> LIKE
(d) Follow Instagram --> @emasputih90 *kalau ada*

done..jom join semua..

hai assalammualaikum

Tips Elak Berbelanja Lebih - Semalam nad ade buat entry berkenan kenapa suka berbelanja. Sekarang nad nak bagi tips untuk mengelakkan berbelanja lebih. Ini yang nad selalu buat untuk mengelakkan perbelanjaan yang melampau. Namun tahukah anda cara yang bijak ketika berbelanja agar tidak 'terbabas' setiap bulan?



Buat senarai
Berlaku pembaziran disebabkan ramai yang berbelanja atau membeli barang yang tidak diperlukan. Bagi mengelakkan perkara itu berlaku, senaraikan barang-barang keperluan yang penting sahaja untuk dibeli. Jadi dengan adanya senarai itu, kita boleh mengelak daripada membeli barang-barang yang bukan menjadi keutamaan, sekaligus mengelakkan pembelanjaan yang lebih.

Bajet
Ada pepatah berkata, "berbelanja itu biarlah mengikut kemampuan kita." Jadi janganlah terlalu mengikut nafsu dan perasaan ketika membeli-belah tanpa bajet yang ditetapkan, lebih-lebih lagi ketika jualan murah. Memang semua akan tersenyum lebar bila dengar jualan murah. Kalau murah pun beli barang yang banyak tanpa kita sedar kita telah berbelanja lebih. Rancang perbelanjaan dan lakukan penyelidikan khusus agar kita tidak membeli lebih daripada apa yang anda mampu.

Konsep Gaji-Simpan-Belanja
Gunakan konsep GAJI - SIMPAN - BELANJA bukannya seperti lazim yang anda lakukan iaitu GAJI -BELANJA - SIMPAN. Bagi yang sudah bekerja dapat gaji setiap bulan. Dapat je gaji dalam pemikiran dah set nak beli itu nak beli ini. Ramai dikalangan kita yang selalunya akan berbelanja dahulu sebelum menyimpan atau pun lebih parah akan menyimpan jika ada lebihan wang gaji. Disinilah kesilapan yang terus dilakukan sehinggakan apa yang dibelanjakan melebihi keperluan sebenar ( kehendak melebihi keperluan semasa ). Jadi mulai sekarang, dapat gaji masuk dalam bank separuh, separuh lagi boleh guna. Penat-penat kita bekerja duit habis macam tu je. Tak rasa menyesal ke..hehhe

Bayar Secara Tunai
Benda Paling penting semasa berbelanja. Kalau nak pergi membeli-belah seeloknya bayar menggunakan wang tunai kerana ia akan membuat kita yang suka bershopping ni lebih berhati-hati. Ia akan membuat kita lebih mementingkan barang keperluan, malah dorongan untuk berbelanja juga tidak wujud sekiranya bajet sudah dibuat lebih awal. Membeli secara tunai juga mengajar kita lebih sayang menggunakan duit dan juga mengelak daripada berhutang kad kredit. Bila pikir duit tunai mengalir macam air, mesti korang akan rasa lebih beringat untuk berbelanja. Ingat! Ada yang muflis gara-gara berbelanja tanpa had menggunakan kad kredit.

Melakukan Kerja Berfaedah
Cara paling senang untuk kita mengelakkan dari terus berbelanja secara boros adalah sentiasa mengisi masa lapang dengan melakukan kerja yang berfaedah dalam bermaksud melakukan kerja rumah itu satu daripada kerja berfaedah maka lakukanlah tanpa jemu. Atau melakukan aktiviti bersama kawan atau keluarga. Cara ini dapat menghindarkan diri kita daripada pergi ke pusat-pusat membeli belah dan menghabiskan masa dan wang ringgit tanpa hala tuju. Ramai orang yang ketagih membeli belah di pasar raya mengakui bahawa kelemahan ini antara penyebab mereka gemar menghabiskan masa dan wang ringgit disana.


hai assalammualaikum

Sebab-Sebab Kenapa Suka Berbelanja - Bila pergi shopping complex, nampak benda cantik dan murah nad mesti beli. Macam manala duit tak terbang cepat kan. Itulah perempuan, tapi sekarang kene control, kalau tak lari badget. Bershopping, berbelanja merupakan satu aktiviti yang paling digemari oleh semua terutama sekali wanita. Wanita dan shopping memang tidak boleh dipisahkan disebabkan mata wanita pantang bila ternampak benda yang cantik. Lelaki pun tidak terkecuali bagi yang memengtingkan keterampilan yang menarik. Sampai satu tahap mereka akan menjadi shopaholic. Apa itu shopaholic?. Shopaholic adalah satu istilah yang digunakan untuk menggambarkan individu yang menganggap diri mereka sebagai ketagih membeli-belah. Senang cerita gilakan shoping.




Apakah sebab-sebab shopaholic ini terjadi?

Kepuasan
Wanita  rela menghabiskan wang dalam jumlah yang banyak hanya demi memuaskan diri sendiri dengan barang-barang belanjaan yang dibelinya. Sesetengah wanita akan berasa puas apabila dapat memiliki seseuatu benda yang orang lain tiada. Hal ini kerana apabila mereka mengetahui bahawa terdapat satu brand yang terbaru dan kepuasan untuk berbelanja semkin meningkat.

Keinginan dan kehendak
Keinginan dan kehendak seseorang wanita sangat tinggi. Bagi wanita keperluan yang mereka inginkan perlulah sempurna seperti bahan alat mekap, bahan mandi, pakaian dan sebagainya. Sekiranya tidak lengkap, menyebabkan sesuatu benda yang dilakukan seperti tidak sempurna.

Hilangkan stress
Wanita berbelanja disebabkan ingin menghilangkan stress yang terjadi dalam diri mereka. Bila mereka bershopping, mereka akan lupa akan tekanan yang ada dalam diri kerana dengan bershopping mereka hanya fokus benda yang mereka akan beli dan pilih. Dengan bershopping, wanita akan lebih gembira dan enjoy dengan suasana complex yang bermacam-macam kedai dan ragam orang.

Mereka Menikmatinya
Ketika kaum wanita memiliki wang dan waktu yang lebih, dapat dipastikan mereka akan pergi ke salah satu shopping complex dan berbelanja barang-barang yang dinginkan. Mereka menikmatinya tanpa alasan dan  seolah-olah mereka jatuh cinta dengan kebiasaan berbelanja tersebut. Semasa bershopping mereka akan menikmati setiap saat sambil meneliti barang tersebut dengan betul. lagi-lagi tang harga juga..hehe

Salah satu cerita yang nad tengok berkenaan shopaholic..Cerita yang mengisahkan wanita ini suka bershopping. Nad suka tengok cerita ni sebab endingnyer die rela melepaskan semua barang yang dibeli dan bertemu jejaka kacak..wuuu..



Rebecca Bloomwood (Isla Fisher ) adalah penagih membeli-belah yang tinggal dengan kawan yang terbaik Suze ( Krysten Ritter ). Dia bekerja sebagai seorang wartawan untuk majalah berkebun tetapi impian menyertai majalah fesyen Alette . Dalam perjalanan ke temu bual dengan Alette , dia membeli selendang hijau. Pada Petang itu dia dan rakan serumah mabuk dan menulis surat kepada Alette tetapi surat itu telah tertukar alamat. Surat itu dihantar kepada company " Successful Saving ". Dia diterima bekerja dan ini memberikan beliau idea untuk ruangan , yang dia menulis di bawah nama " Gadis dalam Scarf Hijau" . Rebecca telah menghadiri mesyuarat orang-orang yang shopaholic juga. Rebecca telah berhutang banyak duit dan ahli-ahli shopaholic membantu Rebecca menjual pakaian-pakaianya untuk melangsaikan huntangnya. Apa yangterjadi seterusnya. Saksikanlah sendiri..hehe



 
hai assalammualaikum

Maharaja Lawak Mega merupakan sebuah program realiti terbitan Astro yang menggabungkan hampir kesemua pelawak veteran dan pelawak baru dari Malaysia, Singapura dan Indonesia untuk melahirkan seorang pelawak serba boleh serta menjadikan rancangan ini sebagai platform untuk memperkembangkan jenaka mereka ke tahap yang lebih tinggi dan Dato' AC Mizal kekal sebagai pengacara. Mereka akan diadili oleh 4 orang juri tetap yang akan memberikan kritikan serta pandangan positif terhadap peserta Maharaja Lawak Mega 2013 kali ini. 

Antara juri yang di undang adalah pelakon cantik Nora Danish, penyanyi rap Singapura iaitu Sheikh Haikel, Pengarah Filem terkenal iaitu Datuk Yusof Haslam dan pelakon serta pengacara terkenal Indonesia iaitu Luna Maya. Penampilan empat orang juri ini pasti akan menghangatkan lagi Maharaja Lawak Mega 2013 di mana setiap antara mereka mempunyai peranan berbeza dari segi bidang seni, namun ia tetap aliran yang sama dan ia mampu meningkatkan lagi mutu persembahan dengan peserta dapat menerima kritikan mahupun pendapat bernas dari Juri. Kesemua juri Maharaja Lawak Mega 2013  juga mempunyai pilihan untuk memilih siapakah yang layak bergelar juara Maharaja Lawak Mega 2013 selain daripada hasil undian SMS.

 Luna Maya iaitu Pelakon dan pengacara terkenal Indonesia. Beliau yang sudah berpengalaman di dalam bidang seni ini pasti akan mencari pemenang yang layak untuk bergelar Juara Maharaja Lawak Mega 2013.  Antara banyak-banyak juri, Luna Maya merupakan juri yang paling sporting disebabkan die sentiasa membuat reaksi yang melucukan dan melayan sahaja apa yang peserta lakukan seperti sewaktu tema klasik part nabil dan banyak lagi la.

Gayanya yang menghiburkan, percakapan nyer dalam bahasa Indonesia yang kadangkala tak paham apa yang cuba disampaikan, dan bersifat terbuka tanpa segan silu untuk membuat aksi. Ape yang best tentang Luna ialah dia jujur dalam memberi pendapat dan pandangan serta bintang yang diberikan kepada peserta. Yela bila nad tengok Luna ni, kalau dia tak suka dia akan bagi sikit bintang, bila dia suka dan peserta memang betul-betul buat lawak dia bagi banyak bintang. Takdela macam juri lain, ade yang kesian bagi empat bintang, ada yang tak best tapi dikata best pastu kesian bagi empat bintang. Kalau nak jadi juri kene la jujur, supaya peserta lebih bersungguh-sungguh untuk membuat persembahan bagi menarik penonton untuk ketawa.


*** peliknyer kan, time sapa terkeluar sebenanrnyer tengok undian atau macam mana erk..contoh macam malam ni, undian wala tempat ke empat, yang akhir ialah comey, tapi kenapa malam ni wala terkeluar erk..macam mana diaorang terpilih sape terkeluar..pelik..pelik.. ***

hai assalammualaikum



30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM | Wajib Baca !!! | Kalau anak tanya, orang pertama cipta telefon? Kita akan boleh jawab Alexander Graham Bell.. Org pertama tulis bismillah ?????? Anak kalau tanya susah nak jawab.. So simpan nota perkongsian dari ni..

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS. 

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.
hai assalammualaikum

Selalu sahaja kita menyebut sesuatu yang dianggap sebutan moden pada masa kini, namun jangan anda lupa bahawa dengan sebutan pun kita boleh mendapat pahala. Apa kata kita menukar sesuatu sebutan itu dengan lebih baik dan lebih lembut. Renung-renungkan dan selamat beramal.

cc : liyana hamid

hai assalammulaikum


Tadi siang aku baca status die Mark Zuckerberg dah tak bagi die menembak..tup-tup malam ni die sambung balik dan aku salah seorang yang kene tembak..memang die ni pantang betul jumpa perkataan like agaknya..hahaha..takpela..dengan like pun dapat mengeratkan silaturrahim antara kita kan. Sekurang-kurangnyer kita tau die masih friend lagi ngan kita dan tak lupakan kita..hehhe..Masih belum berkesempatan nak jumpa die lagi..hehe..In Shaa Allah umur panjang bertemula kami..hehe..

habis semua kawan facebook kene tembak..hahaa..penuh notification..


hai assalammualaikum

Pengantin ni dah habis berhoneymoon kot..hehhee..Pengantin baru yang nad pernah cerita dekat sini. Seorang blogger dan baru sahaja melangsungkan perkahwinannya pada 8hb Dec 2013. Nad kenal dengan kira masa dekat event majlis berbuka puasa bersama blogger di Shah Alam. Dari situ persahabtan terjalin sampai ke hari ini. Semoga Kira dengan pasangannya bahagia sampai bila-bila. Mesti best kan kehidupan lepas berkahwin..hehe.. best-best pun tanggungjawab kene ingat erk...huhu..masak untuk suami..layan suami..walaweh..ok dah stop..hahhaha..


bom jangan tak bom.



hai assalammualaikum

Kes Buli Di Tempat keje - “Saya selalu dibebankan dengan kerja-kerja rumit dan berat oleh pekerja lain. Walaupun ada rakan lain di pejabat lain yang mempunyai tanggungjawab sama, sayalah yang selalu dijadikan ‘mangsa’"..Pernah tak korang rasa seperti dibuli oleh rakan sekerja mahupun bos tempat kamu bekerja? Seperti dibebani dengan kerja yang bukan menjadi tanggungjawab kita. Kalau sekali, mungkin diaorang terdesak dan sangat memerlukan pertolongan kamu. Tapi kalau hampir setiap hari?..

Kes buli bukan sahaja di persekolahan malah masuk ke alam kerja pun masih ada lagi kes buli ni. Nasib ni terjadi dekat nad masa mula-mula kerja, bukan nad sahaja malah ade sorang blogger ni juga turut terkena, blogger didiey. Mungkin kita ni pekerja baru , senior sepatutnya membantu dengan memberi tunjuk ajar tetapi sebaliknya yang berlaku, mereka meninggalkan terus beban kerja yang kita belum pelajari untuk dihabiskan sendiri. Ini adalah pertama kali nad bekerja  di bahagian pejabat selepas habis belajar dan masa mula-mula masuk kerja nad pikir apa yang dilakukan senior adalah untuk mengajar, untuk nad menambah pengalaman dalam pekerjaan. Tapi korang cuba bayangkan kalau benda dekat dengan die pun kita yang jauh disuruh ambik. Benda yang boleh die lakukan tapi suruh kita buat..malampau kan.

Bila dibuli ni nad rasa kehidupan pekerjaan menjadi sangat buruk. Nad rasa kehilangan segala keyakinan diri, merasa sakit hati dan tertekan untuk melakukan sesuatu kerja. Setiap hari terasa malas untuk ke pejabat dan takut untuk menghadapi persekitaran yang tidak menyenangkan.Cuba bayangkan, syarikat kecil, pekerja bahagian pejabat hanya berapa orang je, dan semua kerja terletak dekat bahu kita..memang perit. Melakukan kesalahan adalah sifat lumrah manusia.Manusia bukan sempurna pun. Kadang-kadang baru buat kesalahan sikit, mulut dah bising pung pang pung pang. 

Sejak beberpa bulan nad bekerja ni nad berubah sedikit.. 

lebih bersikap tegas
Nad lebih bersikap tegas dengan orang tapi angan sampai kita terlibat dalam masalah. Untuk kali pertama, nad mungkin boleh bagi muka. Tetapi untuk yang seterusnya, bagi sahaja alasan nad pun banyak kerja. 

relaks dan cool
 Kedua, nad sentiasa  relaks dan cool dalam apa jua sekalipun, kalau tak cool apa lagi nangis la sepuasnya..hohoho..kalau rasa tak puas hati nad mengadu dekat jejaka mafia..hahha

endah tak endah
 Sekarang nad lebih bersikap endah tak endah je dengan senior tu  kalau senior tu minta banyak perkara yang tidak berkenaan dengan kerja. Kalau senior tu suruh mintak tolong, kalau nad ada kelapangan nad tolongla, kadang-kadang nad pikir dapat tahu semua pun bagus juga tapi jangan sampai memeningkan kepala kita sudah. 

Memang sekarang semua kerja nad kene buat, dari angkat call, kene buat delivery order, invoice untuk customer, kene jaga hati orang. Sabar jela.Walaupun syarikat nad banyak aktiviti, tapi bahagian kerja, penin-penin. Sampai banyak bintang keluar kat kepala..hohoho..Semua benda banyak pengajarannya. Nad dah belajar sesuatu dari sini. Setiap pengajaran dijadikan iktibar.