April 2013
hai assalammualaikum..

apa khabar korang semua...harap-harap sihat-sihat belaka..ade masa lapang ni, nad nak buat entry kejap...huish penat pun tak hilang lagi..blog taknak terabai..blogwalking pun baru sikit...kesian my blog and my blogger friend..masa amat mencemnburui nad lor..line broadband pun dengki semcam je..hahaha..haishh banyak jugak yang dengki dengan nad..hhahha..bukan retis pun nak dengki-dengki..yang penting nad punya keje dah setel..weeee...bukan keje opis ye..keje untuk hari esok...hehhee...bersinar-sinar muka..blushing pulak..hehe..

esok adalah hari bersejarah nad..untuk step kedua selepas step pertama..ikut adat step pertama ofkos merisik..ape itu merisik??..Merisik merupakan langkah pertama untuk mendirikan rumahtangga. Amalan ini menjadi kebiasan bagi pihak lelaki yang berkenan kepada seseoang perempuan untuk dijadikan teman hidupnya. Walaupun begitu tidak salah sekiranya pihak perempuan merisik lelaki yang menjadi pilhannya. Amalan ini biasanya dilakukan sendiri oleh ayah atau ibu pihak lelaki atau menghantar wakil berkunjung ke rumah keluarga perempuan yang menjadi pilihan pihak lelaki.Tujuannya ialah hendak bertanya-tanya perihal anak perempuan keluaraga tersebut sama ada sudah dipinang orang atau belum,serta menyatakan hajat pihak lelaki untuk melamarnya. Sekiranya risikan itu mendapat jawapan yan positif,maka pihak lelaki boleh membuat keputusan sama ada hendak meneruskan hasratnya atau membatalkannya....
nak tau kisah nad mase dirisik..TENGOK SINI

step kedua plak mestilah bertunang...nak bagitau sikit ape itu bertunang...hehee.. 
Pertunangan merupakan mukadimah kepada perkahwinan. Ianya diharuskan didalam islam bagi memberi peluang kepada si lelaki atau perempuan untuk mengenali pasangan masing -masing dengan lebih dekat lagi.Tempoh pertunangan ini juga merupakan masa bagi seseorang itu untuk membenihkan roh persefahaman ikatan kasih sayang dengan pasangan masing -masing ke arah melahirkan sebuah mahligai keluarga yang bahagia...

nak tengok hahaa..sabar belum lagi..nak bagitau je yang tema nad memang nak warna biru..wajib..tau jela saya wanita yang suka warna biru..tapi..tapi kan..dah ajdi lain tau..tema dah bertukar taman bunga..hahhaa..tak nampak biru pun..tapi okla..cantik..sebab sume family cakap biru je..tak menyerlah sangat..ok nad paham..nad turutkan je..dalam hati..huaaaaa....nak biru..hahaa...sabo jela cik kiah oiii..



ok tak..nk tengok penuh..tungguu...hehe
sekrang tak nervous..sok kang..ermm...msti nak gugur jantung..hhahah
hai assalammualaikum..

waaa majlis esok hari..tinggal sehari..nad dengan family bertukus lumus buat keje...penatt..penatt..sabo jela..nak kene sapu rumah..lap rumah..semua nak kene kemas..bilik nad lagi..cadar..langsir..macam-macam..nak kene buat bunga telur untuk 200 orang...nasib baik ade anak buah..lehla tolong..tolong ke??...makin menyepahkan adela...waaaaaa....paling besar pun baru darjah 3..dia sorang jela leh harap..tapi..tapi kannn..die tak tau nak ikat gula2 dekat bunga telur tu..waaaaa...hampeh punyer anak buah permpaun nad ni..haishh...terpaksala buat sorang..akak-akak yang lain sibuk jaga anak kecik masing-masing..sabo jela..

pastukaann..tetibe datang hero ni menyelamatkan dunia..hahahha...hero ni hensem..datang je tempat nad..terus amik bunga telur dan ikat gula-gula kat bunga telur tu..sambil cakap "apela akak ni, tu pun x pandai..macam ni la ikatnyer, pusing atas ni "..nad dengar pergh pandai plak die ikat erk..nad tak ajar pun..haisyeyy macam mana ni..laki lagi pandai dari perempuan..akaknyer ikat tali kat gula-gula, si hensem ni amik ikat gula-gula tu kat batang bunga telur plak..boleh tahanla..tapi bila si hensem ni bagi..nad tengok..nak gelak tapi tahan...hahhaa..klakr die ikat..tapi okla tak jatuh..hahaha...pandai sangat die ni..hehee..

nak tengok cara die ikat..meh tengok perbezaannyer..hehe..sepatutnyer ikat dekat tengah2 batang bunga telur tapi die..hhehe..


yang A si hensem punyer...hehehe..yang B ofkos nad punyer...


hahaa..x kisah la mana-mana..janji siap kann..hehee..nak tau sape si hensem tu..jap erk..

ni la SI HENSEM TUNJUK PANDAI TU..

hai assalammualaikum..

bulan ni merupakan bulan yang sangat sibuk..sibuk sampai ari ahad ni je..hehhee..semua nak kene selesaikan secepat mungkin..dah selesai baru senang hati..selagi tak selesai, mulala dalam kepala ni asyik pikir sahaja..selain sibuk dengan keje, ade satu lagi perkara yang perlu diselesaikan..hari penting bagi nad dan juga keluarga nad...masing-masing dah ada tugas masing-masing...planning semua dah dibuat..ade planning semua berjalan dengan lancar..

hari ahad nanti ade 2 majlis yang berlaku serentak..siang majlis nad..malam mjlis untuk anak buah.cuba bayangkan, dua majlis..berapa banyak lauk nak buat, berapa banyak cenderahti nak buat..pergh memg letih..sebab tu kalau sabtu ahad nad balik rumah nad tak buka blog pun..sebab sibuk buat ni semua..tak dapat nak join segmen..tak dapat nak blogwalking korang..kalo on facebook pun on sekejap..pastu tido sebab mata dah ngantuk..kalo dekat rumah sewa lagi takyah cakapla..line lembap sangat...(penat berulang mesti korang jemu ayat ni kan..hohoho)...

untuk nad punyer barang sikit-sikit nad buat..dan alhamdulillah semuanyer hampir siap..hanya beberapa sahaja yang belum..In Shaa Allah, setel nanti mse hari ahad..agak2 mana yang tak sempat tu buat2 sempat jela..hahahha...oo penin2...ni pun tengah buat sikit2 barang and..malam nyer plak majlis cukur jambu anak buah..meriahla rumah ni..dan akan banyakla pinggan mangkuk kene dibasuh..hhahaa..sabo jela..Isnin nad dah amik cuti..cuti sebab nak kemas rumah..hahaa..takkan nak suruh mak buat sorang kan..tak sabar nak setel semuanyer...

penat sampai takleh kata apa-apa dah..nasib taip je..hehe..

hai assalammualaikum

haaiii semua..i'm back (speaking konon)..wahhhh..misz my blog laa..ape dah jadi ni..banyaknya lalang..kene tebas bagi licin..takut banyak binatang yang bersarang jap lagi..wahh.ape citer korang sume..rindu nak baca korang punyer cerita..rindu nak mengomen kat korang punyer blog..kelembapan internet dan kesibukan diri ini membataskan untuk memblogwalking dan membuat entry...banyak dah tersimpan..tapi tak dapat dilepaskan lagi...rindu nak bertaip kat laptop..hahhaa..dah terkial-kial ni menaip...dah tunggang terbalik menaip..diri ni pun dah tak terurus..hahaha...

walaupun dah lama tak berblogwalking tapi nad takkan lupakan korang sume..blogger apit, blogger shida, blogger aina..blogger emas putih, blogger iwan, blogger lyeen, blogger innanie, bloger lisa, blogger mama maszul, blogger kak mia, blogger abang TA, blogger paly, blogger aku seorang kulikatif, blogger ibu berbicara, blogger yumida, blogger budak poyo, blogger ummi, blogger nadia, blogger deno, blogger niera.blogger bang hanif..blogger didiey..blogger najiha dan semua blogger2...rasa nak senaraikan semua je...rinduu wooo..nama nadia johari dah lama takde bertapak kat komen blog korang kan..hohohoho...nasib baik ade facebook..lehla nad tengok blogger2 post entry..tu pun tak dapat tengok lama sebab kat opis...=(..

takpe..pasni nad try...nad nak blogwalking semula..nak aktif mcm sebelum ni..weeee...wait ye korang semua..nad tengah bz untuk ari ahad ni..penting2..=)

rindu tak dengan budak yang suka warna biru ni...hehhee..