hai assalammualaikum

Tips Percutian : Barang Yang wajib Dibawa Semasa Bercuti - Hari sabtu lepas nad dengan keluarga pergi bercuti ke Port Dickson. Perkara Paling tak lemah sekali ialah packing barang..hahhaa.. Kalau boleh nak bawak satu almari..senang, takyah masuk beg..hahaha..Kalau la almari kau tu ajaib nad oii..boleh terlipat menjadi beg..Nak taknak kene packing jugak.


Ok, percutian nad kali ni cuma dua hari satu malam je. Tapi nak bawak baju macam seminggu..hahhaa..tak ke poyo..Biasalah perempuan..nak bawk macam-macam..Barang perempuan la paling banyak berbanding lelaki..kalau dulu nad sorang je, sekarang dah berdua..kene packing untuk dua orang..Jadi pertama sekali korang kene la buat list dulu apa yang wajib dibawa sahaja. Yang tak wajib tu takyahla..kang memberatkan beg je..


Lepas tu sediakan berapa beg korang nak bawak. Selalu orang guna beg travel, tapi nad takde beg tu..dua beg ni je yang nad bawak..Beg ni nad guna sejak study lagi..sayangnya kau..tak musnah lagi..haha..dah musnah kang baru beli baru..Bila bawak behg macam ni kene pandai-pandai kemas biar banyak ruang.

Pertama sekali benda yang wajib ialah baju. Wajib sangat kau..kalau takde baju takkan nak bogel pulak kan..hhaha..kalau dua hari satu malam bawak jela sikit baju..kalau banyak hari tu bawak lebih baju..Kalau macam perempuan ni dengan tudungnya, dengan inner ke..haishh macam-macam kan..hehee

Kedua benda wajib ialah alatan makeup..hhahha..almaklumla perempuan..kalau takde alatan makeup tak sah..nak mandi pun nak lelawa..hahhaha...sediakan dalam satu bekas..Jadi takdela kelam kabut mana kau campak pastu nak tercari lagi. Mana tau berjalan kan, mestilah nak berbedak, bereyeliner kann..Lain macam sikat rambut, deodorant..Penting sekali sunblock..hitam jugak badan korang nanti kalau tak guna sunblock..wajib bawak..


Ketiga Alatan Mandi..Sesetengah hotel akan sediakan alatan mandi, tapi kalau rasa tak sesuai dengan badan , better bawak sendiri punya. Kalau pergi berdua okla..kalau pergi beramai..takut tak cukup..Jadi bawak jela sendirian berhad punya. Paling Utama ialah tuala mandi...Altan mandi seperti syampu, pencuci muka, pencuci badan.


Keempat, Cermin mata..bukan nak bergaya macam mak datin ok..tapi sebab cuaca terlalu panas, jadi cermin mata digalakkan bawak..senang nak jalan tanpa kenyit-kenyit mata..Tengok cuaca jugak..kalau panas baru nad pakai..heehehe..

Kelima, kasut atau selipar. Kalau bercuti di tepi pantai mesti sediakan selipar khas untuk ke pantai.. Yela kalau kau campur kan..mesti tak selesa pakai sebab dekat pantai berpasir, Jadi bawak selipar jepun je ke pantai..takpun selipar getah..kalau nak pergi berjalan simpan satu sandal cantik..

Last but not least, plastik beg..sebab apa..yela baju kau dah basah mesti kau nak bawak balik baju tu kan..takkan nak simpan dalam beg cantik kan..jadi bawak beg palstik untuk baju basah tu..takdelah bercampur dengan baju lain. Itu pentingnya beg plastik ni. Kalau bolehbawak lebih..kalau rasa tak bawak tu, kat luar nanti korang belila barang ape-ape , hah pastu guna beg plastik tu..hehhhe..


Hah Rasa tu je kot..ni la rupanya lepas mengemas baju..adoiii..letih..

Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. pergi dua hari satu malam..tak perlu banyak-banyak lisa..lainla..bermalam-malam..heeheh

    ReplyDelete
  2. Boleh bawak makanan kudap2 jugak :D hihi.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  3. lepas musnah beg purple tu beli beg hiking ek.. senang mudah n cepat :)

    erm.. terguna ayat musnah la plak. hehe

    ReplyDelete
  4. amanina..hehhe..pun boleh...

    hana hadi..hhahaha..tu la..selagi boleh guna kita guna..kalau dah musnah hancur lebur baru cari lain

    ReplyDelete
  5. Bagus... travel light.. senang tak complicated :D

    Agak2 kalau travel lama sket jugak ke bawa barang .. :P

    ReplyDelete
  6. rasanya mcam bnyak lagi yang kena bwak . huhuu

    ReplyDelete
  7. Org pempuan selalu takut kalau tertinggap barang..kan? Mak anak 3 macam ai.. mmg kena bawak beg besar kalau g mana mana..hihi

    ReplyDelete